Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
De Nederlandse overheid maakt zich niet erg zorgen over transvet. In Denemarken en in een aantal Amerikaanse staten is het gebruik van industriële transvetten verboden. De Nederlandse overheid vindt dit niet nodig omdat er al dingen ondernomen worden op dat vlak.
Zo geldt in Nederland het advies van de Gezondheidsraad om de inname van transvetten zoveel mogelijk te beperken met een aanvaardbare bovengrens van maximaal 1% van de totale dagelijkse energie- inname. Dat wordt in ons land aan de betrokken branches zelf overgelaten. Zo is er bijvoorbeeld een Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling en het keurmerk Verantwoord Frituren.
Wat is transvet?
Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het eten van te veel transvet vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Onlangs bleek uit onderzoek dat te veel transvet ook de kans op een depressie vergroot.
Het merendeel van transvet in eten ontstaat in de fabriek. Transvet komt van nature voor in zuivel en vlees van herkauwers. In mindere mate komt het voor als geconjugeerd linolzuur (CLA).
Industrieel ‘gehard’ vet
Wanneer onverzadigd vet industrieel wordt omgezet in verzadigd vet (wordt ‘gehard’), worden ook transvetten gevormd, zoals elaídinezuur. De olie of het zachte vet krijgt zo een steviger, harder karakter. Daardoor kan het gebruikt worden voor de bereiding van harde margarines, frituur- en bak- en braadvetten en voor het maken van gebak en koek en (gefrituurde) snacks.
In het recente verleden konden margarines en bak- en braadvetten veel transvet bevatten. Door aanpassing van de techniek en andere grondstoffen is dit bij deze producten teruggebracht naar minder dan één procent. In frituurvet voor de horeca (fast food) en vetten voor het maken van koekjes en gebak kan nog steeds transvet voorkomen
Vermelding transvet op voedingsmiddelen
Fabrikanten mogen vreemd genoeg wettelijk gezien transvet niet vermelden in de voedingswaarde tabel op de verpakking. Het gebruik van (gedeeltelijk) geharde of gehydrogeneerde plantaardige olie of vet moet wel altijd aangegeven worden in de ingrediëntendeclaratie. Als dat het geval is, zit er bijna altijd transvet in.
In Brussel worden de verouderde regels voor etikettering op voedingsmiddelen herzien. Er is een voorstel ingediend om het vermelden van transvetten op de voorkant van de verpakking te verplichten. De kans dat dit binnenkort verplicht is, is groot. Een ruime meerderheid in Brussel is voor verplichte vermelding.