Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Eet niet te vaak een banaan, dat is niet goed voor je! Echt? Waarom dan? Is deze uitspraak werkelijk waar, of is het een van de vele feiten en fabels over voeding? Feiten en fabels zijn soms erg moeilijk uit elkaar te halen in de dagelijkse gesprekken over voeding.
In dit artikel lees je meer over feiten en fabels rondom voeding en afvallen. Bij elke stelling vind je ook een tip voor thuis.
Feiten en Fabels
Stelling 1: Hoe donkerder het brood, hoe beter het is
Een brood past in een gezond eetpatroon als er veel nuttige stoffen in zitten om jouw lichaam te voeden. Hieronder vallen eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. In graan zitten veel van deze nuttige stoffen. Echter, als je graan gaat malen en zeven zodat je een fijne witte bloem overhoudt, blijven de meeste nuttige stoffen achter.
Daarom is het beter om de hele graankorrel te gebruiken. Wettelijk is hiervoor de benaming “volkoren” in gebruik. Als op een verpakking de term ‘volkoren’ genoemd staat, moet de hele graankorrel voor dat product gebruikt zijn. Een volkoren brood bevat dus meer eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels dan een wit brood.
Helaas kun je niet zien aan de buitenkant van een brood of volkoren meel gebruikt is. Het is namelijk toegestaan aan fabrikanten om geroosterde moutgranen toe te voegen. Deze geven het brood een extra donkere kleur en dit maakt het uiterlijk van een brood dus nietszeggend over de voedingswaarde ervan.
Wat betekent ‘meergranen’ dan? Dit komt letterlijk overeen met wat het zegt, dit brood bevat namelijk meerdere granen. Zo lang niet expliciet genoemd wordt dat dit volkoren granen zijn kan het ook gemaakt zijn van wit meel.
Deze stelling is dus een Fabel!
Stelling 2: Groenten uit de diepvries zijn net zo goed, of soms zelfs beter dan verse groenten
Over het algemeen heeft bewerkt voedsel een slecht imago. Het wordt altijd aangeraden om zo veel mogelijk onbewerkt vers voedsel te kiezen. Daarom lijkt het onwaarschijnlijk dat diepvriesgroenten (die bewerkt voorkomen) gezonder zijn dan verse groenten. Toch is dit soms het geval.
Groenten in de diepvries worden zeer snel na de oogst geblancheerd (kort verhit om bacteriën te doden en enzymen onwerkzaam te maken). Daarna worden ze heel snel ingevroren zodat alle voedingsstoffen behouden blijven.
In verse groenten verandert de samenstelling per dag. Hoe ouder en rijper de groente wordt, hoe minder nuttige voedingsstoffen er uiteindelijk overblijven. Daarbij komt dat je verse groenten soms te lang kookt waardoor voedingsstoffen verloren kunnen gaan. Bij diepvriesgroenten is het niet nodig om ze heel lang te koken omdat ze al geblancheerd zijn.
Deze stelling is dus een feit en je kunt gerust kiezen voor diepvriesgroenten.
Stelling 3: Van bananen word je dik en krijg je verstopping
Je wordt dikker als je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Dus als jij toevallig elke dag nét te veel energie binnenkrijgt door de bananen die je eet, dan kan dat de oorzaak zijn dat je dikker wordt. Maar, er bestaan geen producten die op zichzelf dikmakend zijn. Het gaat echt om de energiebalans.
Dat bananen verstopping veroorzaken lijkt een net zo hardnekkige fabel. Verstopping kan veroorzaakt worden doordat de darm niet genoeg geprikkeld wordt (door bijv. vezels) of dat er niet genoeg gedronken is. Rijpe bananen zijn goed verteerbaar voor de menselijke darm. Bovendien bevatten ze ook vezels (net zo veel als bijvoorbeeld appels, peren, ananas, druiven, mango, bosbessen, pruimen, abrikozen en sinaasappel). Verder bevat banaan ook allerlei andere nuttige vitamines en mineralen, dus je hoeft ze echt niet te laten liggen.
Deze stelling is dus een fabel!
Stelling 4: Van lightproducten kun je met een gerust hart meer eten dan van gewone producten zonder aan te komen
Ook dit is weer een vraagstuk dat niet direct met ja of nee te beantwoorden is. Het eerste wat belangrijk is om te weten is: wat betekent light nou eigenlijk?
Light is een claim die gebruikt mag worden als er in een product minimaal 30% minder energie, vet of suikers zit dan in het gangbare product.
Het kan dus zijn dat er 30% minder energie in een product zit. Niet verkeerd, dan kun je dus ook 30% meer eten om tot dezelfde hoeveelheid kcal te komen. Dat klopt, de vraag is dan wel waarom je lightproducten zou willen eten. Gaat het je om de kwantiteit van voeding of de kwaliteit?
Maar goed, stel dat er in een product 30% minder vet zit, zit er dan óók 30% minder energie in? Nee, dat hoeft helaas niet altijd zo te zijn. Om de smaak en de structuur van een light-product zo goed mogelijk te laten lijken op het oorspronkelijke product kan het zijn dat er extra suikers of eiwitten toegevoegd zijn. En dat maakt het verschil in energiewaarde een stuk kleiner dan 30%.
Verder heb je nog de producten waar zoetstoffen aan toegevoegd worden. Dit is meestal zo bij dranken. De suikers worden meestal volledig vervangen door zoetstoffen. Op deze manier kan het heel goed zijn dat het product geen of nauwelijks meer calorieën levert. Daar zou je dus meer van kunnen nemen zonder aan te komen. Toch is het niet verstandig om dit onbeperkt te drinken in verband met de zoetstoffen. Neem het gerust, maar neem met mate.
Dus de conclusie bij deze stelling is dat het een fabel is om onbeperkt light-producten te kunnen eten zonder aan te komen. Light betekent lang niet altijd dat er minder energie in zit.