Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Al te vaak zoeken mensen hun heil bij een streng dieet (een zogenaamd crash dieet). Soms, heel soms werkt dit ook wel, maar het kan ook een averechts resultaat hebben. Ik hoor maar al te vaak van mensen dat ze juist aankwamen met een streng dieet.
Dat is dus niet de bedoeling (en het is ook hartstikke demotiverend!).
Maar hoe herken je een slecht dieet?
1. Een constant hongergevoel
Een dieet bepaalt wat je wel en niet mag eten. Het gevolg? Je bent vaak hongerig. Sterker nog: als je iets niet mag is de kans groot dat je het juist wel wilt/doet. Dagenlang met een hongerig gevoel rondlopen is dan ook niet de weg naar een gezond gewicht.
Om een dieet te kunnen volhouden is het belangrijk dat je je niet constant hongerig of gestrest voelt.
2. Calorieën tellen
Het is niet verstandig om de hele dag je calorieën te gaan tellen. Om volledig te kunnen functioneren heeft je lichaam bepaalde voedingstoffen nodig. Mensen die een dieet volgen waarbij ze te weinig calorieën binnenkrijgen, voelen zich dan ook vaak slap en zwakjes.
Je hongert je in feite uit, waardoor je lichaam overschakelt in overlevingsmodus en spiermassa gaat afbreken. Vermijd daarom crashdiëten, ze verrichten meer schade aan je lichaam dan je zou denken.
3. Vermageren, ten koste van je spiermassa
Typerend voor een crashdieet is dat je veel gewicht verliest op een korte tijd. Een kilootje of 2 minder op de weegschaal maakt je dan ook laaiend enthousiast. Vergis je echter niet: de verloren kilo’s zijn niet alleen het vet op je dijen of buik die je zo graag kwijt wilt. Je verliest namelijk ook vocht en spiermassa bij snel afvallen, en dat is zonde.
Spieren zijn echte calorievreters, ze zorgen dat je meer kunt eten zonder te dikker te worden. Wist je trouwens dat als je languit op de bank ligt, je spieren calorieën verbranden om zichzelf te onderhouden?
Volg je een streng dieet en doe je niet aan krachttraining, dan verlies je 20 tot 50% aan spiermassa in die verloren kilo’s.
4. Het bekende ‘jojo-effect’
Wanneer je 8 kilo bent afgevallen is je dagelijkse verbranding ook met 300 calorieën afgenomen. Maar vergis je niet: je weer overgaat op je oude eetpatroon, kom je dubbel zo veel aan. Dit wordt ook wel het ‘jojo-effect’ genoemd.
Elke afvalpoging die daarop volgt, lijkt dan ook moeilijker doordat je aan je nieuwe dagelijkse calorieverbruik moet wennen én houden.