Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Je hebt misschien wel eens van BPA gehoord. BPA, oftewel Bisphenol A, is een chemische stof die onder meer verwerkt wordt in babyflesjes, voedselverpakkingen en conservenblikken. Volgens deskundigen (in met name Amerika en Canada) is de grondstof schadelijk voor onze gezondheid. BPA komt wereldwijd voor in veel producten.
Bisphenol A (BPA)
Waar zit BPA in?
Veel zuigflessen voor baby’s zijn bijvoorbeeld gemaakt van polycarbonaat. Dit is een kunststof die hoge temperaturen aankan en niet snel zal breken. Veel verpakkingen van voedingsmiddelen worden ook van polycarbonaat gemaakt. Voor de productie van polycarbonaat wordt BPA gebruikt.
Uit een onderzoek van de organisatie Consumer Reports blijkt dat er in conservenblikjes een grote hoeveelheid BPA is aangetroffen. Maar je zult BPA in nog veel meer producten vinden, zoals tonijn uit blik, waterkoelers, blikjes limonade, kassabonnetjes en kranteninkt.
Waarom is BPA slecht voor je gezondheid?
BPA beïnvloedt ons hormoonstelsel nadelig en het zou ook kunnen leiden tot een verandering in ons gedrag. Ook heeft het invloed op de ontwikkeling van de voortplantingsorganen van meisjes en jongens, en kan het hart- en vaatziekten en diabetes veroorzaken.
Sommige onderzoeken tonen aan dat de stof zelf niet giftig is, maar dat het om de hoeveelheid gaat. Andere onderzoeken laten weer zien dat BPA in lage doses andere (schadelijke) effecten heeft dan BPA in hoge doses.
Hoe kan je BPA vermijden?
BPA zit in zo veel producten dat het haast onmogelijk lijkt om het te vermijden. Er komt een Europees verbod op BPA in babyflessen. Dit verbod wordt 1 juni 2011 van kracht. Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zien daarentegen geen redenen voor een verbod op BPA in verpakkingen van voedingsmiddelen.
Manieren om BPA deels te vermijden is om geen water te drinken uit waterkoelers die niet aangesloten zijn op een kraanleiding, zo min mogelijk voedsel uit blik te eten, te drinken uit een RVS beker of een BPA-vrij flesje of roestvrij stalen flesje, en je eten in de magnetron in glazen schalen te verwarmen.
Bron: Environmental Health Perspective
Katja, van fijn dat je dit ons meldt. Ik had al wel iets gehoord over plastic dat het niet zo goed is. Maar nou juist in babyflesjes. Uit je waarschuwing begrijp ik dat er WEL goede kunststoffen zijn. Maar waar kan je die dan aan herkennen? Op eten staat wat er in gestopt is, maar waar de verpakkingsmaterialen van gemaakt zijn weten we niet. En als het er op staat wordt je er meestal nog niet wijzer van want de kennen dan die benamingen niet.
Zit het ook in het camping servies. Dat is ook van kunststof gemaakt? Ik heb al gewone bekers in gebruik voor warm drinken. Want ik had al gehoord dat juist als je het warm maakt de stoffen vrij komen. Klopt dat?
Met vriendelijke groet,
Tineke
Beste Tineke,
Bedankt voor je reactie. Ik verwijs je voor je antwoord even door naar deze site http://www.greenjump.nl. Hier zul je een hoop informatie vinden over de verschillende soorten kunststoffen en plastics waar we in ons dagelijks leven veel gebruik van maken.
Groet,
Katja
Dit is voor mij geen nieuws , Mijn zoontje kwam 4 jaar geleden door een analfalactische shock in het ziekenhuis terecht. Gelukkig is het allemaal goedgekomen, maar in het ziekenhuis wisten ze van niets, maar mijn alternatieve
therapeut kwam erachter hoe slecht de flesjes zijn.
Ben blij dat er nu aandacht aan word besteed maar wel veel te laat.
Gewoon belachelijk dat die flessen nog steeds mogen worden verkocht.
En wat denk je van de rommel die in de speentjes zit en de tutjes? Allemaal siliconen de grootste rommel die er is