Diabetes En Een Slankere Taille: 10 Tips Voor Een Gezond Figuur

Diabetes en afvallen kunnen prima hand in hand gaan. Specialisten en experts zijn van mening dat een gezond gewicht enorm belangrijk is voor je totale gezondheid. Hoe je met diabetes succesvol kunt afvallen ga je in dit artikel ontdekken.

Even Terug Naar De Basis

Diabetes is een chronische aandoening waarbij glucose niet goed wordt opgenomen door de cellen in je lichaam. Op de lange termijn kan dit enorm schadelijk voor je gezondheid zijn.

Diabetes ontstaat normaliter doordat de productie van insuline te laag is of doordat het lichaam de insuline niet goed kan gebruiken. In dat geval reageren je lichaamscellen niet meer op de insuline die je lichaam aanmaakt. En hierdoor kunnen de cellen de glucose niet opnemen (de zogenaamde ‘insulineresistentie’).

Ga ook met deze 70 praktische tips om diabetes te beheersen aan de slag, wanneer je momenteel diabetes hebt.

Tip 1: Alles Met Mate

Teveel van iets is nooit gezond. Als je teveel eet resulteert dat in een enorme piek in je bloedsuikerspiegel. Doordat je lichaam al moeite heeft met de productie van voldoende insuline, zal dit alleen maar averechts werken.

Eet dus met mate en in kleine gedoseerde porties, verdeeld over de dag. Het is handig om hierbij een eetschema te hanteren, zodat je niet zomaar naar iets grijpt als je trek krijgt.

Verdeel je voeding over 6 of zelfs 8 porties op de dag, en probeer waar mogelijk op vaste tijdstippen te eten. Een eetschema komt hier dan goed van pas.

Door je aan een eetschema te houden weet je precies wanneer en hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt en daarbij de vaste hoeveelheden insuline.

Tip 2: Kies Voldoende Groente, Een Beetje Fruit En Voldoende Gezonde Vetten

Omdat vrijwel alle ongezonde voedingsproducten vrijwel allemaal vol zitten met suiker verschilt een gezond voedingspatroon in essentie weinig van het voedingspatroon dat je moet volgen om de gevolgen van diabetes zoveel mogelijk te beperken.

De essentie is een stabiele bloedsuikerspiegel en pieken en dalen voorkomen. Dat betekent dat vezels je vriend zijn omdat deze de opname van glucose vertragen. De glycemische index is een mooi hulpmiddel hierbij.

Probeer verzadigde vetten zo veel mogelijk te vervangen door onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten verhogen het gunstige HDL-cholesterol in het bloed. Producten met veel onverzadigd vet zijn onder andere vloeibare bakproducten, oliën, noten en vette vis.

Het Mentale Dieet Plan gaat hier een verschil maken voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een slank figuur, doordat je automatisch meer gezonde vetten, vezels en proteïnen gaat eten.

Tip 3: Eet Kleinere Porties Door Kleinere Borden Te Gebruiken

Een hele effectieve en simpele tip is om kleinere borden in huis te halen. Vaak eten we automatisch meer wanneer we een groter bord hebben om op te scheppen. En aangezien kleinere porties beter voor je zijn kun je het ook onvermijdelijk maken door met kleinere borden te gaan werken.

Het zijn de simpele dingen die het verschil maken!

Tip 4: Drink Veel Water

Het blijft mij verbazen hoeveel mensen te weinig water drinken. Bij diabetes is water de vloeistof die je de hele dag kunt drinken zonder je zorgen te maken. Daarbij is voldoende water absoluut essentieel om gehydrateerd te blijven. Probeer zeker zo’n liter tot anderhalf liter water per dag te drinken.

Een gewoonte die ik je wil aanreiken is om altijd een klein flesje water bij je te hebben!

Tip 5: Eet De Juiste Groenten

Groenten zijn groenten, zou je denken. Maar toch zijn er verschillen. Groente is per definitie gezond voor je, maar probeer de zetmeelrijke groenten te vermijden of te beperken. Een klassiek voorbeeld van een zetmeelrijke groente zijn aardappelen.

Kies liever groene bladgroente, zoals spinazie, artisjokken of broccoli. Deze groenten zitten boordevol vitamines, mineralen, vezels en fytonutriënten en die zijn weer belangrijk om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen.

Tip 6: Ooit van Psyllium Gehoord?

Psyllium is de huid om een zaad. De plant Plantago Ovata wordt gebruikt om aan het psyllium te komen. De plant komt van nature voor in Zuidoost Spanje, Madeira en andere landen dichter bij de evenaar dan Nederland.

De zaadhuid van de zaadjes van deze plant zit vol vezels en slijmstoffen. Slijmstoffen zitten ook in andere planten zoals aloë vera. Deze twee ingrediënten zijn super gezond.

De vezels zorgen voor een goede afdracht van de energie en de slijmstoffen beschermen je darmen tegen beschadigingen.

Psyllium is niet alleen goed voor je stoelgang het is ook goed voor je figuur. De vezels stillen je hongergevoel en zorgen ook nog eens voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dat is niet het enige, want het is ook goed voor het verlagen van je bloedsuikerspiegel.

Bij patiënten met type 2 diabetes, die al een dieet volgden dat goed moest zijn tegen een hoge bloedsuikerspiegel is gedurende 8 weken psyllium toegevoegd aan het dieet. Daarna bleek dat de bloedsuikerspiegelwaarden met ongeveer 10 procent verlaagd waren.

Tip 7: Uien

Uien passen bij bijna elke maaltijd. Wat je ook eet, door een ui in stukjes te snijden en het erdoorheen te bakken wordt de smaak altijd beter. Ui werkt niet alleen als smaakversterker. Het werkt namelijk ook verlagend op de bloedsuikerspiegel.

Een onderzoek uit 1974 wordt nog steeds aangehaald als het om de gezondheidsvoordelen van de ui gaat voor patiënten met diabetes. Na een week ui eten werd de bloedsuikerspiegel verlaagd, dit effect was ook te zien bij het drinken van uiensap. Of dat net zo smakelijk is valt wel weer te betwijfelen.

Tip 8: Kaneel

Kaneel is een kruid dat veel gebruikt wordt in de Nederlandse keuken. Mijn moeder deed altijd kaneel over de bloemkool. Kaneel krijgt veel aandacht als oplossing voor diabetes type 2. Er zijn veel aanwijzingen dat het kan helpen.

Kaneel kan dus goed gebruikt worden als ondersteuning van het dieet. Als je kaneel gebruikt in combinatie met de andere gezonde voedingsmiddelen kan het een extra effect opleveren. Het werkt je dieet niet tegen zoals een schep suiker voor de smaak, het ondersteund je dieet juist en versterkt de effecten.

Tip 9: Gember

Gember is een wortel die te herkennen is aan de rare bolle takachtige vorm. Het zit al eeuwen in het Nederlandse en Vlaamse dieet en vol met goede voedingsstoffen. Gember wordt ook vaak door cake en koekjes gebakken, maar het beste is natuurlijk om gember op een normale manier te eten zonder suiker.

Ook gember krijgt gezondheidsvoordelen toegekend en dat wordt nu steeds vaker wetenschappelijk onderzocht.

Zoals bij alles wordt er eerst op ratten onderzocht en uit dat onderzoek bleek dat de bloedsuikerspiegel niet omlaag gaat van gember, maar een beter effect wordt wel bereikt. De ratten waren namelijk weer toleranter voor glucose. Dit betekent dat hun lichaam de suiker weer beter kon verwerken dan daarvoor.

Gember kan dus het middel zijn om insulineresistentie te laten afnemen waardoor de insuline haar werk weer kan doen.

Je kan gember goed dagelijks consumeren door een paar schijfjes verse gember in je water te doen.

Tip 10: Havermout

Havermout zit vol vezels waardoor je lichaam geleidelijk de energie uit het havermout in zich opneemt. Dit is goed voor je bloedsuikerspiegel. Daarnaast geeft het je ook een vol gevoel, waardoor je minder snel te veel eet.

En Wat Moet Je Vermijden?

Er zijn een aantal dingen die je moet proberen te vermijden, hoewel de voedselindustrie het ons niet altijd even gemakkelijk maakt.

Vermijden: Kunstmatige Suikers

Met alleen koffie zonder suiker drinken ben je er (helaas) niet. Er zijn zo veel kunstmatige suikers in omloop, dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Hieronder staan kunstmatige suikers opgesomd:

  • D-glucose
  • Dextrose
  • Fructose
  • Fructosesiroop/ Fructosestroop
  • Glucose
  • Glucosesiroop/Glucosestroop/ Glucose-fructosestroop
  • Karamel
  • Lactose
  • Malt/ Maltodextrine/Maltose Moutextract
  • Sacharine/Sacharose
  • Sapconcentraat
  • Sucrose
  • Tarweglucosestroop
  • Tarwestroop

Dit zijn dus de slechte jongens die je moet proberen te vermijden. Vergeet ook niet de E-nummers. Dit zijn de nummers die je moet proberen te vermijden:

E420, E421, E422. + alle E-nummers tussen de 950 en 969 (E950 t/m E969)

Vermijden: Transvetten

Transvetten zijn ook gefabriceerde stoffen waar je lichaam niets mee kan. Grote kans dat jij de eerste generatie bent in je familie die überhaupt transvetten moet verwerken met het lichaam.

Je lichaam is hier dus totaal niet op ingesteld en daarom wordt het vaak opgeslagen als vet. Het heeft totaal geen functie.

Vermijden: Verzadigde Vetten

Verzadigde vetten zijn ook dingen die je moet gaan vermijden. Kies waar mogelijk voor voeding met omega 3-vetten en onverzadigd vet.

Je vindt verzadigde vetten in harde pakjes margarine en bak- en braadvet in een wikkel. Verzadigd vet komt ook zowel voor in dierlijke als plantaardige producten.

De voedingsmiddelen waar je “verborgen” verzadigd vet in vindt zijn bijvoorbeeld vet vlees, worst, volvette kaas (48+), volle-melkproducten, gebak, koek, zoutjes en snacks. Eet hier met mate van.

Lees desgewenst dit gezondheidsrapport en ontdek de talrijke voordelen van omega-3 vetzuren.

Tot slot… 

Begin gewoon!

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen…

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.

De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?

Begin gewoon nu.

Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.

Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.

Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.

Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.

Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.

Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.

Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Vriendelijke groetjes,

Katja Callens

P.S. Het Mentale Dieet Plan heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te doen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

Deel desgewenst dit artikel

>