Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Deze week gaan we nog gelukkiger worden door de mentale gezondheid te verbeteren door middel van beweging.
Bewegen maakt je gelukkig en slim
Bankhangen
Het is zo´n typische dag, je hebt al een paar dagen hard gewerkt, je ploft op de bank en gooit je benen op de tafel. Je had afgesproken te gaan sporten, maar niemand die je nu nog van de bank krijgt. Na een half uur met jezelf over de hoop te hebben gelegen besluit je toch je sportkleren aan te trekken en naar de sportschool te gaan.
Eenmaal binnen en bezig, merk je dat de energie loskomt en doe je nog een extra 15 minuten want het gaat zo lekker. Thuisgekomen neem je een warme douche, trek je je pyama aan en voel je fris, trots op jezelf en loop je met een glimlach door het huis. Alle stress is van je afgevallen, je voelt dat je lichaam je denkbaar is voor de eerdere sessie.
Vervolgens val je tevreden in slaap en slaap je als een roos de hele nacht door.
Endorfine
Wat zorgt er voor dat sporten dit effect op jou heeft? Ons lichaam maakt endorfine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd, bij verschillende situaties zoals verliefdheid, een gebeurtenis die je blij verrast en ook bij bewegen. Sport jij regelmatig dat weet je vast waar ik het over hebt.
Naast endorfine maakt het lichaam ook serotonine aan bij beweging. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Door middel van serotonine wordt de neiging tot slaap gereguleerd en wordt er een normaal hongergevoel gehandhaafd.
Door te sporten heb je minder last van vermoeidheid en heb je op de juiste momenten trek (zonder dag je overbodig gaat eten). De serotonine geeft namelijk aan de hersenen door dat je genoeg gehad hebt, dat je maag vol zit. Geen vervelende bijwerkingen toch?
Depressie
Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat serotonine de stemming regelt zoals ik eerder zei, waardoor depressies tegengegaan worden.
Één op de tien mensen heeft last van depressie en geen één leeftijdsgroep wordt overgeslagen, zelfs kinderen niet.
Helaas voldoet maar ongeveer een derde van de bevolking aan de beweegnorm. Dit houdt in minimaal 5 keer per week 30 minuten matig intensief te bewegen. Het is zelfs nog beter om 2 keer per dag 15 minuten te bewegen. Voorbeelden van matig intensief bewegen zijn: lekker doorfietsen, stevig wandelen, met meer energie schoonmaken, met de hond spelen, in de tuin werken etc.
Slimmer
Wat betreft je hersenen zorgt fysieke activiteit voor toename van bloedtoevoer in de hersenen waardoor je onder andere alerter wordt en de hersenontwikkeling wordt gestimuleerd.
De uitvoering van cognitieve taken worden wel degelijk beïnvloed door fysieke activiteit. Hierbij geldt: hoe meer je beweegt in je leven, hoe beter je op latere leeftijd cognitieve taken kunt uitvoeren.
Het is in elke levensfase effectief om te investeren in bewegen, maar hoe vroeger in het leven wordt aangeleerd om te sporten en te bewegen, hoe langer er geprofiteerd kan worden van de fysieke waarde. Het meeste profijt is dus te behalen als al op jonge leeftijd wordt begonnen met bewegen.
Sporten zorgt voor rust in je hoofd. Je zou zelfs kunnen zeggen dat sporten mediterend werkt. Op het moment van sporten ben je namelijk enkel met het sporten bezig (bewegingen, muziek, zweten), je hoeft even niet na te denken over alles wat je bezighoud. Je zult merken dat je met, behalve een fris lichaam, ook met een fris hoofd de dag weer aan kan.
Even samenvatten, sporten zorgt dus voor:
Minder spanning / stress
Natuurlijke energieboost
Goede nachtrust
Focus/concentratie
Motivatie
Verbeterde cognitie
Afnemen van negatieve gedachten/gevoelens
Gezonde trek
Beter sociaal leven
Kunnen genieten van je leven
Hoeveel moet ik bewegen of sporten?
Wil jij mentaal sterker worden door te sporten of te bewegen? Probeer dan eens mijn nieuwe Fit in 4 Minuten® programma + het half uurtje bewegen per dag zoals ook wordt beschreven in de beweegnorm (hierboven genoemd) en in Het Mentale Dieet Plan.
Je zult een groot verschil merken zodra dit een deel van jouw dagelijkse routine is geworden.
Wat is het Fitin4Minuten Programma?
Fit in 4 Minuten® is gebaseerd op een work-out studie door een Japanse wetenschapper Dr. Izumi Tabata. Voor zijn onderzoek werd in 1996 een aparte methode van interval training gebruikt. De resultaten van deze studie toonden aan dat deze nieuwe manier van training effectiever was dan traditionele training of fitness.
Eenvoudig gezegd verwijst het Fit in 4 Minuten® programma naar een vier-minuten work-out fitness programma, zonder de opwarming en afkoeling, dat behoort tot de categorie van Hoge Intensieve Interval Training.
Het programma biedt dezelfde gezondheidsvoordelen als een cardio-vasculiar workout programma, alleen is Fit in 4 Minuten een beetje ‘pikanter’. Het Fit in 4 Minuten Programma bestaat uit een 20 seconden drill oefening, gevolgd door tien-seconden rust. Deze cyclus wordt acht keer herhaald, hetgeen resulteert in een korte doch zeer krachtige vier-minuten work-out.
Maar hoe is Fit in 4 Minuten verschillend van andere interval work-outs zoals Cross Fit Training?
Het onderscheid kan getrokken worden in het feit dat ik me strikt gehouden heb aan de originele studie en onderzoek uitgevoerd bij Olympische atleten. In de Fit in 4 Minuten Training, zijn de rust intervals redelijk korter dan de oefeningen zelf, hetgeen ruimte laat om de intensiteit op te bouwen terwijl de zuurstof behoefte stijgt. Dit, op zijn beurt, zorgt ervoor dat de persoon moe — doch energiek — zal zijn, onmiddellijk nadat de 4 minuten dril oefening is afgelopen.
Fit in 4 Minuten dwingt je niet tot één uur durende training sessies. Het gebruikt geen gewichten, geen kettle bells , of vraagt je niet om bovenmenselijke prestaties te leveren. Dit is waarom Fit in 4 Minuten geschikt is voor de meeste mensen, ongeacht je start conditie, in tegenstelling tot Hoge Intensieve Interval Training.
Buikspieren
Tijdens het Fitin4Minuten programma komen dus al je spieren aan bod. Maar ik wil vandaag graag even wat dieper ingaan op de buikspieren. Bij bijna alle bewegingen die je dagelijks maakt zijn je buikspieren betrokken. Heb je geen ontwikkelde buikspieren dan gaat het lichaam compenseren door andere spieren te gebruiken. Je zult daarmee je lichaam belasten en klachten ontwikkelen in nek, bekken en rug.
Dit soort problemen zijn gedeeltelijk te voorkomen door de buikspieren te trainen.
De buikspieren bestaan uit een behoorlijk complexe massa aan vezels, er zijn in bovenstaande voorbeelden al 6 verschillende spieren (aan elke kant) die met elkaar samenwerken. Om je lichaam te kunnen trainen is het van belang dat je weet welke spieren je aanspant. Als jij je namelijk focust op een bepaalde spier kun je deze beter aanspannen en zul je hem beter kunnen ontwikkelen.
De rug is minstens zo belangrijk als de buik
Voordat je de buikspieren gaat trainen dien je in acht te nemen dat de rugspieren evenredig getraind dienen te worden, om het lichaam in balans te houden. De buikspieren en rugspieren zijn sterk met elkaar verbonden, train deze dus beiden! Met name de lange rugspier (erector spinae) is een belangrijke spier die getraind dient te worden.
Let op, door enkel je spieren in je buik aan te spannen wordt het vet eromheen niet verbrand. Vet dien je op een andere manier kwijt te raken, met name gezonde voeding is daarbij belangrijk (geen suiker en transvetten eten)