Eetstoornissen: Wat Is Het Gevaar?

Eetstoornissen: Uit een Australisch onderzoek blijkt dat jonge meisjes, die extreme diëten gebruiken, 18 keer meer kans hebben op een eetstoornis, binnen zes maanden na het extreme dieet. Als het om afslanken gaat moet elke persoon zijn strategie aanpassen aan zijn levensstijl, gezondheid en voorkeuren. Maar helaas vertrouwen veel mensen op ongezonde methoden om af te slanken die hun gezondheid ernstig kunnen schaden. Als extreme gevolg van dergelijke ongezonde afslankmethoden staan eetstoornissen.

eetstoornissenEen eetstoornis wordt gedefinieerd als “ernstige aandoeningen gerelateerd aan hardnekkig eetgedrag die een negatieve invloed hebben op jouw gezondheid, emoties en vermogen om te functioneren in belangrijke gebieden van het leven.”

Terwijl tienermeisjes en jonge vrouwen een hoger risico lopen op het ontwikkelen van een eetstoornis, zijn mannen van alle leeftijden niet vrijgesteld van deze aandoeningen.

Purging hoeft niet noodzakelijk alleen overgeven te betekenen, maar kan ook het gebruik van laxeermiddelen en extreme lichaamsbeweging inhouden.

“Deze ongezonde en onveilige problemen zijn niet ongebruikelijk op universiteitscampussen. Ze brengen serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee en zijn de eerste stappen richting de ontwikkeling van eetstoornissen.”

Vreetbuien en purging worden niet beperkt tot studenten. Het is ook niet beperkt tot vrouwen. Het kan zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden treffen.

Vreetbuien en purgen is het kenmerk van de meeste (85% tot 90%) gevallen van boulimie. Boulimie is één van de drie geclassificeerde eetstoornissen, samen met anorexia nervosa en vreetbuien.

Het wordt gekenmerkt door het heel snel eten van grote hoeveelheden voedsel, die vervolgens wordt gecompenseerd door overgeven, gebruik van laxeermiddelen of extreme lichaamsbeweging. Mensen die hier aan lijden zeggen dat ze zich niet onder controle hebben en het uit schaamte geheim houden.

Meest Voorkomende Eetstoornissen

De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimie en vreetbuien

 • Anorexia nervosa, of simpel gezegd anorexia, wordt gekenmerkt door een intense angst voor gewichtstoename samen met soortgelijke extreme inspanningen om hun gewicht onder controle te houden. Mensen met anorexia verminderen hun voedselinname drastisch, volgen extreme diëten of eten helemaal niet.
 • Boulimie nervosa, gewoonlijk boulimie genoemd, kenmerkt zich in episodes van vreetbuien en purging. Mensen die aan deze aandoening lijden, hebben vaak een gebrek aan controle over eten, waardoor ze te veel eten, gevolgd door pogingen om van de extra calorieën af te komen. Ze kunnen overgeven, te veel bewegen of andere methoden gebruiken, zoals laxeermiddelen.
 • In tegenstelling tot boulimie vertonen vreetbuien periodes van overmatig eten, maar deze worden niet gevolgd door overgeven of overmatige lichaamsbeweging.

In Europa lijdt minstens 30% van mannen en vrouwen van alle leeftijden aan een eetstoornis en deze aandoeningen hebben het hoogste sterftecijfers van de gangbare geestesziekten. 20% van alle mensen die behandeld werden voor een eetstoornis, herstellen bijvoorbeeld nooit.

De Ernstige Consequenties Van Eetstoornissen

 • Uithongeren heeft zeer ernstige gevolgen voor de gezondheid, inclusief mogelijk overlijden.
 • Overgeven na het eten van voedsel zal waarschijnlijk leiden tot ongezonde eetlust, beschadiging van tanden, slokdarm en maag, het kan ernstige uitdroging veroorzaken en zelfs de dood tot gevolg hebben vanwege de gerelateerde gezondheidscomplicaties. Purging kan je lichaam ernstig beschadigen. “De inhoud van je maag is bedoeld om in je maag te blijven, waar het wordt voorbereid op de spijsvertering en opname door maagzuur, dat erg sterk is en niet bedoeld is om te worden uitgebraakt. Braaksel dat extreem zuur is, kan de slokdarm en de mond aantasten, evenals het glazuur op uw tanden.
 • Regelmatig braken of misbruik van laxeermiddelen kan ook leiden tot vochtverlies en uitdroging en verstoorde elektrolytenbalans, zoals een tekort aan kalium.
 • Ze kunnen de calorie-inname aanzienlijk verminderen. Vasten en purging, gecombineerd met krachtige lichaamsbeweging, kan het lichaam de nodige calorieën ontnemen die het nodig heeft om te functioneren. Dientengevolge vertraagt het metabolisme en kan de patiënt een slecht humeur, vermoeidheid en hartproblemen vertonen.
 • Het kan medische aandoeningen verergeren. Inconsistente voedselinname kan bijvoorbeeld aandoeningen zoals type 2 diabetes verergeren door het creëren van bloedsuikerpieken.
 • Eetstoornissen kunnen doorgaan nadat het ideale gewicht bereikt is. In plaats van te streven naar een gezond gewicht en een plan te volgen om dat gewicht te behouden nadat het is bereikt, zal een persoon met een eetstoornis blijven proberen meer en meer gewicht te verliezen, ver voorbij hetgeen als gezond kan beschouwd worden.
 • Eetstoornissen zijn gekoppeld aan psychische problemen. De precieze oorzaken van eetstoornissen zijn niet bekend, maar ze bestaan naast andere mentale gezondheidsproblemen zoals depressie, angstgevoelens, een laag zelfbeeld en een verstoord lichaamsbeeld en drugsmisbruik. Deze, in combinatie met de medische problemen veroorzaakt door eetstoornissen, beïnvloeden het leven van de persoon op alle niveaus.

Voor patiënten met een eetstoornis kan het moeilijk zijn om na het herstel proberen af te vallen. Normale activiteiten in een afslankprogramma, zoals het zich wegen en het tellen van calorieën, kunnen een trigger zijn om terug te hervallen in de eetstoornis.

GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten

Ontdek hoe je op een lekkere manier kan afslanken...

 • zonder honger te lijden
 • zonder JoJO-effect

Vul hieronder je voornaam en emailadres in om je 50 Heerlijke Dieetrecepten meteen te ontvangen en...
ontdek De 7 Simpele Stappen Om (buik)Vet Te Verbranden.

Idealiter moeten ze weten hoe afslanken op een gezonde manier eruit ziet, bijvoorbeeld:

 • Gezond afslanken bevordert een gevarieerd dieet met verschillende soorten eten
 • Het moedigt patiënten niet aan om zichzelf uit te hongeren om af te vallen
 • Het bevat matige lichaamsbeweging
 • Het helpt patiënten een gezond gewicht te behouden

Dus samen met een gezond afslankprogramma, dat veranderingen in de levensstijl en gewoonten bevordert in plaats van gevaarlijke eetgewoonten, kunnen herstellende patiënten van eetstoornissen er voordeel hebben door met hun arts of voedingsdeskundige te spreken. Met de hulp van deskundige begeleiding kunnen deze patiënten zich richten op andere doelen dan juist een nummer op de weegschaal.

Tot slot…

diëtenBen je op zoek naar een dieetmethode die bij je past en wil je weten hoe je op een veilige manier de juiste keuze maakt, lees dan even mijn laatste uitgebreide rapport ‘Veilige en Slimme Dieet Keuzes’.

Hierin ontdek je alle facetten en valkuilen van verschillende dieetmethodes en geef ik je een aantal zeer specifieke criteria waar je dient op te letten vooraleer je aan een dieet begint.

Ik ga hier dieper in op de materie die ik hierboven behandeld heb.

En best van al, je ontdekt in dit boek welke afslankmethodes WEL veilig zijn en je effectief en permanent helpen om je ideale gewicht te bereiken en… te behouden!

Klik hier om het rapport aan te vragen en op te slaan. Doe er je voordeel mee.

Tot binnenkort,

Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. Dit boek zal je mogelijk veel ontgoocheling besparen en je behoeden voor mogelijke foutieve keuzes die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. 
Voor mij  hoef je het niet te lezen,… de meesten zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben. En je zal eindelijk ontdekken wat WEL werkt om je extra kilo’s te verliezen en… ze eraf te houden! Je kan het via deze link opslaan.

Deel desgewenst dit artikel

>