Soorten Suikers En Wat Je Moet Weten Over Het Eten Ervan

Verpest jouw suikerinname jouw gezondheid? Sommige suikers zijn gezonder dan andere.

Er is veel verwarring over suiker. Personen die willen afvallen vragen me vaak: “Welke soorten suiker zijn het gezondst voor mij?” Het simpele antwoord kan je misschien choqueren. Hoewel er tegenwoordig veel verschillende soorten suiker in voedingsmiddelen worden gebruikt, zijn ze allemaal behoorlijk ongezond.

Je moet je totale suikerinname beperken als je gezonder wilt zijn.

De verschillende soorten suikers: welke zijn geschikt voor je en welke niet?
Soorten Suikers En Wat Je Moet Weten Over Het Eten Ervan

Suiker wordt vaak gecategoriseerd op kristalgrootte. Naast de grootte van de suikerkristallen heeft elke plant die suiker produceert zijn eigen kenmerken. Bovendien kan de raffinagemethode, die wordt gebruikt om commerciële suiker te produceren, worden gebruikt om deze te categoriseren.

Elke suikersoort heeft een ander doel. Maar de voedingswaarde van alle suikers is vergelijkbaar. Nu je weet dat er verschillende soorten suikers zijn, is het tijd om uit te zoeken welke goed zijn voor je en welke volledig vermeden moeten worden.

Monosacchariden

De eerste categorie is monosacchariden. Monosacchariden omvatten fructose, galactose, glucose. De definitie van monosacchariden is ook wel suikers met één molecuul.

Disacchariden

De tweede categorie is disacchariden. Disacchariden omvatten lactose, maltose, sucrose. Dit zijn dubbele suikermoleculen. Als je ooit een voedingsetiket hebt gelezen, heb je misschien lactose, maltose en sucrose gezien. En je hebt je misschien afgevraagd wat ze met je gezondheid doen.

Hoewel disacchariden aangetroffen worden in natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen, betekent dat niet dat je ze in onbeperkte hoeveelheden kunt eten.

Fructose

Fructose is de derde categorie suikersoorten. Het is één van de gezondere suikers, omdat je lichaam het nodig heeft. En fructose is de meest voorkomende suiker in fruit en groenten. Maar het is en blijft nog steeds suiker.

Een waarschuwing: als je een productlabel leest en woorden ziet die op “ose” eindigen, weet dan dat dat een soort suiker is. Het is niet ongebruikelijk dat voedselproducenten “ose” aan een kunstmatige suiker toevoegen om de ingrediëntenlijst er gezonder uit te laten zien.

GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten

Ontdek hoe je op een lekkere manier kan afslanken...

  • zonder honger te lijden
  • zonder JoJO-effect

Vul hieronder je voornaam en emailadres in om je 50 Heerlijke Dieetrecepten meteen te ontvangen en...
ontdek De 7 Simpele Stappen Om (buik)Vet Te Verbranden.

Witte kristalsuiker

De suiker die je waarschijnlijk het beste kent is witte kristalsuiker. Van alle suikersoorten is wit granulair het meest verfijnd.

Ook bekend als “witte suiker” of “gewone suiker”, wordt het gebruikt in dingen als gebak en frisdrank. Witte kristalsuiker wordt ook op voedsel gestrooid en in dranken geroerd. Witte suiker is wit omdat alle van nature aanwezige melasse er uit is gehaald.

Bruine suiker
Soorten Suikers zoals bruine suiker

Bruine suiker daarentegen is een sucrose-suikerproduct. Met een opvallende bruine kleur is melasse nog steeds aanwezig in bruine suiker. Bruine suiker bevat iets minder calorieën dan witte suiker. En de melasse in bruine suiker levert mineralen op die niet in witte suiker voorkomen. Vroeger was bruine suiker echter meer een “hele” suiker dan nu. Laat je dus niet misleiden door te denken dat bruine suiker een gezond alternatief is voor witte suiker.

Over het algemeen hebben suikers maar heel weinig gezonde voordelen. En ze kunnen problemen veroorzaken zoals obesitas en ongezonde bloed / suikermengsels.

Natuurlijke zoetstoffen

Een geweldige manier om suiker te vervangen, is door een natuurlijke zoetstof te gebruiken, zoals Stevia. Natuurlijke zoetstoffen zijn gezonder dan suiker omdat ze minder calorieën bevatten. Het enige probleem met natuurlijke zoetstoffen is echter dat je soms in de verleiding komt om meer van het gezoete voedsel te eten, omdat je denkt dat het aantal calorieën laag is. Je kunt ten onrechte meer eten dan wanneer je trek voldaan zou worden met normale suiker.

Zorg ervoor dat je matigheid in acht neemt bij al jouw eten. Nogmaals, alle suiker moet worden beperkt en met mate worden gegeten … zelfs suiker uit fruit!

Suiker uit bieten

Soorten Suikers suikerbiet

Suikerbieten zien er misschien niet zo smakelijk uit… bietsuiker is dat wel!

Suiker werkt als een medicijn in de hersenen. Dat klopt. Het zorgt ervoor dat serotonine piekt, wat een verslavend gevoel creëert. Eng, toch? Uit eigen ervaring weet ik dat het echt moeilijk is om zelf een suikerverslaving te doorbreken. Dat is de reden waarom de trek naar suiker zo moeilijk is als je op dieet bent of een gezonde levensstijl probeert te behouden.

Daarom is het zo belangrijk om een ​​ondersteuningssysteem te hebben wanneer je probeert af te vallen door je suikerinname te verminderen.

Wat is rietsuiker en is het gezonder dan andere soorten?

Rietsuiker is suiker die afkomstig is van suikerriet. Ongeveer ⅔ van de suiker in de wereld is rietsuiker. Rietsuiker omvat: gewone tafelsuiker, witte kristalsuiker, geraffineerde witte suiker en biologische suikerriet.

Het belangrijkste verschil tussen deze suikers is hoe ze worden verfijnd en bewerkt. Of je nu aan het kauwen bent op een biologisch suikerriet of aan een lollie likt, je krijgt nog steeds suiker binnen. Houd hier dus rekening mee!

Wat is Turbinado-suiker en is het gezonder dan rietsuiker?
Soorten Suikers En Wat Je Moet Weten Over Het Eten Ervan

Turbinado-suiker is gedeeltelijk geraffineerde suiker met grotere kristallen die enkele van de originele melasse behouden, waardoor het een subtiele karamelsmaak en bruine kleur krijgt. Het is gemaakt van suikerriet – een niet-genetisch gemodificeerd gewas, waarvan sommige biologisch geteeld zijn.

Soms wordt turbinado-suiker ‘rauwe suiker’ genoemd … een marketingterm die impliceert dat het minimaal wordt bewerkt. De suiker is echter niet echt ‘rauw’. Het is gekookt en verdikt tijdens de verwerking.

Turbinado-suiker kost ongeveer het driedubbele van de prijs van gewone suiker. Het bevat dezelfde calorieën en koolhydraten als witte suiker, met minimale sporen van mineralen, waardoor het net zo ongezond is als witte suiker.

Wat is Demerara-suiker en is het gezonder dan witte suiker?

Demerara-rietsuiker is een soort rietsuiker met een grote korrel, een goudbruine kleur en een subtiele melasse-smaak. Het staat bekend om zijn knapperige textuur. Hoewel het minder wordt bewerkt dan gewone witte rietsuiker en vitamines en mineralen bevat, is het nog steeds afkomstig van sucrose en heeft het hetzelfde effect op het lichaam.

Slechts iets gezonder dan gewone suiker (met dezelfde hoeveelheid calorieën), moet demerara-suiker ook spaarzaam worden gebruikt.

Wat is kristalsuiker?

Kristalsuiker is ook bekend als witte kristalsuiker of “gewone” suiker. Het is het type suiker dat het meest wordt gebruikt bij het bakken. Kristalsuiker wordt ook wel granulaire bastersuiker genoemd.

Met fijne kristallen die niet aan elkaar plakken, granulaire suiker waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gemengd. Het lost gemakkelijk op in dranken en is hierdoor een van de meest populaire suikersoorten. Soms is het echter gemakkelijk om er te veel van gebruiken met dit soort suiker, dus zorg ervoor dat je het zorgvuldig afmeet en niet vaak gebruikt.

Kristalsuiker is net zo slecht voor je als alle andere vormen van suiker.

Wat is basterdsuiker?

Soorten Suikers zoals basterdsuiker

Basterdsuiker is één van de soorten suiker die grof gemalen wordt tot een consistentie tussen kristalsuiker en poedersuiker.

In Nederland noemen we het ook wel bastaardsuiker. Je kunt basterdsuiker gebruiken bij het bakken. Misschien heb je wel eens gehoord van India Tree Superfine-suiker. Dit is een populaire basterdsuiker die speciaal is samengesteld voor de bakkerijhandel.

Basterdsuiker is gewoon gewone witte suiker die heel fijn gemalen is, dus de voedingswaarde is hetzelfde en het is niet gezonder dan gewone suiker.

Wat is suikerbakkerspoeder?

Als je een grote fan bent van Belgische wafels (zoals ik), heb je waarschijnlijk veel suikerbakkerspoeder in je leven gezien. Dit wordt ook wel zelfgemaakte poedersuiker genoemd.

Het perfecte poedersuiker recept is vrij eenvoudig …

Ten eerste kun je dit het beste doen in een krachtige blender naar keuze. Voeg een kopje kristalsuiker naar keuze toe en een eetlepel (optioneel) zetmeel naar keuze. Meng 30 seconden op hoog niveau … en dat is het. Zelfgemaakte poedersuiker. Dit is het enige poedersuiker-recept dat je nodig hebt als je af en toe echt een topping wilt gebruiken.

Onthoud echter dat de suikerbakkerspoeder minimaal moet worden gebruikt en net zo ongezond is als alle andere soorten suikers die hier worden genoemd!

Wat is parelsuiker?

parelsuiker

Parelsuiker is een vorm van speciale suiker die vooral in Europa populair is. Het wordt ook wel puntensuiker, Belgische parelsuiker en Zweedse parelsuiker genoemd, afhankelijk van waar je bent.

Je zult veel doe-het-zelf parelsuiker recepten op het internet zien, want dit is een veelgebruikt ingrediënt als je Belgische suikerwafels wilt maken. Deze suiker is gemaakt van grote, ronde deeltjes die ook na het bakken intact blijven. Het is een product van geraffineerde witte suiker en het is erg grof en hard.

De voedingswaarde is helaas hetzelfde als bij traditionele witte suiker. Gebruik het met mate.

Soorten Suiker Samenvatting

Er zijn verschillende soorten suiker, elk met verschillende doeleinden en bewerkingsmethoden.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat “slechte suikers” de suikers zijn die niet in fruit voorkomen, is elke suiker slecht als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Gezonde suikers zijn idealiter fruitsuikers die met mate worden geconsumeerd, maar zelfs die kunnen je glucose doen stijgen en negatieve effecten hebben op het lichaam als je het overdrijft. Indien mogelijk kun je het beste ongezonde suikers vermijden, zoals suikers die zwaar worden bewerkt.

Als je jouw suikerinname matigt, word je gezonder, slanker en heb je minder kans op frequente trek naar suiker, die net zo sterk kan zijn als elke andere verslaving. Welke soorten suikers je consumeert, is niet relevant. Je moet alle suikerinname matigen.

Tot slot…

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen…

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.

De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?

Begin gewoon nu.

Probeer enkele van de 50 Heerlijke Dieetrecepten uit en je zal merken dat je ook op een lekkere manier kan afslanken.  

Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.

Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.

Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.

Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.

Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.

Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.

Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Heb jij het gevoel dat je te veel eet of dat jij je gewicht NIET onder controle hebt?

Heb je alle diëten reeds uitgeprobeerd zonder dat je ze kon volhouden omwille van allerlei gekke regeltjes die je dagelijks leven onmogelijk maken?

Heb je ondertussen ervaren dat er werkelijk geen enkel pilletje of shake bestaat dat je op lange termijn doet afslanken en je gewicht laat behouden?

Zit je nog steeds met een ongecontroleerd overgewicht dat dagelijks door je hoofd spookt waardoor je jezelf niet vrij en onbezorgd voelt?

Dan is het misschien de moeite om eens iets anders te proberen en te ervaren hoe Het Mentale Dieet Plan jou je Ideale Gewicht Terug Geeft…

50-heerlijke-receptenHoe zou jij jezelf voelen wanneer je jouw overtollig (buik)vet verbrandt hebt met heerlijke recepten…?

Wat wanneer jij ein-de-lijk verlost bent van die overtollige kilo’s en vetrolletjes en niet langer last hebt van het JOJO-effect of het gevoel hebt dat je constant zit ‘te lijnen’?

Ontdek in mijn Afslank Rapport (27 blz.) oa. de 10 Redenen Waarom Je Momenteel Geen (Buik)vet Verbrandt En Hoe Je Dit Oplost(!) en ontvang GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten voor een Platte Buik als extra kadootje.

Klik hier
om het op te slaan.

Tot binnenkort,

Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. Dit rapport heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te lezen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

 

Deel desgewenst dit artikel

>