Diëten: Wat Zijn De Criteria Van Veilige en Slimme Diëten?

Diëten… Met zo veel diëten is het belangrijk om een afslankplan te kiezen dat je helpt je doelen veilig te bereiken en duurzaam te zijn op de lange termijn, maar je vraagt je misschien af: hoe ziet een gezond plan om af te slanken er eigenlijk uit? Of hoe ziet een veilig dieet er uit? Gelukkig is het gemakkelijk om een veilig dieetplan te vinden dat bij jouw doelen, levensstijl en gezondheid past.

Laten we eens kijken wat de experts er van zeggen.

Ten eerste vier kenmerken voor een uitgebalanceerd afslankplan:

 • Flexibiliteit Het eten in jouw dieet moet gevarieerd zijn en makkelijk te vinden.
 • Evenwicht Het dieet zou verschillende voedselgroepen moeten bevatten in plaats van zich slechts op enkele voedingsmiddelen te richten.
 • Lekker Zorg ervoor dat de maaltijdplannen uit voedingsmiddelen bestaan die je op de lange termijn graag wilt eten.
 • Fysieke activiteitLichaamsbeweging moet in elk afvalplan worden opgenomen. Het houd je gezond, voorkomt hartaandoeningen en diabetes en stimuleert je inspanningen om af te vallen.

Enkele andere nuttige suggesties die diëten veilig maken:

 • Het moet door ervaren professionals worden gemaakt.
  Doe onderzoek naar wie het programma heeft gemaakt. Zijn ze professioneel met voeding en diëten bezig? Hoe lang bestaat het dieet of afslankmethode al? Wat zijn hun referenties en ervaring? Wat zeggen deelnemers?
 • Het zou gelijkmatig gewichtsverlies moeten bevorderen.
  Zoals we eerder al hebben gezegd moet je diëten vermijden die snelle resultaten met weinig inspanning beloven.
 • Het zou portiecontrole en snacks tussen de maaltijden moeten bevatten.
  Een gezond dieetplan zou je niet de hele tijd hongerig moeten laten voelen.
 • Het zou jouw favoriete eten in kleine porties moeten bevatten.
  Door je favoriete voedsel voor altijd te verbannen, wordt het moeilijker om je aan je dieet te houden. Zorg er in plaats daarvan voor dat jouw dieet ruimte heeft voor het voedsel dat je lekker vindt, zij het in kleine hoeveelheden (gematigd!).
 • Het moet een onderhoudsplan bevatten.
  Het is belangrijk om een afvalplan te kiezen dat gemaakt is voor langdurige resultaten.
 • Het moet aanbevelen veel water te drinken.
  Het drinken van voldoende water is eigenlijk niet alleen nuttig voor jouw gezondheid, maar ook voor jouw afvalplan. Een onderzoek uit 2010, (Brenda Davy), toont aan dat mensen die twee kopjes water dronken voor elke maaltijd in twaalf weken 2 kilo meer verloren dan de groep die geen er dronk.

Deskundigen

De Universiteit van Amsterdam beveelt aan dat elk dieet wordt gemaakt door een voedings consulent of een diëtist met ervaring in afslanken en gedragsaanpassing.

Lees een aantal artikels of publicaties van de auteur, stel vragen per mail of telefonisch indien je meer wenst te weten. Indien je geen antwoord krijgt weet je meestal al voldoende. Praten met jouw arts kan soms ook nuttig zijn omdat je rekening moet houden met eventuele gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, allergieën, hoog cholesterol, coeliakie of een andere aandoening.

Duurzaamheid

Mode-diëten beloven verbazingwekkende resultaten in zeer korte tijd met weinig moeite. De waarheid is echter dat afvallen toewijding vereist om nieuwe, gezondere gewoonten aan te nemen, zoals een voedzamer, uitgebalanceerd eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging.

Uitgebreid

Een veilig afslankplan moet gebaseerd zijn op drie belangrijke aspecten – gezond eten, lichaamsbeweging en gedragsveranderingen. Met andere woorden, een veilig afslankplan moet jou helpen ongezonde gewoonten te vervangen door betere keuzes voor jouw gezondheid.

Diëten Met Een Uitgebalanceerd Eetpatroon

Diëten waarbij je jouw calorieën drastisch moet verminderen, zijn de soorten diëten die je moet vermijden. Een goed dieet, dat wil zeggen een dieet dat gezond gewichtsverlies op de lange termijn bevordert, moet gebaseerd op een goed uitgebalanceerd eetpatroon.

Onthoud dat een veilig dieet nooit zal eisen dat je een hele voedselgroep voor altijd elimineert (zoals Paleo, Atkins, Dukan, South Beach of strikt koolhydraatarme diëten, etc.) of langer dan 30 dagen bepaalde voedingsgroepen niet mag eten, of net voorstelt om grote hoeveelheden van één specifiek voedsel eet. In plaats daarvan bevat het de juiste hoeveelheden voedingsstoffen uit de verschillende voedselgroepen.

Leer Minderen

Het volgen van een dieet op lange termijn is de sleutel tot het behouden van je bereikte resultaat. Om te voorkomen dat je binnen de drie maanden één van de 80% afslankers bent die hun dieet opgeven, kies je een dieet dat niet hele voedselgroepen uitsluit en dat je met mate ruimte hebt voor je favoriete voedsel. Hoe langer je vasthoudt aan je nieuwe, gezondere gewoonten, hoe beter je resultaten in de loop van de tijd zullen zijn.

Flexibiliteit

diëten-criteria hamburger met meetlintEen gezond dieet is geen beperkend dieet. Wanneer een dieet je totaal verbiedt om bepaalde voedingsmiddelen te eten, is dat een dieet dat bijna altijd tot mislukking zal leiden.

GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten

Ontdek hoe je op een lekkere manier kan afslanken...

 • zonder honger te lijden
 • zonder JoJO-effect

Vul hieronder je voornaam en emailadres in om je 50 Heerlijke Dieetrecepten meteen te ontvangen en...
ontdek De 7 Simpele Stappen Om (buik)Vet Te Verbranden.

Afvallen gaat niet over een hele dag kip en broccoli eten. Je kunt echt heerlijk eten en toch afvallen.

Een succesvol dieet geeft je veel flexibiliteit met jouw eetpatroon. Ja, het is belangrijk om gezond voedsel te eten, maar het is ook goed om af en toe te genieten van je favoriete ‘stukje chocolade’.

Zoals bij alle dingen, is de sleutel “matigen”. Zolang je niet naar extremen gaat, hoef je je nergens zorgen over te maken.

Fysieke Activiteit

Elk succesvol afslankplan moet een vorm van fysieke activiteit bevatten. Wanneer je gezond eten combineert met lichaamsbeweging, dan begin je verbazingwekkende resultaten in een relatief korte tijd te zien.

Het goede nieuws is dat je geen uren in de sportschool hoeft te staan om geweldige resultaten te behalen. Een intensieve workout van 4 minuten ,5 keer per week is alles wat je nodig hebt om lichaam te zien veranderen.

Bovendien is het leuke aan fysieke activiteit dat het veel meer doet dan alleen je fysieke uiterlijk veranderen. Als je beweegt, versterk je jouw cardiovasculaire systeem en verminder je het risico op gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen, hartaandoeningen en diabetes. Je zal je mentaal ook beter in je vel voelen en opgewekter door de dag gaan.

Degenen die regelmatig bewegen, hebben ook meer kans om hun gewichtsverlies te behouden.

Onderhoud

Een veilig afslankplan moet ook een onderhoudsplan bevatten om de kilo´s ervan af te houden. Het onderhoudsplan kan maaltijdplannen en coaching met je voedingsconsulente of diëtist inhouden.

Realistische Diëten

Een gezond en veilig dieet zal haalbare doelen stellen. Een redelijk doel is bijvoorbeeld om 1,5 tot 3 kg per week te verliezen met een uitgebalanceerd, voedzaam dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

En dit resultaat hangt natuurlijk af van je startgewicht. Iemand met meer dan 15 kilo overgewicht zal de eerste weken doorgaans veel meer kilo’s afslanken dan iemand die slechts 5 kilo wenst af te slanken.

Appreciatie

diëten-veilig groentenHet kiezen van een afslankplan dat je leuk vindt, is belangrijker dan je denkt. Als je een hekel hebt aan naar de sportschool gaan en je kiest een plan waarbij je 7 dagen per week gewichten moet gaan hijsen, is de kans klein dat jij je aan dat plan houdt.

Elk dieet dat je kiest moet flexibel genoeg zijn om bij jouw levensstijl en voorkeuren te passen.

Als je bijvoorbeeld denkt aan het volgen van het Keto-dieet of Paleo Dieet (met een zeer laag gehalte aan koolhydraten en veel vet), maar je houdt meer van fruit en groenten eten dan van vlees en vet, dan zul je er moeite mee hebben.

Dergelijke diëten worden sowieso afgeraden en kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Als je een programma kiest dat je leuk vindt, vergroot je de kans dat je je eraan vasthoudt, wat betekent dat het waarschijnlijker is dat je ook effectief zal afvallen. Op lange termijn een dieet en nieuwe, gezonde eetgewoonten volgen is de sleutel tot het vasthouden van de bereikte resultaten.

Om te voorkomen dat je binnen drie maanden bij de 80% hoort die hun dieet opgeven, kies je een dieet dat geen volledige voedselgroepen uitsluit en je met mate ruimte hebt voor jouw favoriete voedsel.

Hoe langer je vasthoudt aan je nieuwe, gezondere gewoonten, hoe beter je resultaten in de loop der tijd zullen zijn.

Daarnaast moet je eerlijk tegenover jezelf zijn over je grenzen. Een dieet kan ertoe leiden dat je duurder voedsel moet kopen, nog meer tijd in de sportschool moet doorbrengen of regelmatige afspraken moet maken met een diëtist. Heb je de tijd of middelen om dat dieet te volgen?

Wanneer je een afslankplan kiest dat zich aanpast aan jouw specifieke omstandigheden of dat eenvoudig is om effectief te volgen, dan wordt het gemakkelijker om het te blijven volgen.

Jouw budget is een ander aspect om te overwegen en let ook op de verborgen kosten van verschillende dieetplannen.

Bijvoorbeeld:

 • Hoe vaak vraagt het plan van je om een afslank kliniek te bezoeken?
 • Vraag het dieet van je om over te schakelen naar ander, duurder, eten of naar specifieke merken?
 • Moet je afslankpillen of proteïne shakes of poeders kopen?

Dergelijke vereisten kosten al snel honderd tot enkele honderden euro’s extra per maand. Herinner je dat de geldmachine moet draaien in de dieetindustrie.

Jouw Levensstijl Is De Sleutel

De sleutel tot langdurig gewichtsverlies is om een plan te kiezen dat gezonde eetgewoonten en fysieke activiteit combineert. Echter, ongeacht welk dieetplan je kiest, het belangrijkste is, om het na verloop van tijd vol te houden.

De grootste maatstaf voor het succes van afvallen is immers de duurzaamheid. Idealiter volg je een dieet waar je niet het gevoel hebt dat je iets moet volhouden, omdat het niet aanvoelt als een dieet of ‘lijnen’.

Dit is misschien het lastigste onderdeel bij het kiezen van jouw afslankplan. Aan de ene kant zul je een aantal niet-zo-gezonde gewoonten moeten veranderen, zoals het minderen van fast food of suikerhoudende dranken en meer bewegen.

Aan de andere kant, wil je geen dieet volgen dat te veel afwijkt van je huidige levensstijl. Als je te snel probeert om te veel wijzigingen in je dieet en workoutroutines aan te brengen, kun je jezelf overweldigd voelen en je dieet niet lang volhouden.

Een studie aangehaald door de Harvard Universiteit , toonde aan dat mensen die een dieet volgden met meer beperkingen of extreme diëten zoals Paleo of Keto dieet, eerder hun poging opgaven in vergelijking met een evenwichtiger dieet of eetpatroon.

Overweeg dus jouw levensstijl en gewoonten voordat je aan een nieuw dieet begint. Bijvoorbeeld:

 • Hoeveel tijd heb je om elke dag te bewegen?
 • Zijn de maaltijdschema’s verenigbaar met jouw voorkeuren?
 • Vereist het plan om speciaal eten te kopen? Shakes? Pillen?
 • Zijn de maaltijdschema’s naar jouw smaak te streng of te flexibel?
 • Vraagt het dieet van jou om drastische veranderingen in jouw routine te maken?

Denk aan je gewoonten, je schema en voorkeuren en pas een gezondheidsplan toe dat past bij jouw behoeften zonder je leven op zijn kop te zetten. Het veranderen van je eetgewoonten is de beste plaats om te beginnen. Het vasthouden aan deze gewoonten zal ervoor zorgen dat je niet alleen kilo´s zult verliezen, maar je nieuw bereikte gewicht ook de rest van je leven kunt behouden.

Je kunt gewicht verliezen zonder jouw gezondheid, budget of levensstijl te schaden. Een veilig afslankplan past zich aan jouw voorkeuren aan en helpt je jouw eet- en bewegingspatroon te verbeteren.

Tot slot…

diëtenBen je op zoek naar een dieetmethode die bij je past en wil je weten hoe je op een veilige manier de juiste keuze maakt, lees dan even mijn laatste uitgebreide rapport ‘Veilige en Slimme Dieet Keuzes’.

Hierin ontdek je alle facetten en valkuilen van verschillende dieetmethodes en geef ik je een aantal zeer specifieke criteria waar je dient op te letten vooraleer je aan een dieet begint.

Ik ga hier dieper in op de materie die ik hierboven behandeld heb.

En best van al, je ontdekt in dit boek welke afslankmethodes WEL veilig zijn en je effectief en permanent helpen om je ideale gewicht te bereiken en… te behouden!

Klik hier om het rapport aan te vragen en op te slaan. Doe er je voordeel mee.

Tot binnenkort,

Katja CallensKatja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. Dit boek zal je mogelijk veel ontgoocheling besparen en je behoeden voor mogelijke foutieve keuzes die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. 
Voor mij  hoef je het niet te lezen,… de meesten zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben. En je zal eindelijk ontdekken wat WEL werkt om je extra kilo’s te verliezen en… ze eraf te houden! Je kan het via deze link opslaan.

Deel desgewenst dit artikel

>