Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Ik weet nog goed hoe ik als kind bijna alles wat mijn moeder aan avondeten op tafel zette, vreselijk vies vond. Maar dan ook echt vreselijk vies. Ik gruwelde van broccoli, moest kokhalzen van spruitjes en hield al helemaal niet van kipfilet. Het enige dat ik eigenlijk echt lekker vond wat een witte boterham met heel veel boter en een dikke laag hagelslag! 😉 Maar helaas voor jonge ik stonden mijn ouders er toch echt op dat ik at wat ik voor m’n neus kreeg. Nu smul ik van broccoli, spruitjes en kipfilet!
Andere tijden
Je smaakt ontwikkelt met het ouder worden. Maar gezond eten blijft voor veel kinderen (en ouders!) een strijd. Zeker nu er zo veel snoep- en fastfood-opties zijn, is het best lastig om je kind gezonde eetgewoontes aan te leren. Daarbij komt dat kinderen lichamelijk minder actief zijn dan pak ‘m beet 15 jaar geleden. Terwijl mijn generatie nog buiten speelde, spelen de tv, tablets en computers de hoofdrol in het leven van het gros van kinderen.
Onderzoeksproject Reward (Rewarding Healthy Food Choises Project)
Dit project heeft onderzocht hoe kinderen geholpen kunnen worden om gezonde voedingskeuzes te maken. Gezondere eetgewoontes bij kinderen en adolescenten bereik je niet alleen met kennis; vooral het gedrag moet veranderen. Hln heeft het onderzoek samengevat.
“Gezond eten is belangrijk, dat weten de meeste jongeren wel”, zegt Leentje Vervoort (UGent) van Reward, een door het Vlaams Agentschap Ondernemen gesteund onderzoeksproject waarbij de KU Leuven en een reeks andere partners betrokken zijn. “Toch zien we dit niet altijd terug in wat jongeren consumeren. Reeds tijdens de kinderjaren gaat het fout: de meeste kinderen halen niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid essentiële voedingsmiddelen (zoals groenten en fruit), maar ze consumeren wel veel te weinig energierijke producten met lage nutritionele kwaliteit.”
Omdat veel makkelijk beschikbaar voedsel een sterk effect heeft op de beloningscentra in de hersenen, blijkt dat vooral jongeren die sterk beloningsgevoelig zijn, vatbaarder zijn om voedsel met hoger vet- en suikergehalte tot zich te nemen. “Beloningsgevoeligheid is een persoonlijkheidstrek die bepaalt hoeveel plezier of beloning iemand ervaart wanneer hij of zij in contact komt met aangename, belonende prikkels, zoals voedsel. Iemand met een hoge beloningsgevoeligheid reageert heftiger op zulke prikkels dan iemand met lage beloningsgevoeligheid, omdat hun beloningsgebieden in de herenen actiever zijn.”
Beloningswaarde
De onderzoekers bestudeerden hoe de beloningswaarde van voeding, de beloningsgevoeligheid van kinderen en jongeren, en beloning als gedragsveranderingstechniek elkaar beïnvloeden, en hoe dit samenspel gebruikt kan worden om kinderen en jongeren aan te zetten tot gezondere voedselkeuzes.
Het blijkt belangrijk om bij kleuters al rekening te houden met individuele persoonlijkheidsverschillen. Sommige kinderen zijn hoog beloningsgevoelig, wat zich kan uiten in meer extern eetgedrag, terwijl kinderen met een hoge strafgevoeligheid meer neigen naar voedselvermijding.
Om hun consumeren van groenten en fruit te bevorderen, constateerden de onderzoekers dat het effectief is om kinderen herhaaldelijk bloot te stellen aan groenten. “Daarbij zien we dat het combineren van de blootstelling met “modeling” (de opvoeder toont het goede voorbeeld) of een beloning(bijvoorbeeld iets tastbaars), mogelijks betere resultaten heeft. De onderzoekers werkten een interventietool uit die het herhaaldelijk proeven en beloningen samenbracht.
Bij lagere schoolkinderen blijken niet alleen de individuele persoonlijkheidsverschillen belangrijk, maar ook de rol van de thuisomgeving. Bij adolescenten wordt meer heil gezocht in het gebruik van innovatieve interventiemethodes (zoals apps en games). De resultaten van het onderzoek worden donderdag en vrijdag voorgesteld op een studiedag in Brussel.
Goed voorbeeld doet goed volgen
Het aloude gezegde “goed voorbeeld doet goed volgen” gaat dus nog steeds op. Als je kinderen zien hoe jij goed en gezond eet, dan zullen ze eerder geneigd zijn om dit voedingspatroon te volgen. En over gezond eten gesproken: je vindt hier op de blog tal van gezonde tips en recepten voor een slanke lijn. Vergeet ook niet je in te schrijven voor de gratis nieuwsbrief, waarbij je maar liefst 50 gratis dieetrecepten ontvangt. Doen dus!