In 5 Stappen Stress Wegdenken

Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?

Stress. We kennen het allemaal en we hebben er allemaal wel eens last van. Een beetje stress is op zich niet ongezond. Het zet je lichaam even op ‘scherp’ en geeft je een adrenaline-kick, waardoor je hart en hersenen harder moeten werken en je meer gefocust bent. Maar te veel stress is wel gevaarlijk voor je lichaam, en nu blijkt dat stress nog gevaarlijker voor je lijf is dan gedacht……

Alles staat in verbinding met elkaar

Stress, burnout en overspannenheid worden vaak aan elkaar gekoppeld, en terecht. Als je een burnout hebt of als je overspannen bent, dan heb je te lang onder zware druk gestaan. Je komt weer over een burnout of overspannenheid heen (hetzij moeilijk en pas na enige tijd), maar Vlaamse wetenschappers hebben onlangs in een onderzoek stress gekoppeld aan parkinson. Daarmee wordt het lijstje van alles wat stress kan aanrichten nog langer. Nina vat het onderzoek voor je samen:

In grote lijnen komt het hierop neer: als onze hersenen stress niet goed verwerken, veroorzaakt dat parkinson. Het is dus niet hoe ú ermee omgaat, maar hoe uw grijze cellen ermee omgaan. Als daar ergens een kortsluiting inzit, en als die impact heeft op het mechanisme van wát er precies met onze stress gebeurt, dan communiceren onze hersenen niet meer goed en kunnen we parkinson krijgen. Het is de eerste keer dat wetenschappers die slecht werkende mechaniek in verband brengen met parkinson. “We hebben het alleen nog maar bestudeerd bij fruitvliegen”, zegt professor Verstreken. “We zullen nu nagaan of hetzelfde mechanisme ook wordt verstoord in de hersenen van menselijke patiënten.” In een volgende fase hoopt het team dan manieren te vinden om die kortsluitingen weer te fiksen.

 

Wat kun je er tegen doen?

Wat je wellicht nog niet wist, is dat je stress kan wegdenken. Dokter Luc Swinnen heeft meerdere interessante artikelen geschreven over stress en wat voor impact het op je leven, lichaam en geest heeft. In een van die artikelen beschrijft hij het zogenaamde ‘stress wegdenken’:

Hans Selye heeft als eerste het woord stress gebruikt in zijn huidige betekenis. Oorspronkelijk was het een term uit de bouwwereld. Maar Selye introduceerde stress in een andere betekenis. Een ongezonde spanning in het lichaam en hij onderscheidde daarin drie fasen. Daar is veel over gediscussieerd tot vandaag toe maar al bij al toonde Selye een mooie verklaring van de  veranderingen in ons lichaam wanneer we onder druk staan.

De alarmfase

Dan vinden we dat een gebeurtenis een gevaar betekent voor ons en we reageren onmiddellijk met een vecht- of vluchtreactie. We produceren hormonen zoals adrenaline of cortisol. Bijvoorbeeld je alarm van je huis gaat af. Alarm! Je bloeddruk stijgt, je spieren spannen zich op. Er gebeuren veel veranderingen in ons lichaam die ons klaarmaken voor het gevecht.

De weerstandsfase

Nadat het lichaam een tijd heeft gereageerd op de vermeende bedreiging,  daalt het spanningsniveau. Maar je blijft alert. En dat kost veel energie. Je blijft op de wacht staan. Je weet maar nooit.  Zo vertellen mensen me dat na een vals alarm ’s nachts ze toch de slaap niet meer kunnen hervatten.

De uitputtingsfase

Als  dergelijke feiten regelmatig voorkomen belanden we in een echte energieziekte. Ons lichaam geraakt uitgeput en verliest zijn vermogen om adequaat te reageren op een nieuwe (vermeende) bedreiging. Deze uitputtingsfase zet de deur open naar burn-out, wat op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Symptomen van stress

Ongezonde stress kan zich op vier verschillende manieren uiten:

  • Lichamelijke signalen
  • Psychische signalen
  • Gedragssignalen
  • Gedachten- of denksignalen

Denken

Tot slot hebben mensen met stress vaak moeite met helder nadenken. Een gebrek aan creativiteit, geheugenproblemen of  concentratieproblemen. Er ontstaat een negatief gedachtenpatroon. En dat kan weer leiden tot nieuwe stress tot aan de volledige uitputting. Daarom moeren we ons denken zo goed mogelijk onder controle houden op het ogenblik dat alles nog goed gaat. Gebruik humor.

Onzinnige gedachten:

1. Iedereen moet mij aardig vinden.

Het is wetenschappelijk bewezen dat we ons hele leven kunnen denken dat andere mensen ons aardig moeten vinden.  Maar datzelfde onderzoek bewees dat het onmogelijk is dat iedereen  je aardig vindt. Ongeveer dertig procent van de mensen mogen je wel, ongeveer dertig procent laten je koud en ongeveer dertig procent vinden je gewoon een onaangenaam mens. Dat heeft te maken met waarden en normen die deze andere mensen hebben meegekregen. We moeten ons dus niet druk maken om aardig gevonden te worden. We hebben in dat geval een extern referentiekader en dat is erg ziekmakend. En op de koop toe beginnen we nog eens te slijmen en te pleasen. We zijn niet meer authentiek en verliezen zo alle krediet bij anderen. Wring je dus niet door onmogelijke bochten om het respect van anderen te krijgen, blijf authentiek. Want anders creëer je stress.  

 2. Ik moet perfect zijn. Ik mag geen fouten maken!

In het leven mag je fouten maken. Perfecte mensen lopen op deze aardkloot niet rond. Fouten geven ons de mogelijkheid om bij te leren. We kunnen veel leren als we ons toestaan fouten te maken. Enkel als je iedere dag herhaaldelijk dezelfde fout maakt, kun je daar eens over ongerust zijn, maar enkele verschillende fouten op een dag is volkomen normaal. Dus fouten maken is normaal, daar kun je dan ook gerust voor uitkomen, je kunt je fouten toegeven zonder blozende kaken en zo heb je weer iets bijgeleerd. Probeer het eens uit. Je stressniveau zal dalen.

3. Ik wil dat het leven  loopt zoals ik het verwacht, het leven moet gemakkelijk zijn.

Het leven is allesbehalve rechtvaardig en verloopt op een manier die wij niet begrijpen. Het loopt zeker niet zoals we het verwachten, het is niet gemakkelijk en dikwijls erg frustrerend. Daarom moeten we niet boos of bang worden. En ons zeker niet ergeren aan de mensen die ons eigenlijk het allerliefst zijn. Als pasgeborenen werden we extreem beschermd door onze ouders maar vroeg of laat zullen we zelf onze plannen moeten leren trekken. We kunnen wel trachten gelukkig te zijn.  Maar dan moeten we aan de slag gaan. En niet te vlug geloven in toverrecepten. Want  in realiteit verloopt maar een kleine helft van ons leven volgens plan. Maar wij mensen kunnen gelukkig met teleurstellingen omgaan. Dat maakt ons sterk en leert ons omgaan met stress. Het verloopt meestal wel enigszins volgens onze verwachtingen, de andere helft absoluut niet.

4. Iedereen moet  doen wat ik goed en gepast vind.

Heb je al eens opgemerkt hoe ouders hun  kinderen leren wat hoort? Dat is verschillend op veel plaatsen. En toch komen we zonder al te veel ruzie door het leven. Sommige mensen gaan vlug met ons akkoord, anderen kibbelen graag een beetje. Maar toch verloopt het nog allemaal zonder teveel ruzie. Maar we moeten niet denken dat er een absolute waarheid bestaat die voor iedereen geldt.  Denk er eens goed over na. Je zult dan niet meer zo vlug boos worden op de anderen als die zich anders gedragen dan wij. De meeste mensen gedragen zich volgens de normen die ze al vroeg geleerd hebben. En die zijn wellicht verschillend van onze normen. Wanneer we dat kunnen aanvaarden wordt het leven veel gemakkelijker en dan is er heel wat minder stress.

5. Oorzaak gevolg relatie

Als ik tegen mijn partner zeg dat ik toch liever niet mee naar het feest ga, dan wordt ze wellicht boos…… Als mijn maaltijd mislukt, dan beschouwen mijn gasten me misschien als een oen…… En stel eens  dat dit vliegtijd waar ik zo dadelijk instap, neerstort…Wij fantaseren allerlei rampen die hoogstwaarschijnlijk nooit zullen gebeuren. We kunnen er wel onder lijden en dat kan heel veel stress veroorzaken. Want we maken er rampen van, we denken een beetje magisch, of we doen aan doemdenken. Nuchter bekeken zijn het maar kleine dingetjes die we meestal heel goed aankunnen en we houden er bijna nooit blijvende schade aan over.  Of ook, de kans op het ongeluk dat we vrezen is waanzinnig klein. Zo weten we dat vliegtuigrampen heel zelden voorkomen. De kans is 1 op 1,6 miljoen. Gebruik je ratio of toets de waarheid. Of vraag gewoon wat meer informatie. Dan daalt de hoeveelheid stress in ons leven.

De gevolgen van stress….

Stress heeft een ontzettende impact op je gezondheid; het stagneert allerlei functies in je lichaam en zorgt ervoor dat natuurlijke processen verstoord raken. Je vindt in het Mentale Dieet Plan ook tal van tips om je gedachten te sturen, zodat je positief denkt in plaats van negatief. Zet stress dus buiten de deur, en denk het weg!

Zit je nog steeds met overgewicht dat dagelijks door je hoofd spookt waardoor je jezelf niet vrij en onbezorgd voelt, dan is het misschien de moeite om het eens anders aan te pakken door te kijken hoe Het Mentale Dieet Plan jou gaat helpen om eindelijk de strijd met je overgewicht te winnen.

50-heerlijke-recepten Wil jij ein-de-lijk je overtollig (buik)Vet Verbranden en een EFFECTIEVE oplossing vinden voor je overgewicht?

Wil jij ein-de-lijk verlost worden van die overtollige kilo’s en vetrolletjes zonder nog langer last te hebben van het JOJO-effect of het gevoel te hebben dat je constant zit ‘te lijnen’?

Lees dan mijn Afslank Rapport (27 blz.) en ontdek oa. 10 Redenen Waarom Je Momenteel Geen (Buik)vet Verbrandt
en ontvang 50 Heerlijke Dieetrecepten voor een Platte Buik als extra kadootje.



Tot binnenkort,
Vriendelijke groetjes,

Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. mdpboekppBen jij er nu klaar voor (mee) om je overtollig (buik)Vet te Verbranden en zoek je een EFFECTIEVE oplossing voor je overgewicht?

Word Weer Slank & Fit Zonder Je Nog Langer Kopzorgen te Maken Over Je Gewicht door vandaag RISICOLOOS Het Mentale Dieet Plan te proberen.

Dit wordt beslist je allerlaatste dieet.

Hoe Zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Jouw overtollig (buik)Vet Kan Verbranden Met Lekkere Gerechten en Eenvoudige Recepten … Zonder Honger of JoJO-effect?

Vul hieronder je voornaam en email adres in om je 50 Heerlijke Dieetrecepten te ontvangen en De 7 Simpele Stappen Om (buik)Vet Te Verbranden te ontdekken.

OVER DE AUTEUR

Katja Callens

Als gewezen model sukkelde ik mijn hele carrière met het befaamde JoJO-effect. Na zowat alle diëten en afslank methodes tevergeefs te hebben geprobeerd, ging ik de oplossing zoeken 'tussen mijn oren'. Ik slankte succesvol af, hielp talrijke collega-modellen afrekenen met het JoJO-effect en schreef, op verzoek van collega's en vrienden Het Mentale Dieet Plan Coaching Programma. Tienduizenden afslankers hebben hiermee ondertussen succesvol hun overgewicht kwijt gespeeld Zonder last te hebben van het JoJO-effect. Wanneer jij er klaar voor bent help ik jou ook graag voor eens en altijd van je overgewicht af ;-)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>