Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
De herfst komt er toch onverbiddelijk weer aan. En met herfst gaat meestal verkoudheid gepaard. Verkoudheid is een vervelende virusinfectie wat gepaard gaat met (erg) ziek voelen, hoesten, niezen en snotteren. In de meeste gevallen kun je er lang mee doorlopen zonder dat je het echt helemaal kwijt raakt. Erg vervelend dus. Je kan de kans op een vervelende verkoudheid en najaarsvermoeidheid in het algemeen verkleinen door je eet- en drinkgewoontes aan te passen en daarmee je weerstand een superboost te geven.
8 Tips voor een Sterkere Weerstand
Yoghurt
Als je van yoghurt houdt dan is deze tip zeker geen straf. Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Californië helpt een schaaltje yoghurt per dag je weerstand tegen verkoudheid en griep te verhogen. De goede bacteriën in yoghurt – zoals de lactobacillus bulgaricus – helpen je natuurlijke weerstand een handje. Kies wel voor natuurlijke yoghurt (dus zonder smaakjes) en – als je het kan betalen uiteraard – biologische yoghurt.
Vergeet vitamine D niet
Toen ik jonger was wist ik eigenlijk niet beter dan dat vitamine C de belangrijkste bestrijder is van verkoudheden en griepjes. Nu weet ik dat dit niet (helemaal) waar is. Vitamine C helpt inderdaad bij het op peil houden van je weerstand, maar uit recent onderzoek blijkt dat vitamine D een grotere rol speelt bij het wel of niet ontstaan van een verkoudheid of griep. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar. Het ‘slechte’ nieuws is dat je de meeste vitamine D krijgt door de inwerking van daglicht op je huid – en dat terwijl er in het donkere winterseizoen juist een gebrek is aan (zonnig) daglicht. Hierdoor krijgen veel mensen te weinig vitamine D binnen. Tip: eet vette vis, zoals zalm, makreel, meerval, haring, sardientjes, paling en tonijn, want deze zitten boordevol vitamine D!
Ga voor salvestrolen
Dat groente en fruit gezond zijn wisten we al, maar ze bevatten naast vitaminen en mineralen ook andere stoffen om je weerstand op peil te houden. Een van die bio-actieve stoffen is de groep van de salvestrolen. Planten maken deze stoffen aan om zich tegen bacteriën, virussen en schimmelinfecties te beschermen. Hard wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar Britse onderzoekers durven al wel de conclusie te trekken dat salvestrolen het lichaam helpen wapenen tegen allerlei bedreigingen.
Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen.
Lekkere tomatensoep
Regelmatig tomatensoep eten is -tot mijn verbazing- een goed middel om verkoudheid en griep te voorkomen. Voor de soep moeten dan wel verse tomaten of bliktomaten zijn gebruikt. Daarin zit namelijk meer lycopeen dan in soep op basis van poeder. Lycopeen is een anti-oxidant die je ziektebestrijdende witte bloedlichaampjes beschermt.
Mocht je onverhoopt toch ziek worden, dan moet je overschakelen op kippensoep. Volgens vele onderzoeken helpt het dagelijks eten van kippensoep tijdens ziekte de weerstand versterken. Kippensoep verbetert ook je spijsvertering, het helpt de neusslijmvliezen en verdunt het taai slijm.
Heet, heter, heetst!
Rode pepers zijn goed voor je immuunsysteem, of beter gezegd, de stof capsaïcine in rode pepers jaagt het immuunsysteem aan. Het is onduidelijk waarom dit gebeurt, maar duidelijk is dat de afweercellen van je lichaam in overdrive gaan als je hete pepers eet. Hou je van heet, eet dan een flinke lik sambal bij je eten.
Noten
Noten zoals amandelen, walnoten en paranoten bevatten relatief veel selenium, een mineraal die het immuunsysteem versterkt. Virussen hebben meer kans in je lichaam als je een tekort aan selenium hebt. Je vindt deze mineraal ook in vis, zilvervliesrijst, eieren en kippenvlees.
Knoflook
Knoflook beschermt ons niet alleen tegen vampieren 😉 maar het helpt ook om een verkoudheid te voorkomen. Toegegeven, het ruikt niet zo lekker voor een ander, maar de stof allicine geeft je weerstand een enorme boost. Het was voorheen alleen een oude volkswijsheid, maar het is inmiddels ook door de wetenschap bewezen dat knoflook goed voor je is.
Drink genoeg water
Hier ‘hamer’ ik ook binnen het Mentale Dieet Plan op: DRINK VOLDOENDE WATER!! 😉 Voldoende water drinken (minstens 1,5 liter per dag) houdt je immuunsysteem in een goede conditie. Je voorkomt bovendien uitdroging van je slijmvliezen, die belangrijk zijn bij het weerstaan van verkoudheids- en griepvirussen.
Wat doe jij als je je grieperig voelt? Heb je tips voor anderen? Laat hier of op onze Facebook-pagina je reactie achter en deel ze zo met anderen! Dankjewel!
heb een 2 vraagjes over meer weerstand op bouwen Yoghurt , mag dat ook magere yoghurt zijn, dat zit n.m al in mijn eet patroon ,die knoflook , is knoflook poeder ook goed ??????
Hoi Annie, magere yoghurt is prima. Ik zou zelf denken dat je met knoflookpoeder (ik neem aan dat je dit over je eten doet?) wellicht niet voldoende binnenkrijgt. Misschien zouden knoflookcapsules een optie zijn? Groetjes Katja
Leuk, al die tips over weerstand! Ze zitten allemaal al uitgebreid in mijn voedingspatroon, ik eet heel gezond, veel vitamines en slik zelfs wat voedingssupplementen zoals Spirulina. Helaas zit ik voor de tweede keer met een forse virusinfectie. Ben er iedere keer zo’n 3 weken mee zoet, omdat het op mijn bronchiën slaat (zwakke plek). Om moedeloos van te worden. Mijn reuk en smaak zijn nu ook weg. Gammadagen zijn frustrerend omdat dan alles als spiritus smaakt! Ik had graag een leukere reactie geschreven; dankzij mijn sterke wil om gezonder te leven en af te vallen (dat gaat helaas ook maar met grammetjes per week) blijf ik positief vooruit denken. Het móet tenslotte een keer een gezond lijf opleveren!
Hanneke
Het is heel tof dat je over de zeer sterke invloeden van salvestrolen schrijft. Misschien ook vermelden dat ze enkel terug te vinden zijn in biologische gawassen. (In niet-biologisch zijn ze niet terug te vinden of verwaarloosbaar)
Ben wel benieuwd waar je die nuttige kennis hebt gehaald.
Thierry