Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
In ons dagelijkse leven, waar we voortdurend geconfronteerd worden met advertenties en reclamespots over allerlei lekkere koekjes en snoepgoed, is het moeilijk voor kinderen om hier aan te weerstaan. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat obesitas bij kinderen zich voordoet bij 1 op de 10 kinderen.
Obesitas bij kinderen
Het goede voorbeeld
Als ouder is het belangrijk dat je je kinderen niet enkel leert om gezond te eten, maar ook om
voldoende te bewegen. De grootste oorzaak van obesitas bij kinderen is niet zozeer te veel of ongezond eten, maar vooral het gebrek aan beweging. Veel kinderen komen thuis van school en nestelen zich voor de TV of computer en blijven daar doorgaans tot bedtijd. Als je zelf veel beweegt, zullen je kinderen sneller geneigd zijn dit ook te doen.
Wanneer je als tussendoortje kiest voor fruit of een rauwe wortel bvb. zullen je kinderen dit ook lekker gaan vinden. Het is belangrijk dat wij als ouders het goede voorbeeld geven aan onze kinderen om hun gezondheid én gewicht op peil te houden. Zodoende zal het niet nodig zijn dat je kind zal moeten vermageren omdat zijn gewicht de hoogte in gaat. Vergeet niet dat dit al start op zeer jonge leeftijd! Wat een kind niet kent, zal hij ook niet zo snel achter vragen. Als je ervoor zorgt dat je geen frisdranken of snoepgoed in huis haalt, en je kinderen een gezonde gezinspot voorschotelt, zal je kind ook niet hoeven af te vallen.
Verband tussen emoties en gewicht
Als kinderen om één of andere reden zich slecht voelen, verdrietig of boos zijn, durven zij hun toevlucht zoeken in eetuitbarstingen. Ook “peer-pressure” – de druk die kinderen soms voelen van leeftijdsgenootjes om erbij te horen – zorgt er vaak voor dat kinderen mee zullen snoepen omdat hun vriendjes dat ook doen.
De media speelt hier eveneens een enorme rol in door allerlei snoepgoed op de markt te brengen met één of andere cartoonfiguur erop. En vanaf kinderen het woord “afvallen” horen, kan dit nog eens voor een extra gevoel van onzekerheid zorgen, dus probeer zelf niet te veel over je gewicht of afvallen te praten.
Enkele praktische tips
Beweeg voldoende en motiveer je kind om hetzelfde te doen: maak samen een gezinswandeling of ga te voet naar school, speel spelletjes waarbij je moet bewegen, ga samen fietsen,..
Bereid gezonde maaltijden en beperk het in huis halen van frisdranken en snoepgoed.
Dwing je kind nooit zijn bord leeg te eten. Wanneer je kind aangeeft dat hij genoeg heeft, respecteer dit dan.
Eet gezonde tussendoortjes en probeer ´s avonds lichte maaltijden te eten zoals soep bvb.
Leer je kind van kleins af aan om veel water te drinken, fruit te eten en zo weinig mogelijk suiker te consumeren.
Kortom probeer gezond te eten en obesitas te vermijden door je kind’s gewicht op peil te houden, m.a.w. beter voorkomen dan genezen!