Hoe Zet Je Jouw Doelstellingen Voor Een Gezond Gewicht?

Elke persoon is anders. Ik leer je hier hoe je jouw doelstellingen voor een gezond gewicht kunt bepalen. Gewichtsdoelen en fysieke verschijning zijn de essenties van gewichtsverlies.

We hebben vaak de neiging om elk aspect van ons leven in cijfers te meten. We meten hoeveel we wegen, we meten onze kledingmaat en we “meten” ons met andere mensen.

Als je in het proces zit van gezondheid en gewichtsverlies, vraag je je waarschijnlijk af “wat is mijn streefgewicht?”

Hoewel dat een zeer belangrijke vraag is, moet je weten dat er verschillende factoren zijn om dit uit te zoeken. Om het antwoord te vinden op “wat moet mijn streefgewicht zijn?” – lees gewoon verder!

Houd er rekening mee dat gewicht slechts ÉÉN factor is in het beeld van jouw gezondheid. Het is ook belangrijk om goed te eten, je goed te voelen in je lichaam, te bewegen, een gezond cholesterolgehalte te hebben, een gezonde bloeddruk te hebben en nog veel meer.

Doelen voor gezond gewicht

Methode 1: BMI

Hoe Zet Je Jouw Doelstellingen Voor Een Gezond Gewicht? BMI

Body Mass Index of BMI is een manier om jouw gezonde gewicht te berekenen en de vraag “wat is mijn streefgewicht?” te kunnen beantwoorden.

BMI gebruikt een eenvoudige formule om lichaamsvet te berekenen op basis van lengte en gewicht bij zowel mannen als vrouwen. Om jouw BMI te vinden zijn er veel online rekenmachines die je kunt gebruiken. Je kan ook zelf je BMI berekenen door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters in het kwadraat. BMI formule: gewicht / (lengte x lengte) = BMI

Wat is een gezonde BMI?

Een BMI van minder dan 18,5 geeft aan dat een persoon te licht is. Een gezonde BMI tussen 18,5 en 24,9 is ideaal.

Ondertussen is een BMI tussen 25 en 29,9 te zwaar en duidt één boven de 30 op obesitas.

Maak je niet druk over deze cijfers, want het is mogelijk om af te vallen om een ​​gezonde BMI te bereiken.

Wat zijn de tekortkomingen van BMI?

Sommige onderzoekers beweren dat BMI niet de beste manier is om je streefgewicht te bepalen.

Ze stellen dat het aantal geen rekening houdt met spiermassa, botdichtheid, algehele lichaamssamenstelling en raciale en geslachtsverschillen.

Het is echter een goede manier om een ​​algemeen idee te krijgen in welke categorie je valt. Je hoeft dat nummer echter niet als heilig te beschouwen.

Methode 2: Hoogte

Hoe Zet Je Jouw Doelstellingen Voor Een Gezond Gewicht?

De tweede manier om de vraag te beantwoorden: “wat is een gezond gewicht voor mij?” is het gebruik van een lengte- en gewichtstabel.

Je vindt eenvoudig jouw lengte op de kaart en volgt de lijn om te zien of jouw gewicht in de categorie ondergewicht, gezond of overgewicht valt.

Je hebt waarschijnlijk een van deze kaarten bij een dokter gezien. Dit is een gemakkelijke manier om jouw streefgewicht te bepalen.

De tekortkomingen van de hoogte / gewicht-grafiek

De lengtegrafiek is een andere goede manier om een ​​algemeen idee te krijgen of je een gezond gewicht hebt of niet, maar ook hier wordt er geen rekening gehouden met spiermassa, ras en het werkelijke lichaamsvetpercentage.

Voor de gemiddelde persoon is deze methode echter prima te gebruiken.

Methode 3: taille-heupverhouding

De derde manier om erachter te komen “wat een gezond gewicht is” is om de taille-heupverhouding te gebruiken. De taille-heupverhouding of taille-heupverhouding (WHR) is de dimensieloze verhouding van de omtrek van de taille tot die van de heupen.

Dit wordt berekend als taillemaat gedeeld door heupmeting (W ÷ H). Een persoon met een taille van 76 cm en heupen van 97 cm heeft bijvoorbeeld een taille-heupverhouding van ongeveer 0,78.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie duidt een taille-tot-heupverhouding van meer dan 1,0 op een hoger dan normaal risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen. Een gezonde WHR voor vrouwen is onder de 0,85.

De tekortkomingen van de taille-heupverhouding voor gewichtsdoelstellingen

De taille-heupverhouding is misschien wel de beste manier om te bepalen of je een verhoogd risico loopt op hartaandoeningen, diabetes en andere gewichtsproblemen.

Net als bij de andere methoden houdt dit echter geen rekening met ras of lichaamstype. Raadpleeg altijd jouw arts als je vragen of opmerkingen hebt over jouw gezondheid of gewicht.

Methode 4: Lichaamsvetpercentage

Om te bepalen of je in de buurt van jouw streefgewicht zit, kun je de berekening van het lichaamsvetpercentage gebruiken. Er zijn verschillende methoden om dit te doen (zoals huidplooimeter, lichaamsvetpercentages, meetlinten en meer), maar de eenvoudigste manier is om een ​​eenvoudig meetlint te gebruiken (naakt of in ondergoed).

Je moet jouw lengte in cm weten, jouw natuurlijke taille (het smalste deel van de romp), jouw heupen en nek. Vervolgens sluit je deze cijfers aan op een online calculator voor lichaamsvetpercentage. De categorieën voor lichaamsvetpercentage bij vrouwen zijn:

20-40 jaar:
Ondervet: onder 21 procent, Gezond: 21-33 procent, Overgewicht: 33-39 procent, Zwaarlijvig: Meer dan 39 procent.

41-60 jaar:
Ondervet: minder dan 23 procent, Gezond: 23-35 procent, Overgewicht: 35-40 procent Zwaarlijvig: meer dan 40 procent.

De tekortkomingen bij gebruik van lichaamsvetpercentage

Percentage lichaamsvet kan een nuttig hulpmiddel zijn, maar het heeft zijn grenzen. Door alleen jouw lichaamsvetpercentage te controleren, zonder naar andere aspecten te kijken, wordt je beperkt in het beoordelen van de rest van jouw algehele gezondheid.

Jouw percentage lichaamsvet is relevant voor het gewicht. Wat gebeurt er als je van gewicht verandert? Je kunt jouw percentage lichaamsvet wijzigen zonder jouw lichaamsvetmassa daadwerkelijk te veranderen.

Als je bijvoorbeeld een liter water drinkt, zal jouw lichaamsgewicht stijgen en jouw percentage lichaamsvet dalen, maar eigenlijk verloor je geen lichaamsvet. Daarom is dit geen precieze methode.

Bij het bepalen van het lichaamsvetpercentage komen menselijke fouten bij het gebruik van deze beoordeling vaak voor. Als je huidplooi-meter gebruikt om lichaamsvet te meten, kan de persoon die het doet al dan niet exact dezelfde plek meten als de vorige keer, of ze gebruiken niet dezelfde knijp-intensiteit als bij eerdere metingen.

De beste manier om het lichaamsvetpercentage te meten, is de onderwatermethode of hydrostatisch testen. Dit kan duur zijn en het wordt ook niet op veel plekken aangeboden. Met deze methode word je in een bak met water gedaan en door waterverplaatsing kan jouw lichaamsvet bepaald worden. Dit wordt meestal gebruikt door atleten en mensen in de bodybuilding / fitness-industrie.

Vier Jouw Overwinningen 

Hoe Zet Je Jouw Doelstellingen Voor Een Gezond Gewicht? trakteer jezelf

Mensen hebben de neiging hyper-gefocust te raken op het nummer op de weegschaal of op hun streefgewicht en vergeten vaak hun ‘niet-weegschaaloverwinningen’ te vieren.

Het is belangrijk om een ​​overwinning te erkennen wanneer je bijvoorbeeld in een kleinere maat past, of wanneer je weer in je middelbare schooljeans past (als dit je doel was).

Het is ook cruciaal om te vieren als je je GEZONDER en lichter VOELT. Als je vandaag 20 pushups kunt doen, terwijl je dat voorheen niet kon, is dat een enorme overwinning! Als je voor het eerst in je leven aan lichaamsbeweging doet … is dat ook een geweldige overwinning!

Het telt ook bijvoorbeeld als je merkt dat jouw postuur er sterker of slanker uitziet dan voorheen.

Het leven draait niet alleen om het bereiken van je streefgewicht of jezelf constant afvragen ‘wat is mijn gezonde gewicht en heb ik het bereikt?’

Het leven draait om leven, genieten van het lichaam waarin je je bevindt en het koesteren van elk moment dat je kunt besteden aan dingen die je leuk vindt, inclusief tijd doorbrengen met je vrienden en familie.

Stel een doel voor een gezond leven

Zorg er ten slotte voor dat je jouw streefgewicht aanpast en houd rekening met jouw lichaamsstructuur.

Als je bijvoorbeeld gespierd bent of wijd uitlopende heupen hebt, kies dan geen streefgewicht dat zich aan de onderkant van de lengtegewichtentabel bevindt.

Voor de meeste vrouwen is het veilig en perfect in orde om een ​​gezond streefgewicht te kiezen dat ergens in het middenbereik van bovenstaande formule´s voor lichaamsmetingen ligt.

Maak je geen zorgen als het tijd kost om je gezonde doel te bereiken. Het heeft tenslotte jaren geduurd om van je ideale figuur af te wijken, dus het is het beste om de tijd te nemen en consistent te zijn terwijl je terugkeert naar JOUW ideale gewicht.

Tot slot…

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen…

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.

De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?

Begin gewoon nu.

Probeer enkele van de 50 Heerlijke Dieetrecepten uit en je zal merken dat je ook op een lekkere manier kan afslanken.  

Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.

Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.

Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.

Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.

Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.

Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.

Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Heb jij het gevoel dat je te veel eet of dat jij je gewicht NIET onder controle hebt?

Heb je alle diëten reeds uitgeprobeerd zonder dat je ze kon volhouden omwille van allerlei gekke regeltjes die je dagelijks leven onmogelijk maken?

Heb je ondertussen ervaren dat er werkelijk geen enkel pilletje of shake bestaat dat je op lange termijn doet afslanken en je gewicht laat behouden?

Zit je nog steeds met een ongecontroleerd overgewicht dat dagelijks door je hoofd spookt waardoor je jezelf niet vrij en onbezorgd voelt?

Dan is het misschien de moeite om eens iets anders te proberen en te ervaren hoe Het Mentale Dieet Plan jou je Ideale Gewicht Terug Geeft…

50-heerlijke-receptenHoe zou jij jezelf voelen wanneer je jouw overtollig (buik)vet verbrandt hebt met heerlijke recepten…?

Wat wanneer jij ein-de-lijk verlost bent van die overtollige kilo’s en vetrolletjes en niet langer last hebt van het JOJO-effect of het gevoel hebt dat je constant zit ‘te lijnen’?

Ontdek in mijn Afslank Rapport (27 blz.) oa. de 10 Redenen Waarom Je Momenteel Geen (Buik)vet Verbrandt En Hoe Je Dit Oplost(!) en ontvang GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten voor een Platte Buik als extra kadootje.

Klik hier
om het op te slaan.

Tot binnenkort,

Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. Dit rapport heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te lezen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

 

Deel desgewenst dit artikel

>