Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Eigenlijk sta ik er niet van versteld dat in mijn gesprekken met kennissen en cliënten steeds dezelfde misvattingen over afvallen opduiken.
Er is een overvloed van tegenstrijdige informatie en we zijn opgegroeid met verkeerde interpretaties en opvattingen over voeding.
Hier volgen de 5 grootste mythes over afvallen
Mythe 1: Om af te vallen moet je calorieën tellen.
‘Calorie in is gelijk aan calorie uit’ is een leugen. Niet alle calorieën zijn gelijk en hebben dezelfde uitwerking en resultaat in je lichaam.
De in het labo gemeten energie opgeslagen in 500 calorieën spruitjes mag dan dezelfde energiewaarde hebben als 500 calorieën afkomstig van frisdrank.
Wat ermee in het lichaam gebeurd wanneer je deze twee verschillende voeding verteerd en verwerkt, dat is een ander verhaal.
Om 500 calorieën van spruitjes te eten, moet je ongeveer 10 kopjes verorberen.
Deze groene groenten zitten vol met complexe koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine C, vitamine A en andere voedingsstoffen.
Ze worden langzaam omgezet, en de calorieën worden niet volledig geabsorbeerd.
Aan de andere kant zijn de 500 calorieën frisdrank, het equivalent van twee halve liters cola, geheel afkomstig van suiker.
Die calorieën worden gemakkelijk opgenomen, en wanneer verbruikt, leiden ze tot opzwepende hormonale verstoringen.
Die zijn het begin van diabetes, obesitas, en suiker verslaving.
Aan iedereen die wil gewicht verliezen zeg ik, vergeet het tellen van calorieën. Het gaat over de kwaliteit van je eten, niet kwantiteit.
Mythe 2: Gewichtsverlies komt neer op veel cardio en fitness.
De specifieke boost in je metabolisme die vet verbrand , krijg je na een korte sessie van intens gewichtheffen en duurt tot 24 uur.
Daarentegen duurt de boost van een lange looptocht slechts een paar uur.
Urenlang op de fiets spinnen geeft je een goed gevoel en zorgt voor balans als je overwegend een zittende levensstijl hebt, maar cardio oefeningen zijn niet geschikt om af te vallen.
In feite, voor mensen die veel stress hebben, en daarbij vaak cardio trainen, word deze stress staat verdergezet en dat zorgt ervoor dat hun lichaam aan elke calorie vasthoud alsof het de laatste is die het ooit zal zien.
Terwijl cardio training geweldig kan zijn, adviseer ik om ook een zachte vorm van lichaamsbeweging te beoefenen zoals yoga of Tai Chi , om tot rust te komen en je focus te herstellen.
Dit geeft het lichaam de kans om uit stressmodus te komen. Ik adviseer ook gewichtheffen om spieren en botten op te bouwen en je metabolisme en weerstand te verhogen.
Begin altijd voorzichtig met lichte gewichten die je gemakkelijk kan hanteren.
Voor veel mensen is het toevoegen van yoga en krachtoefeningen en minder cardio, juist datgene dat de schaal in de goede richting doet slaan.
Mythe 3: Om af te vallen moet je honger lijden.
Als je bijna niets te eten zal je gewicht verliezen. Maar dat kan je niet volhouden. Je energiepeil gaat op en neer en je voelt je vermoeid.
Er word constant beroep gedaan op de bijnieren om het hormoon cortison te leveren dat energie geeft. Uiteindelijk word de vermoeidheid te veel en compenseren ze met over-eten.
Gezonde mensen eten echt voedsel in voldoende hoeveelheden en reële porties.
Ze eten voedzaam voedsel zoals hele vruchten en groenten, plantaardige vetten, en voldoende eiwitten. Ze vermijden bewerkte voeding vol suiker en chemische troep die op grote schaal verkrijgbaar is.
Mythe 4: Van vet word je vet.
Fout! Vet maakt je niet dik. Van suiker word je vet. Vet maakt je niet vet.
Vet smaakt geweldig voor een reden. Mono- en poli onverzadigde vetten zijn essentieel voor je lichaam om te functioneren. Deze vetten zijn de bouwstenen van de hersenen en je celmembranen. Bepaalde vetten, zoals omega-3 vetzuren, remmen ontstekingen.
Bewerkt voedsel vol geraffineerde suikers en tarwe word snel geabsorbeerd en opgeslagen in het lichaam en dit leid tot meer vet opslag.
Mythe 5: Om af te vallen moet je perfect een plan volgen
Ik kan je niet vertellen hoeveel cliënten en vrienden die het moe zijn om constant waakzaam te zijn over hun gewicht. De stress en zelfhaat die erdoor ontstaat is te veel om te dragen.
Het is compleet normaal als je eens iets eet dat je verder verwijderd van je doel om gewicht te verliezen. Je hele dieet is daardoor niet om zeep. Je kan gracieus je dieet hervatten zonder dat je teveel aandacht aan je zelfverwijt schenkt.
We streven naar perfectie omdat we denken dat we dan rust zullen vinden. Dit is een eeuwig durende afmatting want er is altijd iets dat niet perfect is. Wat we niet beseffen is dat alles reeds perfect is, hier en nu.
En vreemd genoeg, wanneer we dat los laten en we beginnen eten te bekijken als een middel om ons te voeden, en we bewegen om ons goed te voelen, in plaats van je te putten op de Stairmaster- dan gaan de kilo’s daadwerkelijk verdwijnen.