Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
He, gatver, denk je dat je gezond bezig bent, blijkt dat je maar de helft weet. Kweekzalm blijkt dus niet zo gezond meer te zijn als pak ‘m beet 5 jaar geleden.
De hoeveelheid omega 3 blijkt te zijn gehalveerd en de oorzaak zit in het type voer dat de vissen tegenwoordig krijgen. Deelnemers van het Mentale Dieet Plan weten dat zalm reuze gezond is: het is een pracht van een vette vis met onverzadigde vetzuren die hersenontwikkeling bevorderen (daar kun je nooit genoeg van hebben 😉 en helpen tegen een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en reuma.
Zalm is een prachtig alternatief voor bijvoorbeeld rood vlees en ik eet het zeker 2 keer per week.
Kweekzalm
Maar goed, even terug naar het artikel:
Het percentage gezonde vetten in de vis loopt in rap tempo terug, hebben wetenschappers van de Universiteit van Sterling ontdekt. ,,Vijf jaar geleden bevatte een portie zalm nog 3,5 gram omega-3, wat geldt als de wekelijkse aanbevolen hoeveelheid. Dat is de helft minder geworden,” zegt hoogleraar Douglas Tocher in Britse media. ,,Om voldoende gezonde vetzuren binnen te krijgen moeten mensen dus niet één, maar twee porties vis per week eten.”
De oorzaak van de afname van de hoeveelheid omega-3 ligt in de viskwekerijen, aldus de wetenschappers van de Schotse universiteit. Vijf jaar geleden bestond tachtig procent van het voer dat de kweekzalmen kregen uit ansjovis en andere in het wild gevangen vissen met veel omega-3. Die vetzuren hopen zich vervolgens weer op in de zalm.
Maar om overbevissing in de oceanen tegen te gaan, veranderden de viskwekers het dieet van de zalmen. Het voer bestaat voor nog maar 20 procent uit vis, de rest is plantaardig voedsel.
Wat is het alternatief?
Er is namelijk geen enkele andere vis die zoveel omega 3 vetzuren bevat als zalm. Meer zalm eten zet de kwekerijen onder meer druk. De afgelopen jaren alleen al is de vraag naar kweekzalm wereldwijd explosief gestegen. Trouwens, veel restaurants zetten kweekzalm als wilde zalm op de kaart, dus let daar goed op.
Vraag altijd na of de zalm wild of gekweekt is, en trek je eigen conclusies. Hier zijn twee kenmerken van gekweekte zalm:
- De vis heeft een blekere huid dan wilde zalm (dit komt door de voeding)
- Het vlees heeft een minder sterke smaak (net als bij wild bijvoorbeeld, wat ook sterker smaakt)
Qua vis zou je als alternatief makreel kunnen nemen.
Deze vis bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid omega 3 vetzuren, maar kan niet worden gekweekt. Andere alternatieven zijn spinazie, tofu, noten, lijnzaad en haring.
Wil je de beste vorm van omega-3 vetzuren opnemen, lees dan even dit gezondheidsrapport over de cruciale rol die ze spelen voor je gezondheid, zeker wanneer je boven de 45 bent.
wat is tegenwoordig goede eetbare voedsel. De groenten, zeevis, fruit zitten zwaar onder het gif en regelmatig worden er etenswaren in winkels uit de schappen gehaald, omdat er iets niet in de orde is. Als wij niet eten of drinken wegens gif lijden wij honger en dorst en gaan wij toch dood. Hoe of wat en wat je ook doet de dood is altijd op de loer. Het enige is je voedsel zo goed mogelijk wassen en koken en bidden voor bescherming en onder dank zegging je bereide eten te eten.
Bedankt Lieke en vergeet het niet te delen met je vrienden wanneer je het leuk vond hé. Veel plezier en succes verder, groetjes, Katja