Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Ik last gisteren in de krant dat 80% van de Belgen en Nederlanders te veel stress ervaart in hun leven. Stress geeft een enorme impact op je welzijn, je gezondheid maar ook je gewicht. Raak jij die overtollige kilo’s maar niet kwijt?
Stress als de boosdoener
Stress beïnvloedt je eetlust
Er zijn heel veel mensen die geen hap meer door hun keel kunnen krijgen als ze gestresst zijn. Maar er zijn ook heel erg veel mensen bij wie stress juist de eetlust opwekt. Alleen al de gedachte aan een stressvolle gebeurtenis verhoogt de hoeveelheid ghreline in je lichaam. En dat is een hormoon dat je eetlust opwekt.
Dus hoe meer stress je ervaart, hoe meer je zal willen eten. En die behoefte ontaardt dan vaak in vreetbuien.
Stress beïnvloedt de vetafbraak in je lichaam
Vet dat je eet wordt normaal gesproken omgezet in energie. Maar als je chronisch gestresst bent, kan het enzym dat daarvoor zorgt, niet zijn werk doen.
Als reactie op stress produceert je lichaam namelijk een bepaald eiwit dat het enzym blokkeert waardoor je lichaam het vet opslaat.
Stress beïnvloedt een gezond eetpatroon
Stress brengt je mentaal van de wijs. En je weet inmiddels uit het Mentale Dieet Plan hoe goed jouw geest is in het sturen van processen in je lichaam.
Bepaalde hersengebieden slaan je langetermijndoelen op en helpen je de juiste keuzes maken om die doelen te bereiken. Korte, maar intense periodes van stress zorgen ervoor dat deze gebieden minder goed werken, waardoor je ongezonde voedingskeuzes maakt.
Stress beïnvloedt je nachtrust
Eerder deze week heb ik een artikel geschreven over wat voor rol onvoldoende nachtrust speelt in vreetbuien. Door een slechte nachtrust maakt je lichaam meer van het hormoon ghreline aan. Hierdoor heb je meer trek in eten.
Daarbovenop verlaagt slaaptekort je hoeveelheid leptine, het hormoon dat je hersenen vertelt dat je voldaan bent.
Stress beïnvloedt je behoefte aan eten
Eerder schreef ik al dat sommige mensen door stress geen hap door de keel kunnen krijgen. Hierdoor zijn ze geneigd om maaltijden over te slaan.
Door maaltijden over te slaan, vertraagt je metabolisme. Onderzoek bij muizen suggereert ook dat het kan leiden tot gewichtstoename en dan vooral in je maag.
Kortom…
Stress is een krachtige emotie waar we allemaal in meerdere of mindere mate mee te maken hebben. Of je nu wil of niet: stress maakt deel uit van ons leven.
Stress kan – in beperkte en kortdurige mate – ook gezond voor ons zijn, doordat het je stimuleert alerter te reageren. Maar helaas hebben we in onze huidige samenleving alleen maar te maken met langdurige stress. En langdurige stress is op alle fronten ongezond voor je.
Probeer bewust om te gaan met stress. Sta op momenten dat je stress ervaart even stil en erken dat het er is. Door het te erkennen, geef je het een plek en kun je er beter mee omgaan.
Blijf goed voor jezelf zorgen tijdens perioden van stress: blijf eten en drinken, en kies voor gezonde opties in plaats van ongezonde voeding. Door je lichaam tijdens stress op een gezonde manier te ondersteunen, zul je merken dat je er beter tegen bestand bent.