Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Frisdranken waren eens een echte traktatie; je kreeg het niet vaak, en als je het al kreeg dan was het een klein feestje. Je kon uren achter zo’n glaasje prik zitten en echt genieten van de zoete smaak.
Frisdrank
De tijden zijn echter veranderd: de meesten van ons, ook kinderen, drinken met grote regelmaat een blikje frisdrank, zij het cola, zij het een ander smaakje prik. Het zijn als het ware kleine ‘pick-me-ups’ voor als je je moe voelt; ze worden zelfs verkocht bij de ‘gezonde’ sportschool in de drankenautomaat!
Geen uitstapje naar de bios is tegenwoordig compleet zonder een supersize frisdrank.
Het is dan ook geen verrassing dat de consumptie van frisdranken sinds 1985 meer dan verdubbeld is: van tien liter per persoon per jaar tot meer dan 25 liter per persoon per jaar! We weten dat frisdrank niet gezond voor je is, maar is frisdrank zelfs zo ongezond dat het een gezondheidswaarschuwing op het etiket zou moeten krijgen? Daarnaast blijkt ook dat frisdranken het risico op hart- en vaatziekten, leverfalen en een hoge bloeddruk drastisch verhogen.
Het klinkt misschien een beetje al te veel van het goede, maar recente medische studies hebben zorgwekkende resultaten aan het licht gebracht. Zelfs matige consumptie (een blikje per dag of twee per week) kan onze stofwisseling dusdanig veranderen dat we simpelweg aankomen in gewicht, ondanks dat we voor de rest gezond leven.
Bij kinderen wordt het consumeren van frisdrank in verband gebracht met een onbedwingbare trek, een soort verslaafd gedrag ten opzichte van frisdrank – het zou zelfs de eetlust van kinderen dusdanig veranderen dat ze alleen trek hebben in junk food, en niets anders.
Er zijn al een aantal landen (waaronder Frankrijk en Denemarken) die een tax op frisdrank gaan of hebben geintroduceerd zodat de consumptie ervan ontmoedigd wordt. In de VS hebben ongeveer 100 medische en consumentenorganisaties een beroep gedaan op de overheid om de gezondheidseffecten van frisdrank en andere suikerhoudende dranken te onderzoeken.
Wat vind jij?
Zouden Nederland en Belgie dit volgens jullie ook moeten doen?
Hallo Katja, Ik ben het er helemaal mee eens dat er een waarschuwing op frikdrank zou moeten komen. Na het lezen van eenartikel over het "gif" aspartaam hebben wij alle frisdranken waar dit in voorkomt uit ons huis verbannen, met als resultaat dat wij ons veel fitter voelen, de artrose-achtige verschijnselen in mijn handen zijn verdwenen en mijn man, die behoorlijk zwaar suikerpatient is en de suiker nooit op peil kon krijgen, is veel minder insuline gaan spuiten en moet oppassen dat de suiker niet te laag wordt; het is nog even afwachten wat dit op lange termijn gaat doen, maar we hopen dat het over enige tijd met tabletten alleen onder controle te houden is. Wonderlijk nietwaar.