5 Dieetmythes Ontkracht

Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?

Er bestaan nog steeds een hoop mythes over afvallen, dieten en gezond eten. In dit artikel pak ik de 5 meest voorkomende mythes bij de kop.

5 Mythes

Mythe #1: Je hoeft helemaal geen rekening te houden met calorieën.

Feit: Een oogje houden op hoeveel calorieën je binnenkrijgt is verstandig.

Een oogje houden op hoeveel je aan calorieën je binnenkrijgt helpt zeker met afvallen. De meeste mensen denken namelijk dat ze qua lichamelijke beweging een hoop calorieën verbranden, terwijl dit in werkelijkheid tegenvalt. Door deze verkeerde schatting komen ze alsnog aan, en dat kan erg frustrerend zijn, zeker als je denkt dat je alles doet om af te vallen. Het is belangrijk een eetdagboek bij te houden, en daarin bij te houden wat je eet en hoeveel calorieën dat ongeveer bevatte.

Vergeet ook niet dat een calorie een calorie is, of het nu in de vorm van proteïne, koolhydraten of vet komt. Er zijn producten die meer calorieën bevatten dan een ander product, en dit heeft te maken met de hoeveelheid calorieën ze per ons bevatten. Koolhydraten en proteïnen hebben ongeveer dezelfde ‘calorie’-dichtheid, maar vet bevat twee maal zoveel calorieën per ons, dus daardoor telt dit twee keer zo zwaar mee.

Eet vette producten, zoals zuivelproducten, vet vlees of de huid van vlees met mate. Beperk je vet-inname, maar vermijd het niet. Vet geeft je een verzadigd gevoel, en je lichaam heeft vet in beperkte mate nodig om te kunnen functioneren. Vet maakt deel uit van onze celstructuur, en het lichaam kan zelf niet bepaalde vetzuren aanmaken- dus eet in bepaalde mate (gezonde) vetten.

Mythe #2: Eet altijd direct na het opstaan je ontbijt.

Feit: Eet ongeveer binnen het uur nadat je opgestaan bent je ontbijt.

Als je om 7 uur ‘s ochtends opstaat hoef je niet direct je ontbijt naar binnen te werken. Je hebt waarschijnlijk ook helemaal niet zo’n trek als je niet uit bed stapt. Het beste kun je een glas water drinken, gaan douchen of je toilet maken, en dan ontbijten. Geef je lichaam even de kans om op gang te komen zodat je de rest van de dag niet continu trek hebt.

Ook als je geen trek hebt is het belangrijk dat je eet, omdat je anders te laat eet en op dat moment gaat overeten omdat je zo’n trek hebt. Eet bijvoorbeeld wat yoghurt met fruit, en een glas water. Structureer de rest van je dag met kleine maaltijden, zodat je stofwisseling aan de gang blijft.

Mythe #3: Eet drie keer per dag — maar geen snacks tussendoor.

Feit: Eet, als je je stofwisseling gelijkmatig wilt laten werken, minstens drie maaltijden per dag.

Ook hier geldt dat het belangrijk is dat je een oogje op je calorieën houdt en deze zo gelijkmatig mogelijk over je maaltijden probeert te verspreiden. Het is beter om zes kleine maaltijden te eten, dan drie grotere maaltijden. Door dit te doen voorkom je dat je overeet, en dat je dus te veel calorieën binnenkrijgt.

Mythe #4: Koolhydraten maken je dik.

Feit: Koolhydraten horen bij een gebalanceerd voedingspatroon en maken je niet dik.

Het zijn de calorieën die je dik maken. In de meeste gevallen zijn het de suiker en de vetten in de koolhydraten die je dik maken. En doordat de meeste koolhydraten vandaag de dag bewerkte koolhydraten zijn, is het voordeel van onbewerkte koolhydraten (vezels) verdwenen. Hierdoor eten we te veel van koolhydraten, en worden we inderdaad te dik. Als voorbeeld: volkoren pasta geeft je eerder en langer een verzadigd gevoel in vergelijking met witte pasta, terwijl ze dezelfde hoeveelheid calorieën hebben. Wat de hoeveelheid calorieën in een pastamaaltijd verandert is de type saus: een roomsaus of een tomatensaus. Een roomsaus bevat natuurlijk veel meer calorieën dan een op tomaten-gebaseerde saus. Probeer dus je koolhydraat-inname te beperken en de goede koolhydraten te eten, maar je hoeft ze zeker niet te vermijden.

Mythe #5: Vermijd vetten.

Feit: Vetten geven je een verzadigd gevoel.

Vetten zijn twee keer zo ‘dikmakend’ als proteïnen en koolhydraten, maar je hoeft ze zeker niet te vermijden. Onderzoek heeft aangetoond dat vetten je eerder een verzadigd gevoel geven, en dat het aan veel producten smaak geeft. Door vet uit je voeding te schrappen zul je eerder en meer trek krijgen. Vet zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt, omdat je maag er langer over doet de inhoud te verwerken.

Zit je nog steeds met overgewicht dat dagelijks door je hoofd spookt waardoor je jezelf niet vrij en onbezorgd voelt, dan is het misschien de moeite om het eens anders aan te pakken door te kijken hoe Het Mentale Dieet Plan jou gaat helpen om eindelijk de strijd met je overgewicht te winnen.

50-heerlijke-recepten Wil jij ein-de-lijk je overtollig (buik)Vet Verbranden en een EFFECTIEVE oplossing vinden voor je overgewicht?

Wil jij ein-de-lijk verlost worden van die overtollige kilo’s en vetrolletjes zonder nog langer last te hebben van het JOJO-effect of het gevoel te hebben dat je constant zit ‘te lijnen’?

Lees dan mijn Afslank Rapport (27 blz.) en ontdek oa. 10 Redenen Waarom Je Momenteel Geen (Buik)vet Verbrandt
en ontvang 50 Heerlijke Dieetrecepten voor een Platte Buik als extra kadootje.Tot binnenkort,
Vriendelijke groetjes,

Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. mdpboekppBen jij er nu klaar voor (mee) om je overtollig (buik)Vet te Verbranden en zoek je een EFFECTIEVE oplossing voor je overgewicht?

Word Weer Slank & Fit Zonder Je Nog Langer Kopzorgen te Maken Over Je Gewicht door vandaag RISICOLOOS Het Mentale Dieet Plan te proberen.

Dit wordt beslist je allerlaatste dieet.

Hoe Zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Jouw overtollig (buik)Vet Kan Verbranden Met Lekkere Gerechten en Eenvoudige Recepten … Zonder Honger of JoJO-effect?

Vul hieronder je voornaam en email adres in om je 50 Heerlijke Dieetrecepten te ontvangen en De 7 Simpele Stappen Om (buik)Vet Te Verbranden te ontdekken.

OVER DE AUTEUR

Katja Callens

Als gewezen model sukkelde ik mijn hele carrière met het befaamde JoJO-effect. Na zowat alle diëten en afslankmethodes tevergeefs te hebben geprobeerd, ging ik de oplossing zoeken 'tussen mijn oren'. Ik slankte succesvol af, hielp talrijke collega-modellen afrekenen met het JoJO-effect en schreef, op verzoek van collega's en vrienden Het Mentale Dieet Plan Coaching Programma. Tienduizenden afslankers hebben hiermee ondertussen succesvol hun overgewicht kwijt gespeeld Zonder last te hebben van het JoJO-effect. Wanneer jij er klaar voor bent help ik jou ook graag voor eens en altijd van je overgewicht af ;-)

 • Hi Katje, eigenlijk weet ik dit allemaal wel, maar het is fijn om het weer te lezen!

  groet, Mady

 • Spek de fabrikanten en commersie niet en geen pakjes, zakjes, blokjes, potjes, repen, breaks, bars, mega-aanbiedingen, “fruitdrank”, containers etc. Laat je verleiden door de smaak van het échte eten (en drinken!). Dát is welvaard!

 • helemaal mee eens, helaas gooien de hormonen roet in het eten (afvallen), maar nu lukt het met onsjes. Beter iets, dan niets !!

 • bedankt voor jou goede tips,elke keer als ik ze lees word ik er blij van.Ik ben 8kg afgevallen,maar nu wil het niet meer.
  Ik wil nog graag 5kg minder,maar ik hou vol.
  groetjes Jo.

 • Het lukt mij niet om echt afvallen. Het is niet aan de orde bij mij. Ik eet naar mijn mening goed, veel groenten haast geen vlees veel vis enz. Toch ik bekom er geen resultaat mee. Het enig wat helpt heb ik na 30 jaar dan gevonden. Fitnes Slim en Better Belly ga ik nu uit proberen en hopen dat het zelfde resultaat kan verwachten dan Slim. Het is dus een magere troost na zoveel jaren. Zelfs met dokters begeleiding en Diëtiste. Ik krijg het niet voor elkaar met gewoon gezond te eten. Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn antwoord. Je mag het ook verwijderen als het niet aansluit bij het artikel.
  Groetjes Christina

 • Dag Katja,
  Ja tis allemaal waar wat er staat en ik pas het ook toe maar af en toe kan ik de verleiding voor zoet niet weerstaan. Stom hé van mij. Toch ben ik reeds 18kg minder in gewicht en dat stemt me gelukkig en nu volhouden. Dank Katja voor de tips

 • Beste Katja
  bedankt dat je het nog eens benadrukt hebt.
  Velen verliezen uit het oog hoe belangrijk vet in de voeding is, als je maar de juiste soort gebruikt en niet te veel.
  Thanks 100%.
  Caroline

 • Hoi Katja,
  Bedankt weer even een hart onder de riem te krijgen met deze “mythes”. Ja, ik ben ook heel gauw een 5 kg kwijt geraakt. Meer hoefde voor mij ook niet. Ik had niet echt overgewicht, maar wil wel graag gezond eten. Zal niet zeggen, dat het niet gezonder kan, ja dat wel, maar dan blijft er te weinig van mij over. Zo vind ik zelf en ook anderen, die vragen of ik wat onder de leden heb, wordt zo mager…..

  • Hoi Wiekje,
   Hoe snel ben je die 5 kilo kwijtgeraakt?
   Zoiets wil ik ook graag afvallen. Ben nu 3 dagen bezig met dit dieet, ben erg benieuwd.
   Groetjes,
   Fabiënne

 • altijd wel leuk om te weten hoe het zou moeten, alleen ik eet 7 maanden per jaar wat mijn baas op tafel zet en daar wordt heel weinig rekening gehouden met gezond. ook de mogelijkheid tot voldoende gezonde beweging is erg beperkt.
  Groetjes
  Eduard

 • Ik ben het over de hele lijn met je eens. Ik ben dan ook mentaal “aangepast”. Eens je het beet hebt is het inderdaad enkel een levenswijze en geen dieet. Prachtig. Alleen vind ik het jammer dat je nog steeds geen aandacht besteed aan “goed” m.a.w. “gezond” water. Heel wat mensen drinken liters water omdat ook dat wordt aangeleerd bij het het dieeten maar beseffen niet dat water volgens Prof. Vincent, eenmaal boven de 133 ppm belastend is voor het lichaam, geen zuiverende noch ontgiftende werking meer geeft en zeker het vermageren tegenwerkt. Dit verdient echt wel wat aandacht, gezien het aanvullend is op het mooie programma van het “mentale dieet”.
  Chris

 • Sterreke schreef:

  Beste,

  Ik volg uw mails al een tijdje aandachtig op en heb al regelmatig interessante tips gelezen. Ik zit echter al een hele tijd met twee vragen waar ik nergens een antwoord op vind.
  Misschien kan u mij en vele anderen hierbij helpen?

  1) Als je te veel gesnoept/gegeten hebt, wanneer zie je het effect hiervan dan op de weegschaal?

  2) Als je een “vreetbui” gehad hebt, zoals ik wel regelmatig eens durf voor te hebben, hoe kan je dit dan het best goedmaken? Helpt het door de dag nadien heel streng te vasten of heeft dit net een averechts effect? Hoe lang moet je dan ‘opletten’ om een vreetbui te compenseren? Ik heb voorbeeld vandaag op één avond een hamburger, poutine (frieten met gravy en kaas) én een grote pizza opgegeten. Veel en vettig eten! Voel me nu ongemakkelijk en ontzettend schuldig en moest ik weten hoe ik dit kan goedmaken/compenseren zou ik me al een heel stuk beter voelen.

  Mvg,
  Esther

 • w.ijsebrands schreef:

  goede morgen,
  Ja de meeste mensen denken dat je abrupt moet stoppen met vet eten maar als je stopt met vet eten dan gaan alle alarm bellen in je lichaam af het natuurlijke beschermings middel gaat dan uit alle voeding alle vetten opslaan. Ja je hebt gelijk vetten hebben we nodig. Maar de beheersing om al die lekkere tussen doortjes te eten die moeten we inderdaad onder controle krijgen net als stoppen met roken.
  Zo makkelijk als het lijkt is het niet anders zouden we niet zo dik worden zo veel mogelijk gezonde dingen kopen en inplaats van een kroket zouden we ook een wortel kunnen eten bijvoorbeeld . maar ik volg jou artikelen al een hele poos en veel dingen zijn juist ik ik boeken van amerikaanse dieet deskundige en andere die ik ook lees goed hoor daar haal ik ook informatie van daan . Maar ik persoonlijk denk dat wij ons meer moeten trainen op zelfbeheersing om die vette en ongezonde tussen doortjes niet te kopen of te eten of te reguleren meer kontrole krijgen over ons eten ik denk daar daar onze zwakheden liggen geen kontrole over ons eten want als je dat beheerst dan krijg je automatisch een beter inzicht met wat voor produkten je koopt we moeten de emotionele binding met dikmakers vermijden. Ik hoop dat dit schrijven interessant voor je is en misschien nog een reactie van jou naar mij of ik goed zit met mijn idee ok succes met je werk Groet Willem IJsebrands

 • Fijn om weer te lezen. Ben zelf gestopt met suikers, E-nummers en zuivel van de koe. De laatste vervangen door de geit. Heel snel wat kilo’s kwijt en voel me goed! Ook margarines vervangen door roomboter en olijfolie en elke acond een handje noten als snack…

 • Johanna schreef:

  Halo Katja ik lees met veel plezier jouw artikelen moet zeggen dat het heel leerzaam is. Ben van 93kg naar 77kg gegaan, moet alleen erbij zeggen dat het niet door het volgen van jouw dieetplan is gegaan is ook niet belangrijk toch als je maar afvalt. Heeft wel een paar maanden geduurd hoor om dit te bereiken simpel door bepaalde dingen weg te laten. En sinds bijna een jaar zwaar verliefd te zijn. Dat heeft ook geholpen met gewichts verlies. Dank je voor de tips

 • Stephanie schreef:

  Hallo,

  Deze kende ik ook al.
  Bij mij heeft koolhydraatarm eten goed gewerkt, erg snel gewicht verloren en voelde me stukken beter. Helaas zit het er weer bij aan omdat ik het moeilijk vond om vol te houden en automatisch weer overging op mijn superslechte eetpatroon. Met school is het ook erg lastig. Ik heb echt altijd honger en trek, maakt niet uit wat ik eet. Snap echt niet hoe dat kan, erg vervelend want de ongezonde dingen kan ik dan niet laten staan.

  Groetjes Stephanie

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >