Wat Gebeurt Er Met Je lichaam Wanneer Je Het Ontbijt Overslaat?

Het is zo snel gebeurd: ’s morgens blijven we al snel net iets te lang liggen, en dus moeten we ons uiteindelijk in zeven haasten in een gepaste outfit wurmen en zo snel mogelijk de deur uit hollen. Dat ontbijt? Dat schiet er dan al snel bij in. Maar hoe (on)gezond is dat nu eigenlijk?

Of je het ontbijt nu wel of niet mag overslaan, daarover blijven de meningen verdeeld. Sommige experts vinden het best oké om het ontbijt eens over te slaan, terwijl een andere het ontbijt net essentieel achten om fit en energiek de dag door te komen.

Ik raad je het in ieder geval sterk aan maar doe vooral wat voor jou het beste werkt, maar het is wél een feit dat wel of niet ontbijten een bepaald effect heeft op ons lichaam.

1. Weg energie

Omdat we ’s nachts doorgaans niet eten (dat ommetje langs de kebabzaak na een nachtje feesten niet meegerekend), moet ons lichaam onze energiereserves aanspreken. En die moeten weer aangevuld worden voor we echt goed kunnen functioneren.

Voeding is brandstof voor ons lichaam, en zonder komt dat motortje wel heel erg traag op gang.

2. Minder verbranding

Niet alleen dat energiepeil laat te wensen over, ook wie dat ontbijt overslaat om zo wat af te vallen, heeft het bij het verkeerde eind.

Niet ontbijten zorgt er namelijk voor dat de verbranding minder efficiënt verloopt, waardoor ons metabolisme achteruitgaat.

En dat betekent niet alleen dat we wat suffer en minder geconcentreerd zijn, maar ook dat onze stofwisseling trager verloopt, waardoor we de volgende maaltijden en snacks gemakkelijker gaan opslaan als energie.

Resultaat?

Extra kilootjes. En dat was nu net niet de bedoeling.

3. Slechte gewoontes

Volgens een studie van de universiteit van Helsinki zouden mensen die het ontbijt vaak overslaan ook meer roken, drinken en minder sporten. Geen goed nieuws voor onze gezondheid dus.

“Mensen die ’s ochtends goed ontbijten, hebben doorgaans een beter eetpatroon en een stabieler gewicht,” aldus diëtist Emer Delany. Al is dit waarschijnlijk eerder een kip-of-eikwestie.

Wie een goed ontbijt belangrijk vindt, zal sowieso al geneigd zijn om betere keuzes te maken op het vlak van gezondheid.

4. Geen tijd om te ontbijten

Een vaak gehoord excuus om ’s morgens niet te ontbijten is een gebrek aan tijd en inspiratie. Alles dient rap rap te gaan en een goed ontbijt klaarstomen lijkt langer in beslag te nemen dan de tijd die je nog over hebt, voor je weer de deur uit moet.

Dit hoeft echter niet zo te zijn want er zijn tal van heerlijke ontbijten die je in minder dan 10 minuten op tafel tovert. Bovendien stimuleren ze je stofwisseling zodat je lichaam gedurende de hele dag meer vet gaat verbranden.

Hier vind je bijvoorbeeld meer dan 100 heerlijke en gezonde ontbijten die je in minder dan 10 minuten op tafel hebt staan en die bovendien de stofwisseling extra stimuleren terwijl ze ook koolhydraat-bewuste zijn.

Ideaal dus als stevig ontbijt en zeker ook als je momenteel wenst af te vallen.

Tot slot… 

Begin gewoon!

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt wanneer je wilt afvallen… het eeuwig uitstellen…

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.

De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?

Begin gewoon nu.

Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.

Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.

Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.

Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.

Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.

Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.

Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Vriendelijke groetjes,

Katja Callens

P.S. Het Mentale Dieet Plan heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te doen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

Deel desgewenst dit artikel

>