Hoe zou Jij Jezelf Voelen Wanneer Je Zonder Honger of JOJO-Effect Je Overtollig (buik)Vet Verbrandt Hebt?
Diabetes type 2 is een sluipziekte: tegen de tijd dat je echt klachten krijgt, is het te laat. Toch zijn er wel een paar signalen waar je alert op kunt zijn.
Voordat je diabetes krijgt, heb je al last van een aantal problemen in het lichaam. Je lijdt dan aan het zogeheten metabool syndroom, ook wel pre-diabetes genoemd.
Volgens het RIVM heeft maar liefst een kwart van de Nederlandse vrouwen tussen de dertig en zeventig jaar last van het metabool syndroom. Een kwart!
En hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je het hebt: na de veertig begint het risico op diabetes type 2 al flink te stijgen en na de 65 zijn we nóg gevoeliger om de ziekte te ontwikkelen.
Diabetes 2
De meeste problemen merk je niet
Als je het metabool syndroom of pre-diabetes hebt, ben je officieel nog niet ziek, maar je kunt er bijna donder op zeggen dat je dit wel wordt als je geen actie onderneemt.
Veel van de symptomen van het metabool syndroom, zoals een hoge bloeddruk of een tekort aan goede cholesterolstofjes, vóel je echter niet.
5 Signalen waar je alert op moet zijn
Toch zijn er wel een aantal signalen waar je alert op kunt zijn. Je hebt het metabool syndroom als je drie of meer van de onderstaande problemen hebt. De eerste kun je zelf checken, de andere symptomen moet je laten controleren door je huisarts.
1 – een dikke buik, oftewel: een buikomtrek van meer dan 88 cm (mannen > 102 cm)
2 – een hoge bloeddruk (130-85 mm Hg of hoger)
3 – een laag HDL-cholesterolgehalte (lager dan 1,29 mmol/l, mannen < 1,04 mmol/l). Je cholesterol bestaat uit goede en slechte deeltjes: HDL en LDL. Het HDL-cholesterol is het gezonde cholesterol: hoe meer je hiervan hebt, hoe beter! LDL-cholesterol is het slechte cholesterol.
4 – een hoge bloedglucosewaarde, oftewel een te hoge bloedsuikerspiegel (hoger dan 6,1 mmol/l, nuchter gemeten)
5 – een hoog bloedvetgehalte, dit wordt het triglyceridengehalte genoemd (hoger dan 1,7 mmol/l)
Keer het tij: eet gezonder en pak meer lichaamsbeweging
Maar stel dat je in het voorstadium van diabetes type 2 zit, wat dan? Het goede nieuws is dat diabetes type 2, in tegenstelling tot diabetes type 1, wél te voorkomen is: namelijk door gezonder te eten en meer te bewegen.
De goedkoopste en meest effectieve manier om te voorkomen dat je echt ziek wordt, is door je levensstijl aan te passen. Bijkomend voordeel is dat je je, ondanks dat je nog niet ziek was, tóch beter gaat voelen.
Maar je hoeft niet direct naar de sportschool
Maar voordat je nu een diepe zucht slaakt: die nieuwe levensstijl houdt niet in dat je drie keer per week naar de sportschool moet. Gewoon wandelen is ook prima, als je maar regelmatig even de benen strekt.
Als je wat meer lichaamsbeweging integreert met een gezonde manier van eten, zoals het Mentale Dieet Plan, dan zul je je snel weer energieker gaan voelen en bovendien afvallen.