Zuivelproducten: wel of niet gezond voor je?

Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?

We zijn er allemaal zo ongeveer mee opgegroeid: melk is goed voor elk. Vanaf onze geboorte drinken en eten we allerlei soorten zuivelproducten. Het wordt erin ‘gestampt’ dat zuivelproducten essentieel zijn voor onze gezondheid. Het zit zelfs in de schijf van vijf. Zuivelproducten zorgen voor onze calcium en vitamines B, en dit is weer goed voor ons zenuwstelsel en een goede stofwisseling.

Zonder zuivel zou de gemiddelde Nederlander en Belg te weinig calcium binnen krijgen (zo’n 600 tot 800 gram) en het voedingscentrum heeft zelfs per leeftijdsgroep een aanbevolen hoeveelheid zuivel opgesteld.

Zuivelproducten, gezond voor je of niet?

Het blijkt echter steeds meer dat mensen helemaal niet zo goed reageren op zuivelproducten en ook vanuit de wetenschappelijke hoek (de Amerikaanse dr. Campbell) komen geluiden dat zuivel zelfs ongezond is, en gelinkt wordt aan bepaalde vormen van kanker en andere ziekten.

Mensen zijn eigenlijk de enigen die melk drinken van andere dieren. Wat goed is voor kalfjes is niet per definitie ook goed voor ons. De melk van elk diersoort is uniek en speciaal gericht op de behoeften van die specifieke soort. Koeienmelk is bijvoorbeeld veel rijker in proteïnen dan menselijke melk. Aan de andere kant heeft het weer minder essentiële vetzuren die wel in borstvoeding zit.

Lactose intolerantie

Melk bevat 4-5% lactose oftewel melksuiker. Lactose moet door het enzym lactase in de darmen worden afgebroken voordat het in het lichaam kan worden opgenomen. Alleen baby’s zijn echter in staat dit te doen doordat de hoeveelheid lactase met het ouder worden in ons lichaam afneemt. Ons lichaam krijgt dus problemen met het verteren van zuivelproducten.

In extremere gevallen wordt dit lactose intolerantie genoemd. Hierbij wordt de normale darmwerking dusdanig verstoord, dat de kans op ziekten zoals kanker toeneemt. Volgens dr. Campbell wijst epidemiologisch onderzoek uit dat er een link bestaat tussen melkconsumptie en de twee heersende soorten kanker in Europa en Noord Amerika: borst- en prostaatkanker.

Verhoogd risico

Een vergelijkend onderzoek uit 1989 liet zien dat in twee gebieden binnen Europa (Scandinavie en Nederland) waar een hoge melkconsumptie is, een hogere ratio van gevallen van borstkanker had. Een 11 jaar durend onderzoek geeft een mogelijke link weer tussen zuivelconsumptie en een verhoogd risico voor prostaat kanker.

Onderzoek naar het voedingspatroon van 20.000 mannelijke proefpersonen toonde aan dat er een kleine verhoging van het risico voor prostaat kanker bij mannen was die meer zuivelproducten consumeerden. De onderzoekers geloofden dat de reden hiervoor zou kunnen liggen in de calcium dat gevonden wordt in zuivel producten.

Hormonen en andere stoffen

Een ander veelgehoord tegenargument voor de consumptie van zuivelproducten is het gebruik van Bovine Recombinant groeihormoon (RBGH) bij de koeien. Dit is een hormoon dat bij koeien gebruikt wordt om de melkproducte te verhogen.

Alles wat een koe binnenkrijgt kan uiteindelijk in de melk komen. Het gebruik van RBGH bij koeien is in Europa niet toegestaan en melk van koeien die behandeld zijn met hormonen mag niet worden ingevoerd in Europa.

Genetisch

Hoewel je kunt discussiëren over in hoeverre bepaalde hormonen of antibiotica invloed heeft op melk, blijft het een feit dat veel volwassenen een lactose-intolerantie hebben. En eigenlijk als je erover nadenkt is het ook raar: wij drinken als enige zoogdier het melk van andere zoogdieren.

Wij drinken als enige volwassen zoogdier melk van andere zoogdieren en überhaupt melk. Volgens Prof. Dr. Muskie van het Universitair Medisch Centrum Groningen dronken wij als oermens helemaal geen melk. In genetisch opzicht is de mens niet geschikt voor het drinken van melkproducten.

Calcium

Er zijn veel mensen die last hebben van lactose-intolerantie. Symptomen zijn slijmvorming, vastzitten van de luchtwegen, voorhoofdsholteontsteking en diverse andere (vage) klachten. Er zijn echter een hoop mensen die helemaal niet weten dat ze eigenlijk zuivelproducten niet goed verdragen, en gewoon dagelijks melkproducten eten en drinken. Ze kunnen dus last hebben van een hoop vage klachten, zonder dit te wijten aan lactose-intolerantie.

Je vraagt je misschien af waar je dan je calcium vandaan moet halen als je geen zuivelproducten meer gebruikt. Welnu, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat calcium in melk juist tot botontkalking leidt. We hebben in Europa massaal osteoporose (botontkalking) terwijl we juist een hele hoge melkconsumptie hebben. Dat klopt dan toch niet?

Je kunt calcium halen uit bladgroentes, zoals spinazie, andijvie, boerenkool, enzovoorts. Drink elke dag een groene smoothie en je krijgt voldoende calcium binnen.

Wil je erachter komen of jij melkproducten wel of niet goed verdraagt? Hier hoef je geen duur onderzoek naar laten te doen. Je kunt erachter komen door middel van eliminatie. Elimineer 60 dagen lang zuivelproducten uit je dieet, en zie hoe je je voelt. Eet vervolgens op de 61ste dag zuivelproducten, en voel hoe je lichaam reageert.

Zit je nog steeds met overgewicht dat dagelijks door je hoofd spookt waardoor je jezelf niet vrij en onbezorgd voelt, dan is het misschien de moeite om het eens anders aan te pakken door te kijken hoe Het Mentale Dieet Plan jou gaat helpen om eindelijk de strijd met je overgewicht te winnen.

50-heerlijke-recepten Wil jij ein-de-lijk je overtollig (buik)Vet Verbranden en een EFFECTIEVE oplossing vinden voor je overgewicht?

Wil jij ein-de-lijk verlost worden van die overtollige kilo’s en vetrolletjes zonder nog langer last te hebben van het JOJO-effect of het gevoel te hebben dat je constant zit ‘te lijnen’?

Lees dan mijn Afslank Rapport (27 blz.) en ontdek oa. 10 Redenen Waarom Je Momenteel Geen (Buik)vet Verbrandt
en ontvang 50 Heerlijke Dieetrecepten voor een Platte Buik als extra kadootje.Tot binnenkort,
Vriendelijke groetjes,

Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. mdpboekppBen jij er nu klaar voor (mee) om je overtollig (buik)Vet te Verbranden en zoek je een EFFECTIEVE oplossing voor je overgewicht?

Word Weer Slank & Fit Zonder Je Nog Langer Kopzorgen te Maken Over Je Gewicht door vandaag RISICOLOOS Het Mentale Dieet Plan te proberen.

Dit wordt beslist je allerlaatste dieet.

Hoe Zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Jouw overtollig (buik)Vet Kan Verbranden Met Lekkere Gerechten en Eenvoudige Recepten … Zonder Honger of JoJO-effect?

Vul hieronder je voornaam en email adres in om je 50 Heerlijke Dieetrecepten te ontvangen en De 7 Simpele Stappen Om (buik)Vet Te Verbranden te ontdekken.

OVER DE AUTEUR

Katja Callens

Als gewezen model sukkelde ik mijn hele carrière met het befaamde JoJO-effect. Na zowat alle diëten en afslankmethodes tevergeefs te hebben geprobeerd, ging ik de oplossing zoeken 'tussen mijn oren'. Ik slankte succesvol af, hielp talrijke collega-modellen afrekenen met het JoJO-effect en schreef, op verzoek van collega's en vrienden Het Mentale Dieet Plan Coaching Programma. Tienduizenden afslankers hebben hiermee ondertussen succesvol hun overgewicht kwijt gespeeld Zonder last te hebben van het JoJO-effect. Wanneer jij er klaar voor bent help ik jou ook graag voor eens en altijd van je overgewicht af ;-)

 • yvonne schreef:

  ik eet elke ochtend een portie naturel biogarde yoghurt, je weet wel, met die bekende bacterieën erin. ik voel mij altijd prima en heb een goede stoelgang.
  hoe staat de wetenschap t.o. biogarde yoghurt?

  groetjes,
  yvonne

 • Hallo Katja,
  ik ben inmiddels 24 kg kwijt, en ik blijf nu op dit gewicht staan. Binnenkort nog even een turboweek erdoor, ik wil nog enkele kilos kwijt.
  Wat betreft zuivel, dit is voor mij de grootste voedingsbron geweest tijdens mijn beta en gamma dagen. Ik ben bijna 57 en heb onlangs een botscan moeten ondergaan. Hoera hoera voor mij, mijn skelet is als van een jonge vrouw, volgend de dokter daar omdat ik voldoende zuivel eet, dus ja…. als je er tegen kunt is het een goeie zaak denk ik
  groeten
  Anne

 • als ik,melk gebruik,yogurt altijd bio zoveel lekkerder
  ook soya en tofu zijn een goede eiwitbron
  ben net 60 er mogen nog enkele kilo s af maar voel met het dieet plan super goed.
  een aanrader voor iedereen welke leeftijd ook ,het komt je alleen maar ten goede !

 • Ik ben 15 jaar en ik lus helemaal geen zuivel. ik heb wel klachten zoals rugpijn,haaruitval soms,moeheid,pijn aan de borst aan 1 kant maar als ik zuivel wil eten ik hou der helemaal niet van ik had geprobeerd om te eten maar nederlands kaas lus ik wel maar melk niet. wel chocomelk en yogurt af en toe zeggen me ouders je moet het eten dan drink ik het snel emt water op wat moet ik doen. voel me ook dun.
  Heb ook bloedtest gehad was gezond. ik eet wel genoeg vlees kip/koe/vis en genoeg groente en fruit. Heeft iemand tips?

 • het is me niet goed duidelijk wat het nu gaat kosten als ik meedoe en ook het turbo programma koop.

  graag even een totaal aktieprijs incl. alles.

  met vriendelijke groet
  Hans

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >