Waarom Drastische Afslank Methodes Geen Duurzame Resultaten Opleveren

  • 65% van diegene die een ‘mode’-dieet beëindigen, komen al het gewicht weer aan EN meer dan 95% krijgen een terugval binnen de 5 jaar.
  • 2/3 van alle Europese volwassenen volgen op een bepaald moment een dieet met het doel om af te vallen of gewichtstoename te voorkomen, maar slechts 5% van deze afslankers zal het gewicht dat ze verliezen, effectief langdurig kwijt zijn.

Als het om afslanken gaat raden deskundigen stabiele, lange termijn plannen aan. Bovendien bevelen ze mensen aan om weg te blijven van mode-diëten en programma’s die onrealistische beloften maken, zoals dramatisch gewichtsverlies in korte tijd met heel weinig inspanning.

Daar is een zeer goede reden voor – snel gewichtsverlies kan negatieve gevolgen hebben voor jouw gezondheid.

afslank-methodenOm te beginnen vertragen crashdiëten je metabolisme. Hetgeen het op zijn beurt moeilijk maakt om meer gewicht te verliezen en je gewichtsverlies in de loop van de tijd te behouden. De Obesitas Liga legt uit dat een drastische vermindering van calorie-inname ervoor zorgt dat je lichaam denkt dat het uitgehongerd is. Om zichzelf te beschermen tegen het verliezen van meer gewicht, vertraagt je lichaam de stofwisseling.

Maar omdat crashdiëten vaak te strikt en moeilijk te volgen zijn, is het normaal dat deelnemers hun dieet onvermijdelijk opgeven, waarna ze “zoals altijd” gaan eten en er dus geen blijvend effect kan worden behaald. Dit, in combinatie met een vertraagd metabolisme, zorgt ervoor dat mensen niet alleen het gewicht weer bijkomen dat ze verloren hebben. Het veroorzaakt ook EXTRA gewichtstoename.

Er zijn echter andere, meer zorgwekkende effecten van snel afvallen.
“Snel afvallen zorgt voor fysieke eisen van het lichaam,” die een reeks van gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals:

  • Galstenen. Ze komen voor bij 12% tot 25% van de patiënten die gedurende verschillende maanden grote hoeveelheden gewicht verliezen. Het Diabetes Instituut merkt op dat het risico op galstenen toeneemt wanneer mensen meer dan 2 kilo per week verliezen.
  • Uitdroging. Veel mensen verminderen met extreme diëten hun waterinname en hun calorie-inname. Dit kan uitdroging veroorzaken.
  • Ondervoeding. Extreme diëten beperken vaak de soorten voedsel of macronutriënten die je mag consumeren. Door de verscheidenheid aan voedingsmiddelen en de calorie-inname te verminderen, loop je het risico dat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die jouw lichaam nodig heeft.
  • Elektrolyt onbalans. Elektrolyten zijn stoffen die jouw cellen gebruiken om elektrische impulsen in zichzelf en in andere cellen te dragen. Natrium, kalium en calcium zijn enkele van de elektrolyten die jouw lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Extreme diëten kunnen elektrolytenniveaus verlagen, waardoor je het risico loopt op symptomen zoals spierzwakte, vermoeidheid, misselijkheid en braken.

Volgens een reportage van CNN kunnen crashdiëten ook hartproblemen veroorzaken. Het beschrijft bijvoorbeeld het geval van een 55-jarige man die hartkloppingen, kortademigheid en een gevoel dat op een hartaanval leek, begon te ervaren, nadat hij zich op een zeer caloriearm dieet en drastisch sporten had gestort.

Een ander belangrijk aspect om te overwegen zijn reeds bestaande omstandigheden. Crashdiëten kunnen bijzonder schadelijk zijn voor diabetici, omdat veranderingen in dieet en minder voedselinname de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

In dit geval moet je jouw bloedsuikerspiegels vaker controleren en de medicatie aanpassen, hetgeen je het beste kunt doen onder toezicht van jouw arts. Andere effecten van mode- diëten, zoals een verhoging van cholesterol en bloeddruk, kunnen aanvullende negatieve effecten hebben op iemand met diabetes.

Artsen en voedingsdeskundigen bevelen steeds aan om progressief gewicht te verliezen door veranderingen in levensstijl, zoals het verbeteren van je eetpatroon en gewoonten, in combinatie met beweging.

Elk afslankplan dat snelle resultaten belooft zonder eetgewoonten te veranderen of lichaamsbeweging, dat het gebruik van pillen, shakes, ontgiftingskuren en extreme diëten promoot, is op lange termijn niet effectief omdat ze het metabolisme vertragen en het moeilijk maken om meer gewicht te verliezen.

Nog belangrijker is, ze kunnen een reeks gezondheidsproblemen veroorzaken die gemakkelijk kunnen worden vermeden door langdurige, gezonde veranderingen in de levensstijl aan te nemen om zo op een veilige en effectieve manier af te slanken.

Tot slot…

diëten veilige en slimme dieetkeuzesBen je op zoek naar een dieetmethode die bij je past en wil je weten hoe je op een veilige manier de juiste keuze maakt, lees dan even mijn laatste uitgebreide rapport ‘Veilige en Slimme Dieet Keuzes’.

Hierin ontdek je alle facetten en valkuilen van verschillende dieetmethodes en geef ik je een aantal zeer specifieke criteria waar je dient op te letten vooraleer je aan een dieet begint.

Ik ga hier dieper in op de materie die ik hierboven behandeld heb.

En best van al, je ontdekt in dit boek welke afslankmethodes WEL veilig zijn en je effectief en permanent helpen om je ideale gewicht te bereiken en… te behouden!

Klik hier om het rapport aan te vragen en op te slaan. Doe er je voordeel mee.

Tot binnenkort,

katja callensKatja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. Dit boek zal je mogelijk veel ontgoocheling besparen en je behoeden voor mogelijke foutieve keuzes die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. 
Voor mij  hoef je het niet te lezen,… de meesten zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben. En je zal eindelijk ontdekken wat WEL werkt om je extra kilo’s te verliezen en… ze eraf te houden! Je kan het via deze link opslaan.

Deel desgewenst dit artikel

>