Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Ik sta zelf vaak voor de koelkast te ruiken aan een potje van dit of dat, omdat ik er niet helemaal zeker van ben of het nou nog goed is, of niet. Ik haal die TGT-datum of THT-datum altijd door elkaar, en ik denk dat er velen met mij zijn! Er is namelijk een degelijk verschil tussen TGT-datum en de THT-datum.
De Afkortingen
De TGT-datum
TGT staat voor ‘te gebruiken tot’, en is de uiterste consumptiedatum van een product. Het gaat hier om producten die zeer bederfelijk zijn en die in de koelkast bewaard moeten worden.
Denk aan voorgesneden groenten, vlees en verse vis. Het is dus niet de datum tot welke de fabrikant een goede kwaliteit van het product garandeert, maar de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden.
Na deze datum is het risico groot op een besmetting met bijvoorbeeld de listeriabacterie. Producten na de TGT-datum moeten weggegooid worden, ook al smaken ze nog goed en zien ze er nog goed uit.
De THT-datum
De THT-datum staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Je vindt deze afkorting of datum op producten die minder bederfelijk zijn, en die niet altijd in de koelkast bewaard hoeven te worden. Denk aan groenten in een pot, soep in blik, broodbeleg (geen vleeswaren), koekjes, eieren en frisdrank.
In tegenstelling tot de TGT-datum is de THT-datum de datum tot welke de fabrikant een goede kwaliteit van het betreffende product kan garanderen. Na deze datum kun je het product nog zonder veel risico eten, maar de kans bestaat alleen dat de smaak, geur of kleur van het product verandert. Daarnaast kan het vitaminegehalte achteruit gaan. Hier heb je dus de situatie waarin je zelf kunt proeven of ruiken of het product nog eetbaar is.
Belangrijk is wel dat het bovengenoemde alleen geldt voor ongeopende producten en producten die zijn bewaard volgens de instructie op de verpakking. Er staat op deze link overigens een interessant artikel over de psychologie van de houdbaarheidsdatum.