Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Wil je graag wat meer afwisseling in je voedingspatroon? Probeer je minder vlees te eten maar ben je op zoek naar een gezond alternatief? Probeer dan eens zeewieren!
7 Redenen Waarom Je Vaker Zeewier Zou Moeten Eten
Budgetvriendelijk
In de supermarkten kom je ze steeds vaker tegen: zeewieren in allerlei soorten en maten. De zeegroenten (niet te verwarren met zeekraal) zijn namelijk kerngezond. Zo zijn ze rijk aan ijzer, vezels en jodium en kunnen sommige soorten zelfs goede vleesvervangers zijn. De hoeveelheid voedingsstoffen verschilt per soort, maar over het algemeen delen zeewieren de onderstaande voordelen.
1. Meer ijzer dan vlees
Alle soorten zeewier bevatten meer ijzer dan vlees. Vooral in dulse (een type ‘roodwier’) zit veel ijzer. IJzer is een belangrijk mineraal in ons lichaam.
Als je er te weinig van binnenkrijgt, kan dat op de lange termijn leiden tot bloedarmoede. Om het niet zo ver te laten komen, is het goed om de symptomen van ijzertekort (dat vooral bij vrouwen voorkomt) snel te herkennen.
2. Rijk aan eiwitten
Bepaalde soorten zeewier, zoals nori en alle ‘bruinwieren’ (zoals kelp, arame en wakame), zijn rijk aan licht verteerbare eiwitten, vooral in gedroogde vorm (en zoals ze meestal te koop zijn).
Eiwitten helpen onder andere bij de opbouw en het herstel van spieren. Ook zorgen ze langer voor een verzadigd gevoel, waardoor je gemakkelijker op gewicht kunt blijven.
3. Rijk aan jodium
Eet je niet wekelijks zeevis? Dan riskeer je volgens het Vitamine Informatie Bureau een tekort aan jodium. Het goede nieuws is dat zeewier rijk is aan jodium, en dat geldt helemaal voor kelp.
Overdrijf het niet, want je kunt ook te veel jodium binnenkrijgen. De aanvaardbare bovengrens ligt voor volwassenen op 600 microgram per dag (100 gram kelp bevat 7.553 microgram jodium). Hierbij is wel een ruime marge genomen, wat betekent dat éénmalige of kortdurende overschrijding van de maximaal veilige dosis geen direct gevaar oplevert.
4. Meer calcium dan planten
Over het algemeen is het gehalte aan calcium van wieren hoger dan in gewone planten. Volgens zeewierwijzer.nl bevatten de bruine zeewiersoorten arame en wakame zelfs tien keer zo veel calcium als melk.
Calcium is voor heel veel processen in je lichaam belangrijk. Zo zorgt het voor sterke botten, een goed functionerend spier- en zenuwstelsel en speelt het zelfs een rol in je hormoonstofwisseling.
5. Vezelrijk
Behalve nuttige eiwitten zijn zeewieren ook rijk aan vezels. Deze zorgen ervoor dat koolhydraten in voeding (suikers) langzamer in je bloed worden opgenomen. Behalve dat dit rustiger is voor je alvleesklier – die insuline moet aanmaken om de suikers in je cellen te kunnen opnemen – houd je zo langer een ‘vol’ gevoel en kun je gemakkelijker op gewicht blijven.
6. Vitamine B12
Gedroogd zeewier is een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine B12, een vitamine waar zo’n vijf tot tien procent van de Nederlanders een tekort van heeft.
Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, krijg je een vorm van bloedarmoede met symptomen als vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst en een gebrek aan eetlust. Vermoedelijk is de vitamine ook belangrijk voor onze geheugen- en denkfuncties.
7. Vitamine B1
Hoewel minder dan peulvruchten, zit er in alle soorten zeewier ook een beetje vitamine B1. Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel en bij het functioneren van het hart.
Zo zie je maar: de natuur biedt ons tal van opties qua gezonde voeding. Probeer zeewier zeker eens uit! Je kan het vaak bij een vishandel als een pittige salade kopen, maar je kan zeewier ook zelf heel makkelijk bereiden.