Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Je kunt er tegenwoordig bijna niet meer op vertrouwen dat wat als gezond aangeprezen wordt, ook daadwerkelijk gezond is. Voedingsmiddelenfabrikanten proberen meer door hun concurrent te verkopen door hun product net iets gezonder of beter in de markt te zetten. Dit betekent in realiteit dat voedingsmiddelen in feite lang niet zo gezond zijn als dat ze aangeprezen worden.
Schijf van Misleiding!
Consumentenorganisatie Foodwatch heeft een hulpmiddel bedacht waarmee je loze voedingsclaims kunt toetsen. Hier zijn 5 punten:
Loze marketing die nergens over gaat.
Denk aan kreten zoals “bewuste keuze”, “supergezonde ingredienten”. Vaak geven fabrikanten beruchte ingredienten een afwijkende naam in de ingredientenlijst …..
Gezondheidsclaims die niet getoetst kunnen worden
Als je al die ‘wetenschappelijk bewezen’ (met welk onderzoek dan?) resultaten moet geloven, dan zijn dit echte wonderproducten. Of wat dacht je van ‘verbeterde receptuur’ en wederom ‘bewuste keuze’.
Overbodige ingredienten
Er worden tegenwoordig vaak allerlei extra (vaak overbodige) ingredienten aan etenswaren en drankjes toegevoegd. Dat klinkt mooi, maar waarom doen ze dat? Wellicht als tegenhanger voor alle rotzooi die in het product zit?
Enorme winstmarges die ergens vandaan moeten komen
‘Puur natuur’ producten die bijvoorbeeld synthetisch aardbeienaroma bevatten…. in plaats van echte aardbeien. Hier zit de winstmarge voor het bedrijf. Door de daadwerkelijk natuurlijk ingredienten te vervangen door synthetische aroma’s, bespaar je een hoop geld.
Er moeten natuurlijk wel allerlei goedkope, chemische hulpstoffen aan het product toegevoegd worden om het ‘lekker’ te maken. En dan natuurlijk nog de verpakking, het moet er wel gelikt uitzien, anders kopen we het niet.
Creatief zijn
Je moet binnen de voedingsindustrie wel een beetje creatief zijn, want als een product niet gezond is, dan mag je het inderdaad niet gezond noemen. Maar dan noem je het toch gewoon ‘goed voor je lijf’?
Kortom
We worden in feite voor de gek gehouden waar we bijstaan. De industrie speelt heel slim in op gezondheid en vitaliteit, iets wat nooit oud wordt. Een slimme tip: kijk op de ingredientenlijst naar de onderlinge verhouding van ingredienten. Het bovenste op de lijst zit er het meest in, de onderste het minste. Een product met 0% vet kan wel mooi tonnen suikers bevatten – en andersom!