Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Vijftien jaar geleden was China een netto-exporteur van graan. Nu is het de op één na grootste importeurs van graan in de wereld. Het was ooit ook ’s werelds grootste producent van sojabonen, maar is nu ook importeur van soja.
Het begin van deze veranderingen werden gezaaid in de economische hervormingen in China die in de late jaren 1970 begonnen. Sindsdien, aangezien de economie zich heeft ontwikkeld, is het gemiddelde inkomen in China sterk gestegen en heeft het land nu een relatief welvarende middenklasse die een meer verfijnd dieet heeft ontwikkeld, afstappend van basis naar een westers dieet met veel meer vleesconsumptie.
Ongeveer 1,35 miljard mensen wonen in China,
één vijfde van de wereldbevolking, en de consumptie van vlees vergt veel graan en soja, vandaar de reden voor China’s overgang van exporteur naar importeur van de belangrijkste onderdelen van diervoeding.
Deze verandering in dieetvoorkeuren van een behoorlijk groot deel van de wereldbevolking, in een relatief korte tijd, heeft voor meer urgentie gezorgd voor een probleem waarvan we al van het bestaan wisten – hoe kunnen we een snelgroeiende wereldbevolking voeden op de krimpende hoeveelheid landbouwgrond?
Enkele eenvoudige rekenkunde zou kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vraag.
Je hebt 16 kg graan- en soja-eiwitten nodig om 1 kilo rundvleeseiwitten te produceren. Als we minder vlees zouden eten (let op, ik pleit niet voor géén vlees meer eten), kunnen we beter gebruik maken van de landbouwgrond die voor ons beschikbaar is, door steeds meer plantaardige eiwitten voor menselijke consumptie te produceren, waardoor het makkelijker wordt om iedereen te voeden.
En als we dat deden zouden we ook een ander belangrijk probleem voor de mensheid helpen aanpakken – opwarming van de aarde. De vleesindustrie is verreweg de grootste bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen.
Dit recept is een kleinschalig omkering van de trend, en is een veganistische versie van een klassiek vleesgerecht uit de Chinese provincie Szechuan, een regio met een rijke en onderscheidende keuken.
Genoemd ter ere van een 19e-eeuwse gouverneur van de provincie, in het hart van het gerecht is een olie genaamd “ma-la”, wat zich vertaalt als “verdovende-spicy hot”.
Het “spicy hot” element is afgeleid van de chili en steranijs,
terwijl de “verdovende” element komt van Szechuan peper (niet echt een peper, maar de vrucht van de prickly ash).
Dus deze”verdovende, spicy hot” olie is het uitgangspunt voor het gerecht. Een heerlijk gerecht vol rijke, harmonieuze smaken.
Als je geroosterde pinda-olie niet kan verkrijgen, gebruik dan een andere olie met een hoge rook punt, zoals arachide of koolzaadolie. Szechuan peperkorrels zijn op vrij grote schaal beschikbaar.
Ingrediënten
1 bloemkool, verdeeld in roosjes, elk ongeveer 1½-2 cm
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 rode pepers, zaden in, fijngehakt
2 cm stukje gember, geschild en fijngesneden
4 lente-uitjes, gesneden, met inbegrip van groene delen
50 g ongezouten pinda’s, droge gebakken en grof gehakt
2 eetlepels verse koriander, fijngesneden
50 g biologische maïzena
voor de ma-la bakolie
125 ml geroosterde pinda-olie (gebruik arachideolie indien niet beschikbaar)
1 tl Szechuan peperkorrels
2 steranijs
1 tl gedroogde chilipepers
1 eetlepel geroosterde sesamolie
voor de marinade
100 ml biologische sojasaus
50 ml Chinese rijstwijn (gebruik sake of droge sherry indien niet beschikbaar)
1 eetlepel ahornsiroop
Bereiding
1. Maak eerst de ma-la bakolie.
Zet een wok op hoog vuur. Voeg de olie toe en zodra het warm genoeg is voeg je de steranijs, de Szechuan peperkorrels en de chili vlokken toe en roer goed. Houd op hoog vuur gedurende dertig seconden en haal van het vuur. Roer de sesamolie erdoor en laat afkoelen voor een paar minuten vóór het uitpersen van de olie via een neteldoek geplaatst over een fijne zeef.
2. Vervolgens maken van de marinade.
Meng de sojasaus, rijstwijn en ahornsiroop. Voeg de bloemkoolroosjes toe, meng ze tot ze “bekleed” zijn met de marinade en zet opzij voor minstens 30 minuten. Doe de maïzena in een aparte kom naast de bloemkool.
3. Plaats een wok op hoog vuur en giet de helft van de ma-la-olie erin.
Wanneer de olie heet is, til de bloemkoolroosjes individueel uit de marinade en rol ze in in de maïzena tot ze bedekt zijn. Bewaar de rest van de marinade.
4. Bak de roosjes in de ma-la-olie,
onder voortdurend roeren, totdat ze gelijkmatig bruin en knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten en dit kan je in 2 of 3 partijen doen, om overbevolking in de pan te voorkomen, die ook de olietemperatuur zou verminderen. Voeg eventueel een beetje meer ma-la olie toe tussen de delen door, maar zorg ervoor om 2 eetlepels voor de volgende stap te bewaren. Leg de bloemkoolroosjes op keukenpapier en zet aan de kant.
4. Veeg de wok schoon en zet weer op hoog vuur.
Voeg de rest van ma-la-olie toe. wanneer de olie begint te roken, voeg je de chilipeper, knoflook en gember toe en roerbak je krachtig gedurende 30 seconden voordat de lente-uitjes toevoegt. Blijf roeren.
5. Na nog een minuut,
voeg je de bloemkool, pinda’s en het meeste van koriander (bewaar een beetje voor de garnering) toe. Roer gedurende 30 seconden en voeg dan de marinade toe, die snel zal opborrelen. Kook voor een minuut meer, al roerend, zodat de bloemkool wordt bedekt met de saus. Haal de wok van het vuur.
6. Serveer de Kung Pao bloemkool met de resterende koriander,
naast gestoomde rijst en, als je wilt, een aantal eenvoudige gestoomde groenten zoals paksoi, broccoli of bonen.
Dag Katja,
Ik ben vanaf 20/06 met het TAP bezig . Wanneer mag ik jouw godendrank drinken?
Hallo Ivo,
Dank voor je berichtje. Je kan het godendrankje elke dag drinken. Dit recept is de enige uitzondering op de geen-fruit-regel op gamma en beta dagen.
Doe er dus je voordeel mee!
Groetjes
Katja