Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Naar aanleiding van mijn artikel over BPA in verpakkingen krijg ik veel vragen over plastic gebruiksvoorwerpen binnen. Een aantal voorbeelden zijn “Zijn plastic bakjes van de Ikea gifvrij?” “Kun je je eten in plastic containers bewaren?” en ga zo maar door.
Idealiter vervang je plastic flesjes en bekers door rvs, en gebruik je glas of porselein in de keuken, feit is dat je in je dagelijks leven een hoop plastic tegen zult blijven komen. Er zijn veel verschillende soorten plastic en niet alle soorten plastic zijn even veilig of onveilig.
Recycle codes
Op de meeste plastic kun je recycle codes terugvinden, vaak van 1 tot 7 en met een driehoekje met pijltjes eromheen. De veilige codes van deze serie zijn 1, 2, 4 en 5. Probeer nummers 3, 6, 7 te vermijden. Dit soort codes staan vaak onderop de verpakking.
Code 1
PET of PETE (polyethyleen tereftalaat) vind je terug in dun plastic, zoals kleine water- en limonadeflesjes. Deze flesjes kunnen veilig eenmalig gebruikt worden. Maar gebruik ze niet nog een keer. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat deze flesjes of dit soort plastic DEHP lekt wanneer ze niet meer 100% zijn. DEHP is mogelijk kankerverwekkend.
Code 2
Code 2 is een HDPE, een hoge dichtheid polyethyleen. Dit is een dikkere ondoorzichtige plasticsoort die je terugvindt in shampooflessen, flessen met sap en speelgoed. Het is veilig te gebruiken, je kunt het ook opnieuw gebruiken en het is goed recyclebaar.
Code 3
Code 3 is PVC of V, en dit staat voor polyvinylchloride. Dit is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Je vindt het terug in douchegordijnen, zwembandjes, matrasbeschermers, slabbetjes, flessen van schoonmaakmiddelen en andere producten. Het heeft een hele specifieke geur.
Code 4
Code 4 is LDPE, een lage dichtheid polyethyleen. Je vindt dit terug in zachte plastic producten, zoals plastic boodschappentasjes, plastic hoezen van de stomerij en knijpflessen. Het is een veilige plasticsoort en kan goed gerecycled worden.
Code 5
Code 5 is polypropeen. Dit is harder flexibel plastic dat in badspeelgoed gebruikt wordt, maar ook in rietjes, bakjes voor ijs en opbergbakjes. Het is veilig en kan goed gerecyled worden.
Code 6
Code 6 is polystyreen, en deze hardere plasticsoort wordt gebruikt in wegwerpbekertjes en -bestek, en voor styrofoam dat in vleesbakjes in de supermarkt gebruikt wordt. De veiligheid van de basisstof voor dit plastic, styreen, staat momenteel ter discussie. Dit soort plastic kan namelijk styreen lekken, en dit is neurologisch schadelijk en heeft tevens andere negatieve gezondheidseffecten. Het is bovendien ook erg slecht voor het milieu.
Code 7
Code 7 is een soort restgroep van alle overige soorten plastic. Dit is een beetje een onduidelijke groep. Deze groep bevat enerzijds policarbonaat waaruit BPA lekt, maar anderzijds ook nieuwe soorten biologisch afbreekbaar plastic van bijvoorbeeld mais, aardappel en rijstzetmeel. Het is het beste deze code te vermijden, behalve als je 100% zeker bent dat je te maken hebt met de nieuwe biologisch afbreekbare plasticsoorten.
En dan is er natuurlijk ook nog het type plastic waar helemaal geen code opstaat. Dit kan van alles zijn, en ik vermijd het tenzij de leverancier me weet te vertellen wat het is.
Ik zal je eerlijk bekennen dat ik het best moeilijk vind om plasticvrij te leven; het is namelijk overal en het zit bijna overal in! Maar, het is zeker mogelijk. Deze dame, Beth Terry, leeft nagenoeg plasticvrij en haar blog is heel inspirerend! De blog heet Fake Plastic Fish en je kunt het hier vinden: http://myplasticfreelife.com/
Vraagje: op de site over plastic staat als voorbeeldvraag: zijn de plastic bakjes van de Ikea giftig?
Nergens kan ik daarop een antwoord vinden. Zou u mij het antwoord kunnen geven? Ik hoor het graag, alvast dank.