TOP 7 Meest Gemaakte Fouten Tijdens Het Afvallen

Afvallen loop niet altijd van een leien dakje, helaas. Crash-diëten, volledig koolhydraat-arm of andere dingen die je niet kan volhouden zijn klassieke voorbeelden die gegarandeerd leiden tot joJO-effect. Maar daarnaast zijn er nog heel wat dingen die vaak verkeerd gebeuren. Hieronder vind je de Top-7 meest gemaakte fouten tijdens het afvallen – en wat jij hieraan kan doen:

Fout #1: Het tellen van Calorieën

“Hoeveel calorieën mag ik eten?”… is meestal het eerste waar je aan denkt wanneer je wil afvallen of van plan bent om een dieet te gaan volgen, toch.

Fanatiek schrijven we op wat we eten en hoeveel calorieën we per dag binnen krijgen… je herkent dit waarschijnlijk wel.

Of je houdt een dagboek bij waarin je noteert wat je als ontbijt, lunch of avondmaal gegeten hebt, en liefst een apart hoekje voor je ‘verboden’ tussendoortjes…

Het jammere is echter dat dit niet werkt. Aanvankelijk val je er misschien wel wat mee af maar dat is meestal van korte duur omdat je dit niet volhoudt en waarschijnlijk te weinig calorieën binnenkrijgt.

Het is namelijk onmogelijk om voor een langere periode minder dan 1200 à 1500 calorieën te eten (en ongezond!).

Het is hetzelfde als 5 minuten je adem inhouden, … dat hou je niet vol.

Hoe gemotiveerd je ook bent, caloriearm eten werkt niet en zal je nooit helpen om op een permanente manier af te vallen.

Gelukkig hoef je dus met Het Mentale Dieet Plan ook nooit calorieën te tellen.

Fout #2: Vetarm eten

De boekjes en dieetgoeroes vertellen je dan dat je vooral vetarm moet eten. Want vetten zorgen ervoor dat je bijkomt, dat je cholesterol krijgt, je aders dicht slibben en je waarschijnlijk een hartinfarct gaat krijgen.

Want één gram vet bevat minstens 8 à 9 calorieën en is dus een absolute dikmaker. Het vet dat je al etend binnenspeelt wordt direct opgeslagen als lichaamsvet.

Mis!

Het lijkt redelijk logisch, en dat is juist het gevaarlijke hieraan. Vet op zich is absoluut geen dikmaker, beter nog… vet is één van de beste hulpmiddelen om juist die slanke lijn te bekomen die je al altijd gewild hebt.

Vet bevat dan wel 9 calorieën per gram, maar het ontregelt (integenstelling tot ‘slechte’ koolhydraten) je stofwisseling niet.

Anders gezegd zal je dus veel minder eten van een maaltijd met voldoende vetten (en zonder ‘slechte’ koolhydraten)  dan van een vetarme koolhydraat-rijke maaltijd.

Je hebt dus sneller een ‘vol’ gevoel waardoor je minder eet.

Vetarme gerechten hebben bovendien weinig smaak, vandaar dat de fabrikanten er een hoop suiker bij doen zodat het toch weer een beetje smaakt.

En,… als er één echte dikmaker is, dan is het wel suiker!

Dus vergeet vetarm eten.

In Het Mentale Dieet Plan krijg je tal van heerlijke recepten voor ontbijt, lunch, diner en snacks zodat je ervaart hoe lekker je eet tijdens het afslanken.

Fout #3: Cardio…

Nagenoeg ieder gezondheidsmagazine heeft wel enkele artikels over het heil van cardio, joggen, etc…

Cardio is de remedie tegen allerlei ziektes, hartinfarcten etc.

Het versnelt namelijk je hartslag (cardio), is super gezond en je hart en bloedvatenstelsel zullen er alleen maar beter van worden.

Wanneer je wilt afslanken zou ik cardio echter niet aanbevelen en wel om volgende redenen:

  1. Tijdens de cardio maakt je lichaam het stress hormoon cortisol aan. Hoe langer je bezig bent, hoe meer cortisol.  En, een hoog cortisol gehalte zorgt ervoor dat je vetverbranding stopt!
  2. Je gewrichten verslijten… Zeker als je een hoop extra kilo’s mee moet nemen…
  3. Door lang aan cardio te doen daalt je bloedsuikerspiegel. Gevolg is dat je bloedsuikerspiegel zo laag wordt dat je lichaam deze snel weer op pijl wilt hebben. Dus je lichaam vraagt om suiker, hetgeen verklaart waarom je na cardio meestal zin hebt in iets zoets. Herkenbaar?
    En al de moeite die je dus net gedaan hebt met je cardio gaat verloren op het moment dat je die reep of frisdrank naar binnen speelt.

Uiteraard is sporten is gezond, maar ik raad je korte en intensieve spieroefeningen aan. Bovendien heb je hier ook niet veel tijd voor nodig waardoor de kans veel groter is dat je het dagelijks blijft doen.

Cardio training resulteert voor de meesten van ons dus in het omgekeerde effect.

Fout #4: Light producten

Halleluja!  “Go Light” voor je lijn en gezondheid… zo is het toch?

Net het omgekeerde is waar en, zoals ik in Het Mentale Dieet Plan beschrijf, zijn light producten meestal nog ongezonder dan de normale versie van dat product.

Waarom? Vergelijk eens een pot mayonaise met de light variant… deze laatste bevat minstens 200% meer suiker en andere ongecontroleerde smaak-en zoetstoffen, want door het vet eruit te halen zou het veel minder smaak hebben.

Zonder die extra suiker en smaakstoffen zou niemand het nog kopen.

Deze smaakstoffen zijn op zich nog slechter dan suiker en uiteraard ongezonder dan vet (want de meeste soorten vet zijn niet ongezond zoals je hierboven al hebt kunnen lezen).

Fout #5: ‘Slechte’ Koolhydraten eten

In Het Mentale Dieet Plan ontdek je het onderscheid tussen ‘slechte’ en ‘goede’ koolhydraten. Koolhydraten op zich zijn geen probleem, de ‘slechte’ koolhydraten dien je te beperken en te weten wanneer en in welke combinatie je deze kan eten, want het zijn deze die voor vetopslag zorgen.

Het is één van de voornaamste redenen dat je mogelijk te dik bent en last hebt van het joJO-effect.

‘Slechte’ koolhydraten vind je onder andere in brood, aardappels, rijst, pasta, noedels, crackers, beschuit, Brinta en cornflakes.

Deze ‘slechte’ koolhydraten worden in je lichaam razendsnel afgebroken tot (enkelvoudige) suikers en die suikers zorgen ervoor dat je bloedsuiker spiegel stijgt.

Vervolgens maakt je lichaam insuline aan, hetgeen ervoor zorgt dat de suikers weer uit je bloed verdwijnen en op die manier krijg je dus een ‘suiker crash’.

Tot slot zorgt deze ‘suiker crash’ ervoor dat je weer honger krijgt, terwijl je wel net een hoop calorieën hebt binnen gespeeld.

Wanneer je lichaam deze cyclus al te vaak maakt, geraakt je stofwisseling ontregeld en spreekt men van een insuline resistente stofwisseling.

Zulk een stofwisseling veroorzaakt overgewicht, joJO-effect, diabetes 2 etc.

Daarom dien je dus op een correcte manier leren omgaan met ‘slechte’ koolhydraten en ze trachten te verminderen, zeker tijdens je initiële afslankfaze.

Goed onderscheid kunnen maken tussen ‘goede’ en ‘slechte’ koolhydraten is dus belangrijk, want een evenwichtig dieet heeft koolhydraten nodig. Je dient alleen te weten welke en wanneer je ze best eet.

Fout #6: Een strikt dieet volgen

De gemiddelde afslanker heeft gemiddeld al 5 of 6 verschillende diëten gevolgd.

En toch zit je nog steeds met overgewicht en joJO-effect want… een strikt dieet volgen hou je niet vol en zodra je weer terug normaal begint te eten komen die kilo’s er weer aan (en meestal krijg je er nog enkele kilo’s extra bij als ‘bedankje’ voor al je zware inspanningen.

Gelijk welk dieet; of het nu calorieën bijhouden is, eiwit-shakes drinken ipv. normale maaltijden, eten als een oermens, nooit nog koolhydraten eten, absurde eetregels, etc. … vroeg of laat geef je het op en blijf je zitten met een ontregeld metabolisme.

In het Mentale Dieet Plan ontdek je dan ook dat het gaat om gezonde eetgewoonten die bij jou passen, die je lekker vindt en die je op ‘automatische piloot’ blijft doen zonder dat je het gevoel hebt dat je aan het lijnen bent.

Het Mentale Dieet Plan toont je aan de hand van korte, mentale oefeningetjes je nieuwe eetgewoonten eigen te maken zodat je ze  op een spontane manier blijft toepassen.

Dit is net de ‘mentale’ succesfactor achter de blijvende resultaten en… op deze manier behaal je ze ook 2x zo snel, omdat het een ‘automatisme’ wordt waar je verder niet hoeft bij stil te staan!

Tot slot… 

Begin gewoon!

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen…

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.

De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?

Begin gewoon nu.

Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.

Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.

Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.

Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.

Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.

Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.

Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Vriendelijke groetjes,

Katja Callens

P.S. Het Mentale Dieet Plan heeft al meer dan 146,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te doen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

Deel desgewenst dit artikel

>