Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Als je wil afslanken, staar je jezelf meestal blind op dat getal dat de weegschaal aangeeft. Maar dit zegt eigenlijk weinig over hoe je lichaam precies is opgebouwd, laat staan hoe je eruit ziet. Daarom dat ik in Het Mentale Dieet Plan je ook meteen verbiedt om de eerste veertien dagen op een weegschaal te gaan staan.
Wanneer jij jouw dieet aanpast aan je lichaamstype, zal je een stuk sneller resultaat zien. En nee, ik heb het niet over enkel radijsjes en wortels kauwen. 😉 De weegschaal zegt immers niet alles over je lichaam. Je gewicht is een indicatie, maar niet iets waar je je blind op moet staren.
De manier waarop je vet opslaat, is daarentegen een veel duidelijkere aanwijzing over hoe je je dieet het best aanpakt. De ene persoon zal meer behoefte hebben aan lichaamsbeweging dan de andere. Sommigen zullen beter gebaad zijn met meer proteïen dan anderen. Dit wordt voornamelijk bepaald door je lichaamstype.
Dus wat zijn de verschillende lichaamstypes en wat is het beste dieet voor jouw lichaamstype?
Ik las onlangs een goed artikel hierover op Nina waarin de verschillende lichaamstypes worden uitgelegd. Hieronder kan je ontdekken tot welk type jij behoort en waar je dus best op kan letten.
Je kan iedereen – zowel mannen als vrouwen – losweg in drie verschillende lichaamstypes opdelen. Vergeet daarbij peer- of appelfiguren; het gaat hierbij over je proporties. Hieronder kan je ontdekken welk type jij bent, en hoe je daar het beste mee omgaat.
Ectomorf
Iemand met een ectomorf lichaamstype wordt vaak ook wel een doorjager genoemd. Hij of zij is vrij lang en smal, en heeft het moeilijk om spiermassa op te bouwen, wat allemaal te danken is aan een snel metabolisme. Met andere woorden: ze kunnen eten wat ze willen zonder echt bij te komen. Maar hoewel ectomorfen meestal slank zijn, wil dat niet zeggen dat ze geen vet opslaan in hun lichaam (meer bepaald in de buikholte). Integendeel: dit lichaamstype moet extra hard opletten, omdat hun vetreserves niet zichtbaar zijn en zo vaak genegeerd worden.
Dit lichaamstype eet best niet al te veel proteïnen (maximum 25 tot 30 gram per dag), maar moet wel voldoende koolhydraten verorberen – van goede kwaliteit weliswaar. Eet drie volwaardige maaltijden per dag (plus een kleintje als je gaat sporten), maar hou de snacks beperkt en gezond. Focus je bij het trainen minder op cardio en besteed meer aandacht aan krachttraining.
Mesomorf
Mensen met een mesomorf lichaamstype hebben het daarentegen zeer gemakkelijk om spieren op te bouwen. Ze komen vrij snel bij, maar vallen ook snel weer af. Vaak zijn ze proportioneel gebouwd, met een lange torso met wat kortere ledematen. Ze zijn sterk en atletisch gebouwd, en zijn uitermate goed in explosieve sporten waar veel kracht en snelheid voor nodig is.
Qua sport houden deze lichaamstypes best een combinatie van cardio en krachttraining aan. HIIT (oftewel High Intensity Interval Training) is voor hen dan ook een perfecte optie, zoals Het Fit-In-4-Minuten Coaching programma Dit kan je eventueel aanvullen met Pilates en yoga om te versterken en de spieren te verlengen. Gezond eten betekent hier wat minder koolhydraten, maar meer gezonde vetten. Eet niet al te veel snacks als je niet gaat sporten, en hetzelfde geldt voor proteïnen.
Endomorf
Mensen met een endomorf lichaamstype denken vaak dat ze het kortste strootje getrokken hebben. Ze hebben doorgaans een voller figuur en slaan gemakkelijk vet op. Ze hebben het vaak moeilijker om hun vetpercentage onder controle te houden en komen snel bij.
Hoewel je metabolisme niet echt vergeeflijk is, wil dat niet zeggen dat je gedoemd bent om met overgewicht door het leven te gaan. Enomorfen moeten wel heel bewust omgaan met hun voedings- en bewegingspatroon, omdat hun lichaam niet altijd de juiste signalen aangeeft. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen om jouw wat tragere metabolisme op peil te houden. Een combo van HIIT (Fit-In-4-Minuten Coaching programma), trainen met gewichten en wat cardio is ideaal. Gezonde vetten en proteïnen worden aangemoedigd, maar koolhydraten worden daarentegen beter ingeperkt. Eet op tijd en stond een gezonde snack om je hongergevoel tegen te gaan.
Een juiste balans vinden die goed bij jou past, is het voornaamste. Daarom dat je in Het Mentale Dieet Plan leert hoe je op een spontane manier je eet- en levensgewoonten kan aanpassen naar een evenwichtig en gebalanceerd dieet. Wanneer je éénmaal deze balans gevonden hebt, hoef je verder niet meer bij je gewicht te blijven stilstaan. En dit is toch wat iedereen uiteindelijk wil bereiken.