Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Steeds meer mensen krijgen door dat als je wilt afvallen het van belang is voor een gezond evenwicht in je darmen te zorgen en níet zo zeer het tellen van de calorieën. Als je darmflora uit balans is levert dit niet enkel vervelende kwaaltjes zoals een opgeblazen gevoel op, maar het zou ook tot gewichtstoename kunnen leiden.
In onze darmen zijn een massa bacteriën aan het werk, het microbioom. Bij iedereen is het verschillend. Maar belangrijk is dat hoe diverser en evenwichtiger dit microbioom is, hoe gezonder je bent. En dat gaat heel wat verder dan het klassieke opgeblazen gevoel. Je buik stuurt eigenlijk je hele lichaam aan: je weerstand, je mentale gezondheid, je weerbaarheid tegen chronische ziektes en ook je gewicht.
Ik wil je graag laten zien dat het niet om de caloriebeperking gaat als je wilt afvallen, maar dat je een darmvriendelijk eetplan samenstelt. Zo kan je zelf je ‘microbioom’ slanker maken. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de darmflora van zwaarlijvige mensen er anders uitzien dan die van mensen met een gezond gewicht.
Eten voor een platte buik
Hoe kan je door een slim menu zelf je buik in balans brengen? Ik geef je een aantal tips die gegarandeerd zullen helpen!
Wel eten
Zet deze ingrediënten vaker op het menu: volkoren producten, gezonde vetten uit noten en olijfolie, asperges, uien en knoflook, kruiden zoals kaneel en kurkuma, biogroenten en fruit.
Ook gefermenteerde voedingsmiddelen zijn heel goed, dat is bijvoorbeeld miso-soup of kimchi (een Koreaans gerecht), maar ook zuurkool, yoghurt met probiotica, augurken, olijven en kefir.
Niet eten
Blijf weg van gefrituurde hapjes, wit brood, snoep, kant-en-klaar, soja, light producten.
3 regels om die gewenste platte buik te behalen:
1. Drink voldoende en dan het liefst water: elke dag 1,5 tot 2 liter water, ongezoete thee of soep.
2. Beweeg: sport geeft je darmen een massage en stimuleert je spijsvertering. Ik zelf raad de Mentale Dieetplanners aan om een half uur per dag te wandelen. Het liefst zelfs voor het ontbijt.
3. Eet vezels: de gezonde bacteriën in je buik leven op die vezels. Vrouwen hebben 30 gram per dag nodig, mannen 40. Je krijgt vezels binnen via volkoren producten, groenten en fruit.
Hoe kun je verder je microbioom gezond houden? Om te beginnen door geen of zo weinig mogelijk anti-biotica te slikken. De anti-biotica dood namelijk de slechte én ook de goede bacteria.
Verder door je schoon te houden (dagelijkse douche, handen wassen na een toiletbezoek), maar ons overdreven hygiënische leven heeft ook veel negatieve invloed. Door al het poetsen, wassen en bestrijden van beestjes op andere manieren, plegen we steeds een aanslag op ons microbioom.. Alles met mate dus.
Verder heel belangrijk om zoveel mogelijk in de natuur te zijn, de natuur laat namelijk je microbioom floreren.