Vetten hebben we nodig, en zijn niet per sé slecht voor je gezondheid
Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Gezondheidsexperts hebben vet lang bestempeld als dé publieke vijand. Maar de Britse cardiologe Aseem Malhotra zegt dat vet net goed voor je is. Volgens hem groeit het bewijs dat het helemaal niet tot hartproblemen leidt, maar dat een vetrijk dieet je net tegen hartziekten en diabetes type 2 kan beschermen.
En zoals met alle dingen is te veel vet slecht voor je, maar een bepaalde hoeveelheid is nodig om je gezondheid een boost te geven
Vet maakt je dikker en verstopt je aders, dat is het gezondheidsadvies dat we lang hebben moeten aanhoren. Maar op het dagelijkse menu van Aseem Malhotra staan volle melk, kokosolie, vette kaas en olijfolie, en favoriete snacks zijn noten. De cardioloog gaat zelfs zo ver dat hij beweert dat het advies uit de jaren 70 om minder vet te eten tot de huidige obesitasepidemie geleid heeft. Al zijn patiënten raadt hij dan ook af om lightproducten te eten.
Weinig koolhydraten, veel vet
Het advies van Malhotra is niet uit de lucht gegrepen, intussen heeft hij heel wat wetenschappelijk bewijs dat zijn aanpak staaft. Onderzoek door de Zweedse raad van gezondheidstechnologie heeft aangetoond dat een dieet rijk aan vet en arm aan koolhydraten het best is voor gewichtsverlies, maar dat het ook de tekenen van cardiovasculaire risico’s bij mensen met obesitas vermindert. Professor Eenfleld verklaarde bij de publicatie van het onderzoek: “Je wordt niet dik van vette voeding, net zoals je niet groen wordt als je groene groenten eet.”
Voor patiënten met hartziekten is dat vaak een moeilijk te vatten boodschap. Want de meesten hebben jarenlang gehoord dat vet slecht was om hun cholesterol onder de controle te krijgen.
Vet en cholesterolgehalte
Het idee dat een hoge cholesterol slecht is voor je hart, werd in de jaren 60 gelanceerd op basis van de Framingham Heart studie. Maar nu worden de conclusies van die studie weerlegd met nieuwe gegevens. Een groep academici heeft de cijfers van de Sydney Diet Heart studie uit de jaren 60 herbekeken. Daarbij ontdekten ze dat patiënten met hartproblemen die boter inruilden voor margarine meer kans lopen om vroeg te sterven, hoewel hun cholesterol met 13 procent was gedaald.
De Honolulu Heart studie, die in de Lancet werd gepubliceerd in 2001, concludeerde dat er geen verband bestaat tussen een hoge cholesterol en een vroegtijdig risico op sterfte. Een lage cholesterol is geen teken van een goede gezondheid, maar het hangt wel samen met andere belangrijke gezonde signalen als een slankere taille en minder tekenen van diabetes in het bloed.
Bescherming tegen hartziekten
Recente onderzoeken hebben gesuggereerd dat een vetrijk dieet je hart beschermt tegen ziekten. Veel mensen beseffen niet dat de polyfenolen en omega 3-vetzuren die rijkelijk aanwezig zijn in olijfolie, krill olie, noten, vette vis en groenten het risico op trombose en ontsteking verminderen, onafhankelijk van de veranderingen in cholesterolgehalte. Lees hierover dit gezondheidsrapport, zeker wanneer je boven de 45 bent.
Een studie uit 2014 aan de universiteit van Cambridge heeft uitgewezen dat de lever meer vetzuren aanmaakt door de consumptie van zetmeel, suiker en alcohol. Die vetzuren staan in een rechtstreeks verband met een verhoogd risico op dodelijke ziekten.
Niet bang zijn voor vet
Vet maakt je dus niet vet, maar je wordt wel dik wanneer je meer calorieën opneemt dan je verbruikt. Je hoeft dus niet bang te zijn voor vet, het draait er allemaal om het juiste evenwicht te vinden.
Bijna alle natuurlijke voedingsmiddelen bevatten vet. Zowel voor dieren als voor planten is vet immers de meest economische manier om energie op te slaan. Het is nodig voor de groei, ontwikkeling en het functioneren van het lichaam, met name wanneer er een tekort aan voeding (dieren) of licht (planten) is. Net als bij de dieren moet de mens via zijn dieet vet opnemen om te overleven. En zoals bij vele dingen is té veel vet slecht voor je, maar een bepaalde hoeveelheid is dus nodig om je gezondheid een boost te geven.
Overzicht van vetfuncties die we nodig hebben
Vet is een bron van energie. Ons lichaam gebruikt het vet dat we eten en de vetten die we zelf aanmaken van andere bestanddelen. Dit levert energie op die we nodig hebben voor levensbelangrijke functies.
De opslag van energie
De extra calorieën de we consumeren, maar niet onmiddellijk nodig hebben, slaan we op voor later in speciale vetcellen.
Essentiële vetzuren
Die zijn cruciaal voor de groei, ontwikkeling en functies van de cellen. Maar deze bestanddelen kan ons lichaam niet zelf aanmaken. (Zie rapport.)
Goed functioneren van de zenuwen en hersenen
Vetten maken deel uit van myeline, een vettig materiaal dat rond de zenuwcellen zit, zodat ze elektrische boodschappen kunnen uitsturen. Ons brein bestaat namelijk voor een groot deel uit essentiële vetten.
Gezonde huid en andere weefsels
Al onze lichaamscellen moeten vetten bevatten, want dit vormt een essentieel onderdeel van celmembranen. Die controleren wat er in en uit onze cellen gaat.
Transporteren van vetoplosbare vitamines A, D, E en K in de bloedstroom naar de lichaamsdelen waar ze nodig zijn. Ook zorgt vet voor het aanmaken van steroïde hormonen die nodig zijn om heel wat processen in het lichaam te regelen.
In Het Mentale Dieet Plan leer je om op een spontane manier verbeterde en gezonde eetgewoonten toe te passen waardoor je dagelijks de juiste proporties binnenkrijgt van zowel vetten, proteïnen als goede koolhydraten. Doordat je het afslanken aanpakt vanuit je eetpatroon en je gewoonten, heb je niet langer het gevoel dat je jezelf van alles dient te ontzeggen of dat je ‘aan het lijnen’ bent.
De grootste reden dat afslankers slachtoffer zijn van het JoJO-effect is omdat ze zich gedurende een bepaalde tijd bepaalde voedselsoorten gaan ontzeggen, zoals bv. essentiële vetten. Niet alleen heeft dit een negatieve uitwerking op je lichaam, omdat je deze vetten nodig hebt, bovendien ga je het achteraf trachten te compenseren, met alle gevolgen van dien.
Wanneer je afslankt met behulp van mentale oefeningen die je eetgewoonten op een spontane manier aanpassen, ga je automatisch gebalanceerd blijven eten, waardoor er geen gevaar voor ‘compensatiedrang’ is en omdat je het als vanzelf toepast, zal je ook veel sneller resultaat bereiken. Dit is precies hetgeen je met Het Mentale Dieet Plan leert.