Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Regelmatig heb ik het over wandelen en hoe belangrijk dat is.
Ik maak elke ochtend een wandeling van (minstens) een half uur. Een beter begin van mijn dag kan ik me niet voorstellen. Veel mensen zijn het wandelen verleerd, vanwege de auto, openbaar vervoer of omdat ze “geen tijd hebben”. Maar vergis je niet, wandelen kan je overal doen en is gratis. Dus eigenlijk is er geen excuus.
Maar waarom is wandelen nou zo goed voor je?
Lees maar….
1. Het helpt bij het afslanken en voorkomt het jojo-effect
Ook al val je niet gelijk kilo´s af door te gaan wandelen, toch zul je merken dat op den duur je lichaam slanker wordt en beetje bij beetje de kilo´s zullen verdwijnen. Daarnaast is belangrijk om ook eens je voedselkeuze/eetpatroon te bekijken. Het vermijden van de “foute” koolhydraten is een aanrader.
2. Je krijgt sterkere botten
Bij vrouwen is naar voren gekomen dat zij die regelmatig een eindje wandelen minder botweefselverlies hebben dan zij die veel zitten. Wandelen zorgt namelijk voor de opbouw van kraakbeen, waardoor gewrichten soepel kunnen blijven en bewegen.
Het is goed voor je bbb (buik, billen en benen)
Door regelmatig te wandelen verstevigen de spieren zich. Dat zul je vooral merken aan vollere billen, minder sinaasappelhuid en een dunne buik. Wie wil dat nou niet?
Het is overigens beter om om lang en langzaam te wandelen, dan kort en krachtig. Want als je langer beweegt, richt het lichaam zich op de vetreserves, terwijl bij korte inspanning het lichaam de energie uit suikers haalt.
4. Verbetert de weerstand
Als je regelmatig wandelt zullen de witte bloedcellen toenemen. Hierdoor wordt de weerbaarheid tegen infecties en ongewenste indringers verhoogd.
5. Vermindert de stress
Wandelen verhoogt de rustgevende neurotransmitter GABA en zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Je zult merken dat je beter in je vel komt te zitten en op een natuurlijke wijzen de stress zal verminderen. Wandelen in een groene omgeving lijkt voor een nog sterker effect te zorgen. Haal eens extra diep adem!
6. Verlaagt de kans op diabetes
Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes 2 met zo´n 58 procent. Wandelen in een afwisselend tempo is beter voor je bloedsuikers. Het verbetert de gevoeligheid voor insuline, waardoor de behoefte aan insuline vermindert.
Het wandelen heeft ook een positief effect op de nierfunctie, wat voor veel diabetespatiënten erg belangrijk is.
Nog wat extra tips en adviezen om van het wandelen een succes en plezierigheid te maken:
- Elke dag een half uurtje is genoeg.
- Drink voor en na genoeg water om de ontgiftiging van je lichaam te stimuleren
- Vraag iemand om mee te gaan lopen. Gezelschap zorgt ervoor dat het gezellig wordt en daardoor beter vol te houden.
- Zorg voor correcte schoenen en goede sokken, om blaren en blessures te voorkomen.
- Hoe vaker je loopt hoe meer je met het tempo kunt spelen. Niet zozeer om te gaan snelwandelen, maar wel om het tempo af en toe te kunnen afwisselen, zodat je de longen en bloedvaten stimuleert.
- Schaf eens een stappenteller aan. Leuk om doel te kunnen stellen en deze ook daadwerkelijk te kunnen meten en halen.
Bovenstaande lijst moet je genoeg motivatie gegeven hebben om vanaf nu er elke dag op uit te trekken!