Eetbuien: 7 Oorzaken Waarom Je Te Veel Eet

Je lichaam geeft soms aan dat je honger hebt, terwijl dit eigenlijk niet het geval is. Je gaat vervolgens te veel eten en krijgt méér (lege) calorieën binnen dan nodig is. Kortom: overmatig eetgedrag oftewel ‘eetbuien’! Hieronder ontdek je de 7 voornaamste oorzaken waarom we te veel eten…

1. Het moment van de dag veroorzaakt eetbuien

Door routine verwacht je lichaam op vaste momenten ontbijt, lunch en avondeten. Daardoor krijg je vaak honger, zonder dat je écht honger hebt. De belangrijkste reden hiervoor is dat je de afgelopen 100 dagen ook zo gegeten hebt. Routine zorgt dus voor ‘gewoontehonger’.

2. Eetbuien door het zien van voedsel

Onderzoek met behulp van MRI-scans heeft uitgewezen dat je hersenen heel verschillend reageren op foto’s van voedsel dat je lekker vindt in vergelijking tot foto’s met eten dat je niet lekker vinden. Je lichaam reageert al voordat je een hap hebt genomen. Daarom krijg je ook water in je mond als je iets lekkers ziet: ons lichaam gaat er al van uit dat hetgeen je ziet wordt opgegeten, ook al is het slechts een foto. Dus onthoud: out of sight, out of mind, out of mouth

3. Overmaat aan variatie = eetbuien

Je kent het gevoel vast wel: ook al heb je enorm veel gegeten, een toetje past er altijd nog wel bij. Dit komt omdat je specifieke behoefte aan zoetigheid nog niet is bevredigd. En zo zijn er wel meer vormen van ‘lekkere trek’ die niet per se worden gestild door simpelweg iets willekeurigs in de mond te stoppen. Je drang naar zoet wordt enkel bevredigd door iets zoets.

En je drang naar iets hartigs wordt enkel bevredigd door zout. Je kan deze drang naar zoet voorkomen door bijvoorbeeld zoet fruit aan salades toe te voegen.

Bovendien geldt: hoe meer je varieert –binnen dezelfde maaltijd– hoe meer je tijdens die betreffende maaltijd eet. Vandaar ook dat je bij lopende buffetten en all-inclusive hotels doorgaans je lijn uit het oog verliest…

4. Geuren zorgen ervoor dat je eetbuien krijgt!

JE reukvermogen is één van de belangrijkste zintuigen waarmee jouw lichaam waarneemt dat er voedsel in de buurt is. Zodra je lekker eten ruikt, wordt er gelijk insuline aangemaakt. En daar krijg je een hongergevoel van, ook al heb je niet écht honger. Ga dus NOOIT naast een warme bakker wonen!

5. Eetbuien door alcohol

Op zich is het niet definitief wetenschappelijk aangetoond dat alcohol zorgt voor een grotere eetlust, maar alcoholische drankjes zorgen er hoe dan ook wél voor dat je minder goed kunt beoordelen of je iets wel of niet moet eten. Zeker als je op dieet bent, kunnen een paar glazen wijn jouw discipline flink verstoren.

6. Temperatuur is een belangrijke eetfactor

Hoe kouder het is, hoe meer je eet. Dat komt omdat je lichaam meer moeite moet doen om zichzelf warm te houden. Je lichaam geeft daarom aan dat er meer energie nodig is: je krijgt honger. In restaurants is het doorgaans erg warm zodat je juist meer drinkt.

7. Enkelvoudige koolhydraten zorgen voor eetbuien

Als je een grote maaltijd hebt gegeten die voornamelijk uit enkelvoudige koolhydraten bestaat, dan heb je binnen een paar uur terug honger. Het gaat om niet al te gezonde / voedzame producten zoals witte pasta, witte rijst en witbrood. Dit komt omdat je lichaam weinig moeite hoeft te doen om dat soort snelle / simpele koolhydraten te verteren. Hetzelfde geldt voor snoep, koek en chips. De voedingsvezels die van nature in granen, suikerriet en suikerbieten zitten, zijn uit geraffineerde suiker en witte meelproducten gehaald, waardoor ze veel gemakkelijker worden verteerd.

Daarnaast zorgen enkelvoudige koolhydraten voor een laag bloedsuikerniveau plus insulinepieken en insulinedalen. Ook dat zorgt voor flinke bloedsuikerschommelingen en hongerpieken. Je krijgt dus erg snel weer honger terwijl je wél een flinke hoeveelheid calorieën binnen hebt.

Probeer in te schatten welke factoren jouw eetgedrag het sterkst beïnvloeden en elimineer ze. Zodoende zullen eetbuien minder snel uitmonden in ongeremd overeten!

Eetbuien krijgen meestal weingi aandacht in de meeste dieetmethodes. Sterker nog: bij de meeste diëten en afvalmethoden worden eetbuien helemaal niet genoemd; men richt zich alleen maar op (gezonder) eten en/of lichaamsbeweging – het liefst natuurlijk met mooie cijfertjes en grafiekjes over hoeveel gewicht je binnen een week kunt kwijtraken.

Maar eetbuien zijn juist een zeer belangrijke oorzaak van overgewicht…

Waarom worden eetbuien zelden tot nooit belicht?

Eigenlijk is het antwoord hierop simpel: ze zijn te ingewikkeld om op te lossen. Eetbuien worden vrijwel uitsluitend veroorzaakt door mentale, emotionele problemen. En aangezien de meeste mentale problemen veel aandacht vereisen en voor elke persoon anders zijn, lijkt dit moeilijk om in een dieetboek samen te vatten.

Aan een persoonlijke coaching kun je ook veel minder geld verdienen dan aan een dieetboek dat voor iedereen interessant lijkt te zijn. Deze generieke dieetmethodes werken op lange termijn vaak niet, maar dan heeft de schrijver van het boek zijn of haar geld al binnen.

Als je regelmatig last hebt van eetbuien dan helpt het bezoeken van een diëtist ook zelden. Deze is namelijk niet gekwalificeerd om je te helpen met de ware (emotionele/psychologische) aard van je eetprobleem. Hiervoor moet je dus toch echt naar een therapeut.

Hoewel ook therapeuten je helpen volgens een vast stramien, begrijpen zij tot op zekere hoogte hoe je mentaal in elkaar zit.

Afslanken en je gewicht in balans houden zit op de eerste plaats tussen je oren. Daar ben ik, als Master Trainer in NLP (Neuro Linguistic Programming) jaren geleden reeds achtergekomen toen ik voor mezelf een oplossing zocht voor mijn joJO-effect. In het MENTALE Dieet Plan ontdek je aan de hand van eenvoudige doch krachtige mentale oefeningen, hoe je op een spontane manier je eetgewoonten blijvend kan veranderen zodat jij je eetbuien en gewicht makkelijker onder controle houdt.

Sinds 2009 heeft Het Mentale Dieet Plan al meer dan honderduizend afslankers geholpen om hun ideale gewicht te bereiken en… te behouden. Dankzij de mentale coaching en oefeningen krijg je een beter inzicht in je eetgewoonten. De korte mentale oefeningen heb ik zo opgesteld dat, wanneer je ze eenmaal hebt doorgenomen, ze automatisch in je onderbewustzijn verankerd zitten. Dit zorgt ervoor dat je ze vanaf dat moment spontaan begint toe te passen, zonder dat je constant moet zitten tobben dat je ‘aan het lijnen’ bent.

Tot slot… 

Begin gewoon!

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen…

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.

De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?

Begin gewoon nu.

Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.

Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.

Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.

Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.

Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.

Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.

Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Vriendelijke groetjes,

Katja Callens

P.S. Het Mentale Dieet Plan heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te doen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

Deel desgewenst dit artikel

>