Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Uit recent onderzoek blijkt dat eetgewoontes van een zwangere vrouw het DNA van haar kind kan veranderen en hiermee de kans op overgewicht kan vergroten. Volgens het onderzoek leidt consumptie van koolhydraten tijdens de zwangerschap tot dikkere kinderen.
Het onderzoek werd uitgevoerd aan de University of Southampton, en er werd met name gekeken naar het aanpassingsgedrag van baby’s aan de omgeving waarin ze worden geboren op basis van het gedrag van de moeder. Dit is een studie die al eerder uitgevoerd werd onder dieren, en hieruit bleek dat het eetpatroon de functie van de genen kan veranderen. Het onderzoek valt binnen het veld ‘epigenetica’; een groeiend wetenschapsveld waarin de wisselwerking tussen milieu en genen wordt bestudeerd.
Tijdens het onderzoek werden de navelstrengen van de baby’s onderzocht op de aanwezigheid van ‘epigenetische markers’. Vooral baby’s waarvan de moeders tijdens de zwangerschap een koolhydraatrijk voedingspatroon hadden gevolgd bleken deze markers te hebben. Ook kon een sterk verband aangemerkt worden tussen de markers en overgewicht bij het kind op zes- en negenjarige leeftijd.
Volgens hoofdonderzoeker Keith Godfrey is dit resultaat verassend: “De aanwezigheid van epigenetische markers verklaart een kwart van het verschil in dikheid bij de kinderen van zes tot negen jaar.” Deze markers zijn aanzienlijk groter dan de invloed van het geboortegewicht en zijn evenmin afhankelijk van het gewicht van de moeder.
Uit het onderzoek blijkt dus dat het eetgedrag van de moeder op lange termijn gevolgen heeft voor het kind.