Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Of je nu een keukenprinses eersteklas bent, of amper een ei kan bakken, er zijn een aantal dingen in de keuken die we allemaal fout doen. Zoals pasta afspoelen bijvoorbeeld. Ik heb een lijstje gemaakt van “foute” dingen die ik regelmatig zie terugkomen.
Vervolgens kom ik ook met een paar tips om het echt af te maken!
Je spoelt je pasta af met koud water
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden. Dus gebruik lauwwarm water.
Je plaatst eten in de koelkast dat daar niet thuis hoort
Lang niet alle groenten horen in de koelkast bewaard te worden. Toegegeven, het is makkelijker om alle boodschappen in de koelkast te gooien wanneer je thuiskomt van de winkel, maar tomaten, aardappelen, uien, knoflook en bananen horen er echt niet in thuis. Ze verliezen hun smaak omdat ze vocht opnemen, of ze worden niet zo goed rijp.
Je houdt je mes niet met twee handen vast
Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar de juiste manier om te snijden is door de bovenkant van het mes vast te houden. Als je enkel het handvat vastneemt, heb je minder controle en loop je meer kans om jezelf te snijden.
Je vriest noten niet in
Noten komen vaak in erg grote verpakkingen, wat vervelend is als je ze niet zo vaak eet. De oplossing? Invriezen die handel, zeker als je ze gebruikt om mee te bakken. Door ze in de diepvries te bewaren gaan ze maanden langer mee.
Je gebruikt de verpakking van de boter niet
Is de boter net op en moet je de pan nog invetten? Doe dan geen nieuw pakje open, maar gebruik het papiertje om de pan in te vetten. Er zitten nog meer dan genoeg boterrestjes aan, en je verspilt minder!
Je zoekt niet naar een oplossing als je eten te zout is geworden
Af en toe loopt er wel eens iets mis in de keuken, zoals te veel zout gebruiken. Iets te enthousiast geweest met het zoutvaatje? Er zijn een paar trucjes om het eten toch te redden. Door wat aardappelen aan de soep toe te voegen, smaakt die meteen een stuk minder zout, en je saus kan je minder zout maken door er kookvocht van vlees, groenten of vis aan toe te voegen.
Je gebruikt niet altijd bakpapier
Wat je ook maakt, bakpapier is je beste vriend wanneer je de oven gebruikt. Beter te veel bakpapier gebruiken (waardoor je die overheerlijke brownies nog makkelijker uit de oven haalt), dan te weinig (want dan eindig je met een verzameling afgebrokkelde stukjes).
Je gebruikt een hoog vuur om iets te laten koken
Als er in een recept staat dat je iets aan de kook moet brengen, dan betekent dat doorgaans dat je een hoog vuur gebruikt. Maar wanneer het water aan de kook is, mag je het vuur gerust lager zetten.
Pas je bovenstaande fouten aan dan zul je zien dat je efficiënter wordt en minder eten hoeft weg te gooien. Maar ik zou je graag nog een aantal tips willen geven, keukenhacks ook wel genoemd. Want de keuken is de plek in huis die het best georganiseerd moet zijn, zodat je minder tijd verliest met zoeken en meer tijd kan spenderen aan genieten van jouw keukenmoment.
Met deze 7 keukenhacks zul je een grote verbetering opmerken.
De heilige driehoek
Essentieel in een goed ingerichte keuken is de zogenaamde “workflow triangle”, wat verwijst naar de stand van de ijskast, het fornuis en de gootsteen. In een efficiënte keukeninrichting kan je tussen deze 3 keukelementen denkbeeldige lijnen trekken waardoor een driehoek ontstaat. Tussen twee van die onderdelen zet je dan idealiter geen tafel bijvoorbeeld. Volgens keukeninrichters is dat de meest efficiënte indeling. In een keuken waar alles tegen de muur staat, kan dat natuurlijk niet.
Creëer werkzones
Creëer specifieke werkzones in je keuken. Zet de blender, de snijplank of de keukenmachine op die plek waar je ze ook echt zal gebruiken. Leg extra benodigdheden zoals een weegschaal of snijmesjes op een armlengte afstand van die zones, zodat je er altijd snel bij kan. Let op: zet alleen attributen op het aanrecht die je regelmatig gebruikt, anders staan ze je enkel in de weg.
Binnen handbereik
Hou dingen die je dagelijks gebruikt altijd binnen handbereik, zoals houten spatels en scheplepels. Hetzelfde geldt voor potten en pannen. Leg de exemplaren die je het vaakst nodig hebt bovenaan in de la, zodat je er meteen bij kan.
Gebruik doorzichtige potten
Je werkt makkelijker met bloem, maïzena, havermout, suiker enzovoort als je ze in doorzichtige potten voor je ziet. Zo heb je meteen het juiste product vast, en het werkt efficiënter dan met een lepel in een zak bloem liggen peuteren. Extra pluspuntje is dat het er ook mooi uitziet. Oja, liever glas dan plastic…
Altijd schoonmaakmiddel in huis
Een efficiënte keuken is een schone keuken, zorg er daarom voor altijd een basisvoorraad schoonmaakproducten bij de hand te hebben. Dat hoeft zelfs niets specifiek te zijn, met een spons en een all-around schoonmaakmiddel zit je al goed. Ook snelle schoonmaakdoekjes kunnen handig zijn. Bewaar ze onder de gootsteen zodat je er altijd vlot bij kan voor een sessie aanrecht schoonmaken tussendoor.
Schaf jezelf een deegschraper aan
Misschien verrassend, maar een deegschraper is het element in de keuken dat extreem handig kan zijn, bijvoorbeeld om ingrediënten van de ene naar de andere kant van het aanrecht te brengen zonder te morsen.
Kies voor een mobiele vuilnisbak
Een mobiele vuilnisbak klinkt gesofisticeerder dan het is, het komt er gewoon op neer dat je een exemplaar koopt dat je kan verplaatsen. Dat is namelijk veel handiger om afval van over de hele keuken snel en zonder te veel morsen weg te krijgen.