Gezondheidsvoordelen van Donkere Chocolade

Iedereen is wel een beetje een zoetekauw en chocolade is een ‘waterdichte bevrediger’ hiervan. Donkere hoogwaardige chocolade in het bijzonder (niet je typische Snickers) heeft verschillende gezondheidsvoordelen die het een beetje meer gerechtvaardigd maken om te snoepen!

Chocolade wordt al jaren beschouwd als het ultieme ’troost-voedsel’ en het is een van de populairste voedingsmiddelen ter wereld geworden. Echter, vanwege de overconsumptie van dit zijdezachte, donkere, zoete voedsel waarschuwen veel gezondheidswerkers ervoor. Ze zeggen dat het calorierijk is en weinig ‘echte’ voeding bevat.

De vraag is echter: zijn er gezondheidsvoordelen voor het eten van pure chocolade?

Uiteraard kan overconsumptie van voedsel een schadelijk effect hebben op de algemene gezondheid. Recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat consumptie (met mate natuurlijk) van donkere chocolade veel voordelen voor de gezondheid heeft. Dus elke dag 20 à 30 gram donkere chocolade is eigenlijk een goede zaak!

De eerste vraag die je zou kunnen stellen is: waarom pure chocolade, en geen melkchocolade?

De reden is dat wanneer je pure chocolade vergelijkt met melkchocolade, donkere chocolade met kop en schouders uitsteekt boven melkchocolade  als het gaat om voedingswaarde en voordelen. Pure chocolade heeft meer vezels en voedingsstoffen, maar minder suikers en cholesterol.

Het moet gezegd worden dat, wanneer we het hebben over pure chocolade, we het hebben over chocolade met een cacao-percentage van 70% en meer. En wanneer je me al een beetje kent dan weet je dat ik hier een fervente fan van ben!

Gezondheidsvoordelen van Donkere ChocoladeDe belangrijkste gezondheidsvoordelen van donkere chocolade

Verlaagt cholesterol.

In studies is aangetoond dat donkere chocolade LDL (slechte cholesterol) verlaagt en HDL (goed cholesterol) verhoogt. Zoals we weten, is teveel slecht cholesterol niet goed voor ons. Deze studies toonden aan dat donkere chocolade in feite gezondheidsvoordelen opleverde als het gaat om cholesterol.

Het is goed voor het hart.

Misschien de meest bekende reden; donkere chocolade is goed voor het hart. Donkere chocolade bevat voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de bloedstroom te verhogen. Bovendien is alles wat cholesterol verlaagt goed voor het hart. Sommige observationele studies hebben aangetoond dat donkere chocolade de cardiovasculaire sterfte bij mannen tot 50% kan verminderen. Dit zijn geen wetenschappelijke studies, maar aangezien donkere chocolade cholesterol verlaagt en de bloeddruk kan verlagen, zijn deze bevindingen aanzienlijk.

Het verbetert je huid.

Donkere chocolade bevat veel flavanolen, die de huid beschermen tegen schade door de zon. Dit betekent natuurlijk niet dat je het kunt doen zonder zonnecrème! Het betekent echter wel dat de flavanolen de schade aan de huid als gevolg van de zon verminderen. Daarom, als je een zomervakantie plant, kan je een paar weken voor je vakantie beginnen met het verhogen van je inname van pure chocolade. Over het algemeen heeft donkere chocolade een positief effect op de huid.

Kan diabetes voorkomen.

Insuline is een woord dat geassocieerd is met diabetes. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat donkere chocolade de insulinegevoeligheid verbetert. Dit betekent dat donkere chocolade de bloedsuikerspiegel kan verbeteren. Vanwege zijn eigenschappen kan het eigenlijk worden opgenomen in een diabetisch dieet.

Het is voedzaam.

Chocolade bevat veel goede aspecten. Natuurlijk bevat chocolade calorieën – tot 242 per 100 gram. Dit betekent dat het met mate moet worden gegeten. Donkere chocolade bevat echter mineralen zoals ijzer, magnesium, koper en mangaan, zink, kalium en selenium. Het is ook een goede bron van vezels, die ongeveer 11 gram bevat.

GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten

Ontdek hoe je op een lekkere manier kan afslanken...

  • zonder honger te lijden
  • zonder JoJO-effect

Vul hieronder je voornaam en emailadres in om je 50 Heerlijke Dieetrecepten meteen te ontvangen en...
ontdek De 7 Simpele Stappen Om (buik)Vet Te Verbranden.

Goede bron van antioxidanten.

Pure chocolade bevat ook een enorme hoeveelheid antioxidanten, die uitstekend zijn voor het bevorderen van de gezondheid van het hart, het verminderen van het risico op infectie en het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. De cacaoboom is een van de beste bronnen van antioxidanten op aarde.

Dit betekent dat zijn vruchten – de cacaopeulen ook antioxiderende eigenschappen hebben. Veel studies hebben aangetoond dat donkere chocolade meer antioxidanten bevat dan bosbessen of Acai-bessen.

Hoewel donkere chocolade een hoger gehalte aan calorieën, vet en verzadigd vet heeft dan melkchocolade, zijn de gezondheidsvoordelen veel hoger dan die van melkchocolade. Als je bedenkt dat donkere chocolade 22% meer ijzer, vier keer meer vezels en 242 gram meer theobromine (de alkaloïde die de bloeddruk verlaagt) per halve reep bevat dan melkchocolade, dan wordt het beeld duidelijker dat donkere chocolade veel voordelen voor de gezondheid heeft.

Het is ook de moeite waard om te beseffen dat donkere chocolade minder koolhydraten en de helft van de suiker van melkchocolade heeft en het is gemakkelijk te begrijpen waarom donkere chocolade veel voordelen voor je gezondheid heeft.

Donkere chocolade is absoluut de voorkeurssmaak van chocolade als het gaat om die middernacht snacks of vakantietrips. Zorg ervoor dat je jezelf ook niet te veel verwent!

Tot slot…

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt wanneer je succesvol wilt afslanken… het eeuwig uitstellen…

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.

De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?

Begin gewoon nu.

Probeer enkele van de 50 Heerlijke Dieetrecepten uit en je zal merken dat je ook op een lekkere manier kan afslanken.  

Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.

Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.

Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.

Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.

Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.

Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.

Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Heb jij het gevoel dat je te veel eet of dat jij je gewicht NIET onder controle hebt?

Heb je alle diëten reeds uitgeprobeerd zonder dat je ze kon volhouden omwille van allerlei gekke regeltjes die je dagelijks leven onmogelijk maken?

Heb je ondertussen ervaren dat er werkelijk geen enkel pilletje of shake bestaat dat je op lange termijn doet afslanken en je gewicht laat behouden?

Zit je nog steeds met een ongecontroleerd overgewicht dat dagelijks door je hoofd spookt waardoor je jezelf niet vrij en onbezorgd voelt?

Dan is het misschien de moeite om eens iets anders te proberen en te ervaren hoe Het Mentale Dieet Plan jou je Ideale Gewicht Terug Geeft…

50-heerlijke-receptenHoe zou jij jezelf voelen wanneer je jouw overtollig (buik)vet verbrandt hebt met heerlijke recepten…?

Wat wanneer jij ein-de-lijk verlost bent van die overtollige kilo’s en vetrolletjes en niet langer last hebt van het JOJO-effect of het gevoel hebt dat je constant zit ‘te lijnen’?

Ontdek in mijn Afslank Rapport (27 blz.) oa. de 10 Redenen Waarom Je Momenteel Geen (Buik)vet Verbrandt En Hoe Je Dit Oplost(!) en ontvang GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten voor een Platte Buik als extra kadootje.

Klik hier
om het op te slaan.

 

Tot binnenkort,

Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. Dit rapport heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te lezen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

 

Deel desgewenst dit artikel

>