Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
De topjes hangen weer in de kast, de dikke truien zijn weer tevoorschijn gehaald en we kunnen de blote benen voorlopig weer verbergen in dikke broeken.
Kortom: het is weer winter. Nu dat we minder ‘bloot’ zijn, zijn we ook minder bezorgd over de lijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in deze periode van het jaar zo’n 1 tot 2 kilo bijkomen.
Waarom Kom Je Aan In De Winter?
Eten we dan zoveel meer in de winter? Of eten we juist minder? Doen we minder aan lichaamsbeweging? Er zijn een hoop mythes rondom onze extra kilootjes en in dit artikel onthul ik welke kloppen en welke niet.
Meer eten om warm te blijven
Veel mensen denken dat ze meer moeten eten om warm te blijven, maar volgens expert dr. Ahmed is niets minder waar en hebben mensen met meer gewicht het eigenlijk kouder. Maar waarom eten we dan meer (of hebben we in ieder geval de neiging om dit te doen) zodra het wat kouder wordt? Een theorie verklaart dit door een zogenaamde genetische programmering.
Onze voorouders ervoeren de wintermaanden vaak als maanden waarin meer honger was. We zijn als het ware genetisch geprogrammeerd om tijdens de herfstmaanden een soort reserve op te slaan als appeltje voor de dorst. Maar doordat tijden nu heel anders zijn, komt die honger er niet en hebben we dat appeltje voor de dorst niet meer nodig, aldus dr. Ahmed.
Doorlopend trek hebben
Als je je warm aankleed zowel binnenshuis als buitenshuis, dan zijn de winterse temperaturen eigenlijk niet van invloed op je eetlust volgens dr. Jeremy Tomlinson. Maar zit het dan tussen de oren? Volgens dr. Perry Barrett niet helemaal. Melatonine (het hormoon dat ons slaperig maakt zodra het donker wordt) kan een rol spelen doordat het niveau hiervan in de herfst- en wintermaanden toeneemt.
Wintervoedsel en zomervoedsel
Je eet elk seizoen weer anders. De meeste mensen eten meer in de lente- en zomermaanden, maar schijnbaar kiezen we voor andere producten in de herfst en winter. Volgens dr. Barrett kiezen we in deze maanden voor vetter voedsel. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het verlangen onszelf wat op te vrolijken: het weer is vervelend, de dagen zo kort, het is koud, nat en donker. Een soort emotie-eten dus.
Minder eten en toch dikker worden?
Gewicht wordt volgens onderzoekers ook beïnvloedt door vitamine D of beter gezegd een tekort hieraan. In de zomer krijg je voldoende vitamine D binnen dankzij het zonnetje, maar in de herfst en winter houdt dit al snel op en krijgen we vaak onvoldoende vitamine D binnen. Hierdoor worden vetten minder goed afgebroken en zelfs beter opgeslagen. De calorieën die je opneemt worden opgeslagen in plaats van gebruikt, aldus dr. Dillon.
Voor de tv hangen
We zijn in de koude maanden veel meer geneigd voor de tv te kruipen. In de zomer gaan we een wandeling maken, maar in de winter doe je dit minder snel – en dat is begrijpelijk. En een film is zoveel leuker met een zak chips, chocolade of iets anders zoets.
Hallo KATJA!
Vraagje wie is expert dr. Ahmed? Wie is dr. Jeremy Tomlinson en wat doet hij? wie of wat is
dr. Perry Barrett. Wat voor soort dr’s zijn deze mensen? Is wat zij zeggen wetenschappelijk onderzocht? Ik heb er nie veel goesting in namelijk…. Ben benieuwd naar wetenschappelijk onderzoeksresultaten!
@ peneloopee…. een klein beetje Goolgle dan weet jij het! bijvoorbeeld: Dr Perry Barret – http://www.abdn.ac.uk/acero/contacts/perry-barrett/ (Aberdeen centre for energy regulation and obesity)
ik vergeet dr. Dillon.. te vermelden. Maar mijn vraag is hopelijk wel duidelijk? Wie zijn deze experts en wat is wetenschappelijk bewezen en wat niet????
Hoi Katja,
Ik ben het helemaal met je eens, vooral over het minder bewegen en emotie eten. Ben zelf op een goed BMI gewicht. Maar mijn man is 10 kilo te zwaar. Als je, je bewust bent van wat je eet ben je al op de goede weg. Het stoppen met roken is ook een hevige aankom periode. Alles smaak beter en je lichaam verbrand het voedsel langzamer. Mijn man wil geen dieet volgen, dus help ik hem nu om bewuster en langzamer te eten. Gaat goed.
Met hartelijke groet,
Ineke