Dieetpillen, shakes, drankjes en maaltijdvervangers… Tegenwoordig worden mensen, die proberen af te vallen, gebombardeerd met verschillende soorten producten voor gewichtsverlies. Sommige van deze producten maken grote claims die in veel gevallen niet door de wetenschap worden ondersteund – ‘absorbeert het vet in het eten’, zodat je lichaam dat niet doet, of ‘het vermindert je eetlust’, zijn enkele van de claims die je her en der tegenkomt. Ze kunnen echter gevaarlijke gevolgen hebben voor jouw gezondheid.
Om te beginnen zijn dieetpillen en medicijnen verschillend.
Gewichtsverliesmedicatie wordt door de artsen in zeer specifieke gevallen voorgeschreven aan patiënten die vanwege medische redenen moeten afvallen. Ze worden ook gebruikt samen met een uitgebreid gewichtsverlies- en workoutplan. Deze medicijnen zijn gereguleerd en worden vaak enkel op recept verkocht.
Afslank-Geneesmiddel Classificatie
Door de gezondheidszorg-goedgekeurde dieetpillen kunnen als volgt worden geclassificeerd:
- Ze werken in het deel van de hersenen dat bepaalt hoe vol je je voelt na het eten. Enkele veel voorkomende bijwerkingen van eetlustremmers zijn onder meer hogere bloeddruk, hoofdpijn, wazig zicht en slapeloosheid. Omdat sommige van deze medicijnen amfetamine-gerelateerd zijn, kunnen ze bovendien afhankelijkheid veroorzaken.
- Lipase-remmers. In plaats van je hersenen te stimuleren om je eetlust onder controle te houden, ‘helpen’ deze medicijnen de opname van vet te voorkomen. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn gas, zachte ontlasting, fecale urgentie of incontinentie en olieachtige afscheiding in je ondergoed. Meer ernstige bijwerkingen zoals leverbeschadiging kunnen ook optreden.
Dieetpillen en Shakes
Dieetpillen en shakes integendeel, zijn niet gereguleerd. Sinds een publicatie in 2005 stelt de in 1994 gestemde wet bedrijven in staat om hun dieetpillen en shakes op de markt te brengen en te verkopen zonder overheidsregulaties.
Met andere woorden kun je niet weten of het product doet wat op het doosje staat of welke ingrediënten het heeft. In een recente publicatie van de Universiteit van Amsterdam worden bijvoorbeeld onderzoeken genoemd die aantonen dat tot 30% van de verpakkingen van dieetpillen en shakes niet juist geëtiketteerd zijn.
Dit gebrek aan transparantie bij dieetpillen en shakes maakt het moeilijk voor jou om te bepalen wat het voor jouw lichaam kan doen en welke resultaten je zou kunnen behalen. Dit verhoogt op zijn beurt het gevaar voor jouw gezondheid.
Sommige dieetpillen bevatten bijvoorbeeld verboden ingrediënten, zoals fenfluramine of sibutramine. Beide medicijnen zijn verboden vanwege hun gevaarlijke bijwerkingen, waaronder ernstige hartklepbeschadiging, hartaanval en beroertes.
Een ander probleem dat je kunt tegenkomen bij dieetpillen en shakes zijn de onrealistische beloftes. De marketing voor een aantal medicijnen probeert het product te verkopen als een ‘wonder-dieetpil’. Zo kunnen ze beweren dat je een aantal kilo´s per week zult verliezen ongeacht wat je eet en zonder fysieke activiteit.
Deze beweringen brengen jou en jouw gezondheid echter in gevaar. Mijn advies is vrij simpel: BLIJF VAN AFSLANKPILLEN en SHAKES AF! ZE WERKEN NIET!
Als je een dieet overweegt waarbij je van je arts afslankmedicatie moet nemen, vraag jezelf dan eerst af:
- Is dit product gereguleerd?
- Zijn de etiketten duidelijk? Welke ingrediënten heeft het en welke invloed kunnen ze op jou hebben?
- Wat zijn de bijwerkingen van dit medicijn? Zijn er mogelijke interacties met medicijnen die je reeds gebruikt?
- Zijn de pillen/shakes de belangrijkste focus van het dieet? Of bevordert het gezonde gewoonten en veilige, langdurig gewichtsverlies?
- Heeft de arts die de pillen voorschrijft een direct of indirect voordeel om dit te doen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de ‘Alli’ pil van GlaxoSmithKline. Jaarlijks worden voor miljoenen snoepreisjes en cadeaus gegeven aan de artsen die het meest deze pillen aanbevelen aan hun patiënten! En dit terwijl deze afslankpil zonder voorschrift kan verkregen worden in de apotheek. Stemt toch tot nadenken, niet.
Gereguleerde afslankmedicijnen kunnen obese patiënten helpen die niet zo snel afvallen als was verwacht. Het gebruik van deze medicijnen zou echter altijd moeten worden gecontroleerd door een arts vanwege de bijwerkingen en de mogelijke complicaties. Niet-gereguleerde afslankpillen kunnen zelfs nog gevaarlijker zijn
Tot slot…
Ben je op zoek naar een dieetmethode die bij je past en wil je weten hoe je op een veilige manier de juiste keuze maakt, lees dan even mijn laatste uitgebreide rapport ‘Veilige en Slimme Dieet Keuzes’. Hierin ontdek je alle facetten en valkuilen van verschillende dieetmethodes en geef ik je een aantal zeer specifieke criteria waar je dient op te letten vooraleer je aan een dieet begint.
En best van al, je ontdekt in dit boek welke afslankmethodes WEL veilig zijn en je effectief en permanent helpen om je ideale gewicht te bereiken en… te behouden!
Klik hier om het rapport aan te vragen en doe er je voordeel mee;
Tot binnenkort,
Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”
P.S. Dit boek zal je mogelijk veel ontgoocheling besparen en je behoeden voor mogelijke foutieve keuzes die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid.
Voor mij hoef je het niet te lezen,… de meesten zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben. En je zal eindelijk ontdekken wat WEL werkt om je extra kilo’s te verliezen en… ze eraf te houden!
Deel desgewenst dit artikel