Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Helaas, helaas….. de dagen worden korter, de zon laat zich minder zien en de temperatuur daalt als een idioot. Misschien heb je ook al gemerkt dat je humeur wat sneller daalt. En als je humeur wat sneller daalt, dan ben je eerder geneigd negatief te denken en alles maar te laten voor wat het is (lees: je voornemen om af te vallen maar te laten voor wat het is).
Herfstdip
Tijd om jezelf te wapenen tegen dat herfstdipje! In het Mentale Dieet Plan leer je via oefeningen hoe je geestelijk een vinger aan de pols houdt, zodat je leert herkennen wanneer je de fout in dreigt te gaan. Met die oefeningen voorkom je dus dat je gaat snoepen wanneer je dat niet zou moeten doen, en als je toch gaat snoepen, je de juiste dingen snoept! 😉
Trouwens, er is wetenschappelijk overigens een echte verklaring voor de seizoensgebonden blues, las ik op hln.
Er zijn verschillende biologische en psychologische redenen waarom ons humeur samen met de seizoenswissel een verandering doormaakt. Een grote factor daarin, zo legt professor psychologie Kathryn A. Roecklein uit aan The Huffington Post, is daglicht. “Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de lengte van de dag, die korter is in de winter en langer in de zomer, de hoofdreden is waarom de seizoenen ons gemoed beïnvloeden.”
Verstoorde innerlijke klok
“De innerlijke klok in je lichaam registreert de veranderingen van daglengte,” legt Roecklein verder uit. Die circadiaanse klok is de interne timer in ons lijf, die vertelt wanneer we moe zijn en wanneer we moeten opstaan. Ze speelt ook een grote rol in andere systemen in ons lichaam, zoals het vrijgeven van hormonen, lichaamstemperatuur regelen, je metabolisme en je humeur. Als er minder licht is gedurende de dag, worden sommige van die systemen in ons lichaam verstoord.
Minder serotonine, meer melatonine
Eén van die verstoorde systemen is ons humeur. Er is een studie die bewijst dat sommige mensen minder serotonine produceren in de donkerste maanden van het jaar, het zogenaamde gelukshormoon dat normaal gezien bijdraagt tot een gevoel van tevredenheid. Ander onderzoek ziet een verband tussen weinig licht en het produceren van melatonine, het hormoon dat ons slaperig maakt. Ook productie van stresshormonen kan door weinig zonlicht aangewakkerd worden. Hoeveel hinder je hier van ondervindt is sterk persoonsgebonden.
Hmm, maar betekent dit dan dat je dit dipje kunt voorkomen door bijvoorbeeld onder de zonnebank te gaan liggen? Nee, zo eenvoudig werkt dat niet. En daarbij: de zonnebank is toch wel heel erg slecht voor je huid. Het veroudert je huid niet alleen, het verhoogt ook nog eens het risico op huidkanker. Maar dat is een discussie voor een andere keer. 😉
Maar hoe kun je die herfstblues dan wel aanpakken?
Eerste hulp bij herstblues
Een belangrijk punt dat de wetenschappers willen benadrukken, is dat die seizoensblues een biologische reactie is op de lichtsveranderingen. We kunnen niet alleen op pure wilskracht plots vrolijker worden, maar er zijn wel een paar praktische dingen die helpen om ons humeur een boost te geven.
– Laat het licht binnen. Probeer zoveel mogelijk natuurlijk daglicht te zien op een herfstige of winterse dag. Maak een wandeling tijdens de lunchpauze of neem de fiets naar het werk, als dat praktisch mogelijk is.
– Beweeg. Van sporten is al vaker bewezen dat het je humeur een boost geeft en stress inperkt. Zelfs al ziet de zetel er aanlokkelijker uit dan een loopsessie, doe die kleine moeite en je zal het merken aan je humeur.
– Eet gezond. Comfort food is aanlokkelijk als je je down voelt, maar de snelle suikers in koekjes of de vetten in chips kunnen voor humeurschommelingen zorgen. Kies voor veel groenten, fruit, omega 3-vetzuren, eiwitten en complexe koolhydraten. Drink ook voldoende water.
– Maak tijd voor je vrienden. Sociaal contact zorgt ervoor dat je minder stress hebt en een beter gevoel over jezelf krijgt. Spreek af met vrienden en ga iets leuks doen, in plaats van elke koude avond in je zetel Netflix te kijken.
Oef, erop uitgaan in de kou in plaats van op de bank te kruipen en Netflix te kijken, wordt een lastige 😉 maar het is wel waar: door erop uit te gaan en sociaal te zijn, doe je nieuwe energie op. En die energie kun je goed gebruiken in de donkere maanden van ons jaar. Naast het Mentale Dieet Plan kun je ook nieuwe energie opwekken door heel eenvoudig, elke dat slechts 4 minuten aan oefeningen te doen. Dit zijn geen cardio-oefeningen met gewichten en dergelijke, nee dit zijn hele eenvoudige oefeningen die je afslankproces supergoed ondersteunen en je een stoot energie geven, zodat jij ’s ochtends als een speer je bed uit bent! 😉 Ik vertel je er op de site van Fit in 4 Minuten meer over.