Koolhydraten, zijn ze nou gezond of ongezond? Soms ben je het overzicht even helemaal kwijt. Om weer een beetje helderheid te krijgen, zetten wij uiteen hoe gezond koolhydraten nu echt zijn en in welke voedingsmiddelen je koolhydraten kunt vinden.
De functie van koolhydraten
Koolhydraten hebben een belangrijke functie in je lichaam. Ze voorzien je van energie. De koolhydraten die je nuttigt via het consumeren van voedsel worden omgezet in glucose (wat zich in je bloed bevindt) of glycogeen.
De glycogeenvooraad in je lichaam gaat zit in je spieren en lever en wordt ook wel de koolhydraatreserve genoemd. Als je zware benen hebt is een uitgeputte koolhydraatvoorraad vaak de oorzaak.
Verschillende soorten koolhydraten
Heel veel mensen zijn ervan overtuigd dat alle koolhydraten slecht zijn en dat je van alle koolhydraten dik van wordt. Maar dat is niet waar.
Er zijn verschillende soorten koolhydraten. Simpel gezegd zijn er de langzame en de snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten worden vaak suikers genoemd, terwijl alle koolhydraten in feite suikers zijn.
Snel en langzaam
Kort door de bocht zijn er twee typen koolhydraten. De zogenaamde ‘snelle’ of enkelvoudige en de langzame ‘meervoudige’ koolhydraten. Het zijn vooral de snelle die voor ellende zorgen.
Omdat daar geen voedingsstoffen en vezels in zitten worden ze razendsnel in de bloedbaan opgenomen, waar ze voor bloedsuikerspiegelschommelingen zorgen. Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel des te beter het is voor je gezondheid. Het lichaam houdt niet van hoge bloedsuikerspiegels. Het veroorzaakt stress.
Uit onderzoek blijkt dat hoge bloedsuikers de oorzaak zijn van diverse ‘Low grade inflammation’ aandoeningen. Met andere woorden. Snelle, makkelijk opneembare suikers, zonder enige voedingswaarde, veroorzaken ontstekingsreacties in je lichaam.
Op de lange duur worden deze ontstekingen chronisch en kunnen ze zich uiten in diverse aandoeningen zoals bijvoorbeeld overgewicht, hoge bloeddruk, reumatoïde artritis, diabetes en depressie’.
Zijn koolhydraten dus per definitie slecht voor je?
Nee, koolhydraten zijn niet slecht voor je. Je hebt koolhydraten nodig om te leven. Alle organen en spieren in je lichaam hebben koolhydraten nodig om te functioneren. Ook je hersenen leven op glucose. Het is niet verstandig om de toevoer te stoppen.
Het probleem is echter dat sommige mensen te veel snelle koolhydraten nuttigen, die hun bloedsuikerspiegel voor een kort moment verhogen (laat pieken) en dan een dip kent. In die dip gaan mensen opnieuw eten terwijl ze net hebben gegeten.
Direct gevolg van veel suiker(s) eten, is overgewicht. Omdat er geen voedingsstoffen maar wel veel energie in zit, worden deze altijd opgeslagen als vet. Bovendien moet het lichaam veel insuline aanmaken om deze suikers te kunnen opnemen.
Op lange termijn kan een constant schommelende bloedsuikerspiegel leiden tot hyperinsulinisme wat uiteindelijk, in combinatie met andere factoren, kan leiden tot diabetes type II.
Een ander gevolg van veel suikers eten is een disbalans in de darmflora waardoor schimmels en gisten de kans krijgen te groeien. Dan kan er een Candida Albicans infectie ontstaan die klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, gewrichtspijnen, vermoeidheid en huidproblemen veroorzaakt.
Kan ik wel gewoon koolhydraten eten?
Jazeker, maar eet gevarieerd.Kies zoveel mogelijk voor meervoudige koolhydraten. Vezelrijk voedsel, puur natuur en het liefst biologisch. Omdat hier voedingsstoffen in zitten moet je lichaam meer moeite doen om het te verteren en dit voorkomt plotselinge bloedsuikerschommelingen.
Groente is de allerbeste bron omdat daar de meeste voedingsstoffen inzitten en groente geen suikers bevat. Het heeft dus geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel.
Vers fruit met schil, noten, zaden en bonen zijn ook goede bronnen. Volkoren granen hebben in iets meerdere mate wel invloed maar als je daar veel groenten of eiwitten bij eet, stabiliseert dit weer. Kies afwisselend voor volkoren rijst, spelt, quinoa, boekweit, teff en amaranth.
Slechte koolhydraten
Slechte koolhydraten met snelle suikers zorgen voor schommelingen. Wil je dit voorkomen? Eet deze producten dan met mate: suiker, honing, maĂŻs, aardappelen (patat), witte rijst, wit en bruin brood (tarwe), koek, snoep, koemelk en kaas, cornflakes en frisdrank. Inderdaad. Ook in melk zitten suikers (lactose) die we niet goed verteren en die voor bloedsuikerspiegel-schommelingen zorgen.
Als je verpakte producten koopt kijk dan goed naar de ingrediënten. Suiker, tarwe en melk worden in vele gedaanten aan diverse kant-en-klaar producten toegevoegd. Zo kun je ongewild toch de verkeerde stoffen binnen krijgen.
Balans
Koolhydraten zijn, mits de goede soort, gezond. Het draait om de juiste keuze, variatie en balans. We hebben een scala aan voedingsstoffen nodig, de verhouding waarin hangt af van je persoonlijke situatie.
Ik adviseer mensen altijd minimaal 40% van hun energie uit koolhydraten te halen maar nooit meer dan 60% – 70%, omdat je anders te weinig eiwitten en vetten binnen krijgt.
Minder dan 40% koolhydraten is niet verstandig want ook dat kan gezondheidsklachten veroorzaken. Als je veel sport of zware lichamelijke arbeid moet verrichten dan heb je meer koolhydraten nodig.
Wil je gezond eten kies dan alleen voor meervoudige koolhydraten. De natuur voorziet ons van een grote variatie aan voedingsstoffen en wij zijn gemaakt om hieruit de juiste keuzes te maken.
Maar…. de juiste keuzes maken is niet altijd even gemakkelijk. Je ziet af en toe door de bomen het bos niet meer. Hier komt het Mentale Dieet Plan om de hoek kijken, want met dit speciale programma ga je de juiste keuzes automatisch maken.
Tot slot…Â
Begin gewoon!
Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen…
Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?
Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.
De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.
…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.
Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?
Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.
Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.
Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.
Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.
Dat is hoe succesvolle afslankers het doen…Â ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.
Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.
Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.
Vriendelijke groetjes,
Katja Callens
P.S. Het Mentale Dieet Plan heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te doen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.
Deel desgewenst dit artikel