Hebben Groenten En Fruit Tegenwoordig Echt Minder Voedingswaarde?

We horen steeds vaker dat voeding tegenwoordig véél minder voedingsstoffen bevat dan vroeger. Steeds meer organisaties en instituten stellen onderzoeken in naar dit gegeven en wat de mogelijk langetermijn-impact is op onze gezondheid. Want een impact heeft het ongetwijfeld: vermoeidheid, depressie en vage lichamelijke klachten.

Voeding is onze brandstof

Want ga maar na: voeding is onze brandstof. Van Amsterdam naar Utrecht in een auto zonder brandstof, diesel in een benzine motor? Beiden geen succes!

Met ons lichaam is het niet anders. Onze voeding is onze brandstof. We zijn allemaal verschillend. Krijgen we niet de juiste voedingsstoffen binnen of eten we voedsel dat niet zo goed bij ons lichaam past, dan heeft dat gevolgen voor hoe we ons voelen c.q. in ons vel zitten.

Vermoeidheid en een scala aan lichamelijke klachten zijn het gevolg

Steeds meer mensen sukkelen met vermoeidheid, vage klachten, depressiviteit en een algeheel onbestemd gevoel. We denken ons lichaam te voeden met gezonde voeding, zoals groenten en fruit, maar als we de onderzoeken mogen geloven, krijgen we gewoon niet voldoende voedingsstoffen binnen!

De voedingswaarde van groenten en fruit blijkt de afgelopen jaren dramatisch omlaag gegaan te zijn. Kijk maar eens naar de tabel van het onderzoek van het Farmaceutisch levensmiddelen laboratorium Geigy uit Karlsruhe. Het spreekt boekdelen…..

200 gram moet 400 gram zijn!

De bekende 200 gram groente moet ondertussen minimaal 400 gram groente per dag zijn willen we aan de minimale vitaminen en mineralen komen. Hetzelfde geldt voor fruit. Twee stuks fruit per dag was het motto! Echter in een appel zit 80% minder vitamine C dan 20 jaar geleden. Dat worden dus voortaan 10 appels per dag om dezelfde vitaminen binnen te krijgen.

Maar ja, we kunnen moeilijk 10 appels per dag eten. Hier komen goede en hoogwaardige voedingssupplementen om de hoek kijken.

Studies naar achteruitgang voedingsstofgehalte groente en fruit

Er zijn talloze studies gedaan naar de achteruitgang van het voedingsstofgehalte in groente en fruit. Wellicht ben je bekend met het Nederlands voedingsstoffenbestand (NEVO)?

NEVO

De NEVO bevat gegevens over de voedingskundige samenstelling van voedingsmiddelen en gerechten die door een groot gedeelte van de Nederlanders regelmatig worden gebruikt en die een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen. Ook zijn voedingsmiddelen opgenomen die in de praktijk van wetenschappelijk voedingsonderzoek, diëtetiek en voedingsvoorlichting van belang zijn. NEVO is eigendom van het ministerie van VWS en wordt beheerd en onderhouden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De gegevens in NEVO online zijn vrij toegankelijk voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek, voedingsonderzoek, de voedingsmiddelenindustrie, diëtetiek en voedingsvoorlichting. Jij kunt dus ook zelf de NEVO inkijken alsTabel geigy onderzoek de voedingswaarde van een product wil weten.

Ook andere landen houden zulke databases bij. In Amerika en Engeland zijn de voedingswaardes van verschillende gewassen uit deze databases door de jaren heen met elkaar vergeleken. Beide onderzoeken lieten een daling zien in voedingsstofgehalte van verschillende gewassen.

Een Deense onderzoek naar mineralengehalte in groenten, liet echter weinig verschillen zien in voedingsstofgehalte.

In de Amerikaanse studie werden 43 gewassen onderzocht op de gehaltes van 13 verschillende voedingsstoffen. Gegevens uit 1950 en uit 1999 werden gebruikt. Hierbij kun je denken aan broccoli, boerenkool, aardbeien of watermeloen. Deze werden onderzocht op 13 verschillende voedingsstoffen zoals vitamine B1, vitamine C, calcium en ijzer. De onderzoekers vonden inderdaad op groepsniveau een significante daling in 6 van de 13 nutriënten. Deze varieerde tussen de 6 en 38%.

De Britse studie liet ook dalingen zien: een daling in ijzer, koper, en magnesium in groente, en ijzer, magnesium en kalium in fruit. Een Deens onderzoek (3) heeft dat anders aangepakt en speciaal voor dit onderzoek diverse monsters geanalyseerd tussen 1983 en 2002. Het grootste verschil met het Britse en Amerikaanse onderzoek is dat de monsters speciaal voor de onderzoek geanalyseerd zijn (i.p.v.voor de voedingsmiddelentabellen). Het Deense onderzoek vond (op cadmium en lood in groenten na) geen verschillen.

Het Alterra instituut van Wageningen universiteit heeft in 2006 een rapport geschreven over dit onderwerp. In dit rapport wordt o.a. uitgebreid ingegaan op de mogelijke verklaringen voor de verschillende uitkomsten van bovenstaande studies:

Verschil in analysemethoden; de methoden van nu verschillen van de methoden die vroeger werden gebruikt

Voorbeeld
De behandeling van een monster kan een belangrijke invloed hebben op het resultaat van de analyse. De analyse van ijzer bijvoorbeeld kan sterk afwijken door restjes aarde die op het monster achterblijven (zelfs als ze niet meer met het blote oog zichtbaar zijn). Daarom is grondig wassen noodzakelijk. Maar het monster wassen kan dan weer aanleiding geven tot foutieve gegevens voor het kaliumgehalte omdat er tijdens het wassen kalium verloren gaat.

Verschil in gebruikte plantenrassen

Voorbeeld
Vitaminen worden door de planten zelf gesynthetiseerd. Het gehalte waarin ze in de diverse plantendelen voorkomen is afhankelijk van verschillende factoren. De invloed van de gewasgrootte, de rijpheid, het klimaat en de variëteit op het vitaminegehalte is bekend. Het verschil in vitaminegehalte tussen twee variëteiten van eenzelfde groente kan tot 300 à 400 % bedragen.

Invloed van bemesting tussen de geanalyseerde monsters van jaren geleden en de monsters van nu

Voorbeeld
In tegenstelling tot vitaminen, worden mineralen niet door de planten zelf aangemaakt. Het mineralengehalte wordt bepaald door o.a. de bodemcondities en de beschikbaarheid van mineralen. Zolang er in de bodem voldoende mineralen zijn, zullen groentegewassen genoeg mineralen bevatten. De landbouwtechnieken die in de westerse landen worden toegepast zijn erop gericht om bodemtekorten te voorkomen via het gebruik van aangepaste meststoffen. Alleen in regio’s waar geen veeteelt is, en dus ook weinig of geen dierlijke mest, en waar intensieve teelten plaatsvinden met behulp van veel kunstmest op relatief arme bodems, zou er een tekort aan mineralen kunnen optreden.

Conclusie

De voedingswaarde van groenten en fruit gaat achteruit en hoewel bio groenten en fruit meer voedingsstoffen en phytonutriënten bevatten, blijven ook deze onderhevig aan verscheidene invloeden zoals bijvoorbeeld milieuvervuiling. De langetermijnimpact op onze gezondheid moet dringend nader onderzocht worden.

De oorzaak van de achteruitgang in voedingswaarde komt door: uitputting van de grond, lucht- en watervervuiling, gebruik van kassen en glaswol, te snelle groei, verregaande bewerking, en langdurige opslag en transport.

Daarnaast krijgen we veel belastende stoffen (giftige stoffen) binnen zonder het zelf in de gaten te hebben. Van uitlaatgassen en straling tot bestrijdingsmiddelen. Het is haast onmogelijk om deze niet binnen te krijgen.

Ons lichaam kan zich wapenen tegen vele gevaarlijke stoffen, mits er voldoende antioxidanten in onze voeding zitten. Is dat niet zo en heb je ook nog eens spanning, dan verzwakt je immuunsysteem en kun je gemakkelijk uitgeput raken.

De remedie? Je moet voldoende hoogwaardige voedingstoffen binnenkrijgen, zodat je optimaal kunt genieten van het leven. Hoogwaardige supplementen, zoals Organico Turbo Green, spelen hier een hele grote rol.

Zelf lezen?

Als je interesse hebt om de onderzoeken zelf te lezen, dan vind je ze hieronder:

– Davis D. et al. Changes in USDA Food Composition Data for 43 Garden Crops, 1950 to 1999. Journal of the American College of Nutrition, 2004, vol. 23 (6), 669-682.
– Mayer A. Historical changes in the mineral content of fruits and vegetables. Britisch Food Joural 1997 99 (6) 207-211 1997
– Larsen E. et al. Monitoring the content and intake of trace elements from food in Denmark. Food Additives and Contaminants
(2002), 19 (1), 33-46.
– Rietra R. Achteruitgang van nutriëntgehalten in voedselgewassen door een verminderde bodemkwaliteit? Alterra-rapport
1439, Alterra, Wageningen (2007) – te raadplegen op http://library.wur.nl/file/wurpubs/LUWPUBRD_00358598_
A502_001.pdf
– http://www.nice-info.be/documenten/nutrinews_pdf/03_0806_waaromdaarom.pdf
– Rossum CTM van, Fransen HP, Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans EJM, Ocke MC. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010: Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM-rapport nr. 350050006. Bilthoven,2011.

Tot slot… 

Begin gewoon!

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen…

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.

De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?

Begin gewoon nu.

Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.

Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.

Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.

Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.

Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.

Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.

Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Vriendelijke groetjes,

Katja Callens

P.S. Het Mentale Dieet Plan heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te doen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

Deel desgewenst dit artikel

>