Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
In een eerder artikel hebben we gezien dat er nog veel misverstanden bestaan omtrent gezond afvallen. Hier volgen nog eens 5 dieetmythes.
5 Mythes
Mythe #1: Vermijd desserts en toetjes
Feit: ontzeg jezelf geen zoetigheden
Dit is de valkuil van bijna elk dieet. Je mag en kan best een klein toetje hebben na het eten zonder dat je daarmee je dieet naar de filistijnen helpt. Maak er alleen geen groot toetje van, maar een kleine portie en beperk het tot één maal per week. Gun jezelf die beloning, en je zult zien dat je niet de fout ingaat en veel te veel koekjes, cakes of ander snoepgoed gaat eten.
Mythe #2: Je hoeft geen gezond voedingspatroon te volgen- alleen lichaamsbeweging zou voldoende moeten zijn.
Feit: Alleen lichaamsbeweging is niet voldoende
Met alleen lichaamsbeweging verbrand je niet voldoende calorieën om slank te worden of te blijven. Dus een flinke maaltijd compenseer je niet door flink aan beweging te doen. Als je bijvoorbeeld een stuk appeltaart hebt gegeten, is dat al gauw 500 calorieën. Om die 500 calorieën weer kwijt te raken moet je meer dan twee uur snelwandelen.
Mythe #3: Je moet jezelf nooit wegen als je op dieet bent.
Feit: Weeg jezelf elke twee weken een keer
Je hoeft jezelf echt niet elke dag te wegen, maar om een ‘oogje in het zeil’ te houden is het verstandig jezelf 1 keer per 2 weken te wegen en daarna de weegschaal weer weg te zetten. Jezelf wegen moet je overigens niet zien als een straf; je doet het simpelweg om een oogje op je gewicht te houden. Op de weegschaal hoeft helemaal geen slecht nieuws te zijn; je hebt waarschijnlijk helemaal niet in de gaten dat je de afgelopen weken een halve kilo kwijt bent geraakt.
Ga zeker niet elke dag op de weegschaal staan en staar jezelf niet blind op de hoeveelheid kilo’s die de weegschaal aangeeft. Ga wel als je op de weegschaal gaat staan, op dezelfde dag en op hetzelfde moment jezelf wegen zodat je goed vergelijkingsmateriaal hebt.
Mythe #4 Eet nooit ‘s avonds of ‘s nachts!
Feit: calorieën zien het verschil tussen dag en nacht niet.
Het is niet zozeer belangrijk wanneer je eet als wat je eet. Toegegeven, een flinke steak kan zwaar op de maag liggen als je deze een half uur voordat je naar bed gaat eet, maar het is niet ongezond en je zult er niet dik van worden.
Misschien is ‘s avonds of ‘s nachts eten door je werk of je drukke gezin handiger voor je. Als je nachtdiensten draait pas je in feite hetzelfde vijf kleine maaltijden principe van overdag toe. Dat Oprah na haar avondeten niet meer eet wil niet zeggen dat jij dat ook niet moet doen.
Mythe #5 Geen snacks tussen maaltijden eten
Feit: calorieën zijn calorieën
Snacks tussen je maaltijden zijn de valkuil van je dieet niet, maar overbodige calorieën kunnen dit wel zijn. Het maakt op zich niet uit hoe je je dag qua eten invult, zolang je de maaltijden maar evenredig qua calorieën verdeeld over de dag.
Ben blij met het feit dat calorieen het verschil tussen dag en nacht niet zien,is ook logisch.Wanneer je denkt dat je na 8 uur niet meer mag eten krijg je erge trek.Nu kan ik met een gerust hart om een uur of 10 nog een appel eten.
Je lichaam is net een houtkachel. Als je er regelmatig hout op gooit, blijft het vuurtje lekker branden!
Als je ’s avonds met honger gaat slapen, heb je het de volgende dag vaak heel moeilijk.
Ik ben het dus helemaal met je eens Katja.
Groene Thee helpt ook een beetje erbij, maar ik drink het eigenlijk omdat ik daarvan van hou. Ik merkte wel dat ik nou net paar pondjes meer ging afvallen. En je vergeet het hongergevoel