Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
De ene suiker is de andere niet, blijkt. Alle soorten suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. Maar sommige soorten lijken wel meer mineralen te bevatten dan andere.
Het maakt niet veel uit of je nou gewone suiker, rietsuiker, honing of agavesiroop eet. Je lichaam verwerkt de suikers (koolhydraten) allemaal op dezelfde manier en we weten allemaal wat er gebeurt als we te veel zoetigheid eten. 😉
Maar er zijn wel wat verschillen
Ruwe rietsuiker en honing bevatten meer mineralen dan gewone tafelsuiker, en agavesiroop heeft een lagere glycemische index (GI). Hierdoor zou het minder effect hebben op je bloedsuikerspiegel.
Drie soorten suikers onder de loep
1. Palmsuiker
Palmsuiker lijkt op bruine suiker. Maar in tegenstelling tot gewone tafelsuiker en bruine suiker bevat palmsuiker veel meer mineralen, zoals magnesium en kalium. Er zit volgens sommigen specialisten zelfs vitamine C in palmsuiker.
Van palmsuiker wordt wel gezegd dat het veel langzamer in het bloed wordt opgenomen. Bronnen spreken van een glycemische index van 30 tot 35, wat zeer laag is. Maar dit is in geen enkel wetenschappelijk onderzoek terug te vinden.
Daarnaast bevat palmsuiker bijna net zoveel calorieën en koolhydraten als gewone (basterd)suiker. De structuur van palmsuiker is vergelijkbaar met die van basterdsuiker en dus heel geschikt om mee te bakken.
2. Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker is een specifieke soort palmsuiker die wordt gewonnen uit een ander soort palmboom en bevat zelfs nog méér soorten mineralen dan palmsuiker.
Zo zit er meer chroom, ijzer, calcium en nog meer kalium in. De suiker smaakt een beetje naar karamel en die proef je vooral goed als je de suiker smelt.
Van deze suiker wordt eveneens beweerd dat het een lage glycemische index heeft, maar ook dit is nergens terug te vinden. Wél zitten er iets minder calorieën in: 100 gram kokosbloesemsuiker telt 379 calorieën, gewone suiker 406.
3. Agavesiroop
Deze natuurlijke stroop wordt gemaakt van de agave, een Mexicaanse vetplant. In tegenstelling tot palm-en kokosbloesemsuiker is van agavesiroop wel aantoonbaar dat het een lage glycemische index heeft (35-45).
Dit komt omdat agavesiroop rijk is aan fructose. Een eetlepel agavesiroop telt ongeveer 60 calorieën – dat is 20 meer dan gewone tafelsuiker, maar vanwege de sterke zoete smaak heb je er ook minder van nodig.
Van agavesiroop wordt echter ook gezegd dat het niet zo goed voor je lever zou zijn, omdat deze de fructose moet afbreken en hij daar maar een beperkte capaciteit voor heeft. Bronnen spreken hierover elkaar tegen.
Natuurlijke suikervervangers
Liever helemaal geen suiker? Baksels kun je evengoed op smaak brengen met vanillepoeder (niet te verwarren met vanillesuiker), kaneel en gedroogde abrikozen. Die laatste hebben bovendien de laagste glycemische index van alle gedroogde fruitsoorten.