De 10 Beste Stappen Om Af Te Vallen

10 bewezen stappen om af te vallen. Succesvol afvallen en je bereikte gewicht behouden blijkt voor de meeste mensen een zware tot onmogelijke opgave. JoJO-effect, frustraties, extra kilo’s en gezondheidsproblemen als gevolg. Nochtans hoeft afvallen geen eeuwige strijd te zijn. Wanneer je een aantal basisstappen eigen maakt en ze spontaan blijft toepassen, kan jij ook het gewicht bereiken waarbij jij jezelf goed in je vel voelt. De 10 stappen hieronder doorstaan de tand des tijds, de hype diëten die bepaalde voedingsgroepen totaal uitsluiten en zorgen er vooral voor dat jij je bereikte resultaat kan vasthouden zonder er constant mee bezig te zijn.

1. Schrijf op wat je eet – elimineer niet essentiële inname

Dit klinkt simpel en dat is het ook. Schrijf op wat je elke dag eet. Wat ben je bereid te schrappen? Begin daarmee. Je zult inzien dat je vaak loopt te eten uit verveling of slechte motivatie. Check vooral de tussendoortjes. Deze kunnen sterk oplopen tijdens de dag en dus bijdragen aan een overmaat van calorieën per dag.

Wanneer je een goed overzicht hebt van wat je elke dag eet dan heb je vaak meteen de oorzaak te pakken van de extra kilo’s. Daarbij is het een goede start om je afvaltraject mee te beginnen. Aan de hand van de lijst kun je een planning maken en al na enkele weken veel beter voor de dag komen. Tevens is het goed mogelijk dat je verkeerd eet over de dag genomen. Je kunt door betere timing vaak al met minder eten toch geen hongergevoel krijgen. Zoals later ontbijten en lunch en/of op een vroeger tijdstip dineren.

2. Let op slechte koolhydraten

Wat je ziet terugkomen bij de meeste diëten is een overeenstemming over het volgende: industrieel geproduceerde koolhydraten zijn slecht voor je gewicht. Zoals het werd benoemd bij het Atkins dieet in de jaren 70 tot bij Dokter Frank dieet op de dag van vandaag – in feite zeggen deze op dit gebied hetzelfde maar dan telkens in een vernieuwde verpakking. De notie dat “geraffineerde koolhydraten” zeer slecht zijn wordt ook door wetenschappelijk onderzoek gestaafd.

Laat dus industrieel bewerkte koolhydraten een tijdje staan, zoals:

 • Witte Rijst
 • Wit Brood
 • Pasta
 • Chips
 • Maïsproducten
 • Frisdrank
 • Alle Fastfood (burgers, friet)

Meer natuurlijke koolhydraten (“slow carbs”) die vezels bevatten, zoals groene groenten, bruin brood en vliesrijst, zijn in (beperkte) mate wel prima om tot je te nemen tijdens je afvalperiode. Neem uiteraard gewoon niet teveel.

3. Let op slechte vetten

Net zoals bij de koolhydraten kun je ook bij de vetten een onderscheid maken tussen goede (onverzadigde) vetten en slechte (trans) vetten. Laat dus de transvetten staan en richt je op de onverzadigde vetten om je dagelijkse voedingsstoffen binnen te krijgen en geen hongergevoel te hebben. De meeste geraffineerde slechte vetten komen voort uit industriële bewerking van voeding.

Producten die slechte vetten bevatten zijn onder andere:

 • Gebak en Koekjes
 • Volle Kaas
 • Worst
 • Zoute Snacks
 • Alle Fast Food (burgers, friet)

Voedsel met goede onverzadigde vetten kun je wel gewoon eten en zijn zelfs gezond. De goede vetten bevinden zich in producten als  vlees en vis, noten en eieren. Verder kun je natuurlijk gewoon zoveel mogelijk groenten eten. Wanneer je de slechte transvetten bant en je puur richt op de goede vetten zul je al snel goede resultaten zien.

4. Eet zo natuurlijk mogelijk

Duizend jaren geleden (en tot voor kort) was overgewicht vrij zeldzaam. Het enorm hoog aantal personen met overgewicht vandaag de dag gaat dan ook hand in hand met de opkomst van industrieel bewerkt voedsel. Van het gebruik van fructose, de alomtegenwoordigheid van fastfood of het gebruik van voorbereide maaltijden; veel voedsel wat je eet is tot stand gekomen in een fabriek en niet in de natuur. Dit heeft enkele voordelen gehad, omdat zo meer mensen gevoed kunnen worden, maar erg gezond is het niet. Om dus je overgewicht kwijt te raken is het raadzaam om terug te gaan naar je “roots” en natuurlijk geproduceerd voedsel te eten.

GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten

Ontdek hoe je op een lekkere manier kan afslanken...

 • zonder honger te lijden
 • zonder JoJO-effect

Vul hieronder je voornaam en emailadres in om je 50 Heerlijke Dieetrecepten meteen te ontvangen en...
ontdek De 7 Simpele Stappen Om (buik)Vet Te Verbranden.

Kijk naar je reguliere voedselpatroon. Wat eet je en welke stoffen zitten hierin? Er is veel te zeggen voor de terugkomst van de (biologische) groenteboer, bakker, slager, kaasboer en kruideniers. Probeer elke dag voedsel in te nemen dat in ieder geval direct terug te leiden is naar de natuur. Dit is niet altijd makkelijk, en wellicht ook wat duurder, maar het is veel gezonder.

Denk hierbij aan (allen biologisch):

 • Groenten (afgezien van aardappels, maïs en peulen)
 • Fruit
 • Vlees en vis
 • Noten en zaden
 • Eieren
 • Natuurlijk melkproducten en kaas

Hierbij is het ook van belang dat bijvoorbeeld het vlees van gras gevoerde runderen is en niet bijvoorbeeld door maïs. Maïs bevat fructose en dat is een enorme dikmaker. Wanneer je er ook logisch over nadenkt dan klopt het: het genoemde natuurlijke eten is het voedsel is waar de mens jaren en jaren op heeft geleefd en groot op geworden is. Onze lichamen zijn organische machines die het beste werken op deze voeding. Ben je op zoek naar heerlijke, gezonde, afslankende recepten, dan vind je hier zeker voldoende inspiratie.

5. Bewegen helpt altijd

Een gezond en slank lichaam is inherent verbonden aan voldoende dagelijkse beweging. Hoe weinig ook, enige beweging is altijd beter dan geen beweging. Mocht je dus een zittende routine hebben (wellicht door je werk), probeer er dan meer beweging in te brengen. Fiets eens naar je werk in plaats van de auto te pakken, of doe je boodschap een keer te voet.

Alles helpt voor gewichtsverlies. Hou het in ieder geval simpel. Wat vaak gebeurt is dat mensen met overgewicht als een dolle aan de fitness gaan. Om dan na enkele weken er weer al de brui aan te geven. Beter is om geleidelijk aan meer beweging in je dagelijkse routine te brengen. Wanneer je elke dag een beetje wandelt, fietst en/of sport terwijl je dat eerst niet deed zul in ieder geval altijd meer gewicht kwijtraken dan voorheen.

Mocht je het lastig vinden om hiermee te starten dan is de hulp van een personal trainer soms handig. Zij kunnen steun geven en dwingen je soms om te bewegen. Dit zorgt ervoor dat je je eigen grenzen doorbreekt en uiteindelijk een gezonder lichaam zal hebben.

Een andere eenvoudige manier om meer te bewegen zonder de deur uit te moeten is het Fit-In-4-Minuten Video Coaching programma. Dit zijn korte, intensieve workouts die amper 4 minuten duren terwijl ze alle specifieke spiergroepen aan bod laten komen. Het excuus “geen tijd” hoef je hiervoor dus niet meer boven te halen. Wanneer je dagelijks 4 minuutjes tijd neemt voor jezelf en je conditie, zal je verbaasd zijn van de transformatie die je lichaam na amper een maand gemaakt heeft.
Hier vind je meer informatie over wat Fit-In-4-Minuten voor jouw kan betekenen.

6. Krijg voldoende supplementen

Bij een traject om af te vallen kan het zijn dat je jezelf gedemotiveerd of gedeprimeerd voelt. Dit kan komen doordat je bepaalde voeding en stoffen die je normaliter binnenkreeg nu moet missen. Soms is er gewoonweg sprake van verslavingsverschijnselen, zoals bij het stoppen met fastfood. Fastfood geeft je veel (slechte) vetten en koolhydraten waaraan je lichaam gewend is geraakt.

Net zoals bij roken is stoppen veel gezonder, maar je lichaam protesteert desalniettemin doordat het gewend is geraakt aan de overdadige voedingsstoffen. Dit kan ook sterke psychische effecten hebben, waardoor je misschien geneigd bent om weer in de oude patronen te vallen. Doe dit niet en voorkom dit door het innemen van goede supplementen. Zorg in ieder geval dat je voldoende anti-oxidanten, vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Zeker wanneer je van jezelf weet dat je niet veel verse groenten eet, zijn supplementen aan te raden omdat je lichaam waarschijnlijk verzuurd is. Niet alleen is dit ongezond en leidt dit tot allerhande ziektes, ontstekingen en zelfs kanker. Een verzuurd lichaam heeft ook een ontregelde stofwisseling waardoor je minder goed je eten verteert en je lichaam minder goed vet kan verbranden.

Organico  Green juice™ bestaat uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals gember, tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc. En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie. Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

Eén glas Organico greens bevat evenveel voedingsstoffen als 4 tot 5 normale porties groenten. En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten. Ander voordeel is dat je niet meer verschillende supplementen dient te blijven nemen, omdat je alle voedingsstoffen, vitamines, mineralen en probiotica in één glas hebt.
Meer informatie over Organico greens vind je hier.

7. Maak een goede planning voor jezelf

Een goede planning is een goed begin voor een afvaltraject. Schrijf op wat je streefgewicht en hoeveel tijd je wilt nemen om dit te bereiken. Om tot een realistische planning te komen vind je in Het Mentale Dieet Plan een krachtige mentale oefening die niet alleen jouw ideale streefgewicht helpt bepalen maar er tevens voor zorgt dat je dit beeld onbewust blijft vasthouden tot je het bereikt hebt. Mijn ervaring is dat personen die een serieuze planning maken om af te vallen wel tot 5x zo hoge kans hebben om succes te hebben dan mensen die dat niet doen. Dit heeft ook te maken met de kwestie: hoe graag wil je het?

Laten we in ieder geval stellen dat (gezond) 20kg afvallen in een week onmogelijk is, maar dat 5kg in 3 maanden te weinig ambitieus is als je bijvoorbeeld 30kg overgewicht hebt. Er moet ook wel enige ambitie en wil om af te vallen aanwezig zijn. Maak eerst een lange termijn planning (zoals 6 maanden vooruit) en maak dan een indeling per maand, per week en per dag. Door de stappen klein te maken kun je je successen makkelijker vieren en blijf je gemotiveerd. Verbind de planning aan voedselinname en het soort voedsel dat je inneemt. Ook aan te raden is om je beweging en activiteiten (zoals sport)  op vaste dagen in te plannen. Hou je voor dat je moet gaan, wat er ook gebeurt. Verzaken is geen optie.

Mocht je bang zijn dat je jezelf niet vertrouwt dan kun je “straffen” zetten op het niet behalen van je targets in de planning. Geef bijvoorbeeld een familielid of vriend(in) een geldbedrag. Ze betalen dan telkens een deel van het geldbedrag aan je uit als je een target behaalt, maar houden dit als je verzaakt. Er zijn natuurlijk ook wel andere soortgelijke opzetjes te verzinnen.

8. Krijg de steun van je sociale omgeving

Wanneer je je gewicht probeert te verminderen is het niet handig en zelfs demotiverend als je nabije omgeving wel gewoon het dieet aanhoudt. Mocht je hele gezin overgewicht hebben dan is het vrij makkelijk om een gezamenlijke afvalmethode (en programma) af te spreken.

Maar wat als je de enige bent?

Ben dus duidelijk in je communicatie naar je sociale omgeving. Jij gaat afvallen. Doe het voor jezelf en niet om wat anderen zeggen. Dit geld ook voor personen die je tegen willen houden omdat zij zich anders “te dik voelen”. Probeer uit te leggen waarom je wilt afvallen en wat je doel is. Je zult zien dat de meesten enthousiast worden en misschien zelfs mee willen doen.

Of je samen gaat afvallen is ook je eigen keuze. Aan de ene kant is het fijn dat je het samen doet, maar als er 1 persoon in de groep gaat verzaken, dan bestaat de kans dat deze persoon de rest daarin meetrekt. Hou dus te allen tijde je eigen doel in ogen en laat je niet teveel beïnvloeden door wat anderen doen.

9. Roep hulp in van een professionele coach of programma

Afvallen kun uiteraard helemaal zelf doen. Maar vaak is het gewoon leuker om af te vallen als je weet dat je gesteund wordt en er een strak programma tegenover staat. De mens zit nu gewoon zo in elkaar dat ze graag doelen bereikt die gesteld worden. De ervaring is dat personen die afvallen met een afslankcoaching programma vaker hun streefgewicht halen dan personen die dat niet doen.

Het grote voordeel van een afslankcoach is dat deze professionele kennis heeft over voedingsstoffen en eetpatronen. Je kunt dit natuurlijk zelf uitzoeken, maar je kunt er van op aan dat een coach meer ervaring heeft met afvallen dan jijzelf. Tevens is het contact vaak online (over het internet). Het ligt dus aan je eigen voorkeuren welke je prefereert.

Tijdens Het Mentale Dieet Plan wordt je minimaal drie maanden gecoacht aan de hand van krachtige, mentale oefeningen die je eetgewoonten blijvend helpen veranderen. Verder heb je iedere dag rechtstreeks toegang tot mezelf voor vragen of extra steun.

Dit gezegd zijnde, de beste methode om af te vallen is je eigen motivatie en wil. Weet dus waarom je het doet. Niet voor anderen, maar omdat je er gewoon fris, slank en mooi uit wilt zien! Zo wordt afvallen weer effectief en leuk.

Tot slot…

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen…

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.

De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?

Begin gewoon nu.

Probeer enkele van de 50 Heerlijke Dieetrecepten uit en je zal merken dat je ook op een lekkere manier kan afslanken.  

Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.

Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.

Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.

Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.

Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.

Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.

Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Heb jij het gevoel dat je te veel eet of dat jij je gewicht NIET onder controle hebt?

Heb je alle diëten reeds uitgeprobeerd zonder dat je ze kon volhouden omwille van allerlei gekke regeltjes die je dagelijks leven onmogelijk maken?

Heb je ondertussen ervaren dat er werkelijk geen enkel pilletje of shake bestaat dat je op lange termijn doet afslanken en je gewicht laat behouden?

Zit je nog steeds met een ongecontroleerd overgewicht dat dagelijks door je hoofd spookt waardoor je jezelf niet vrij en onbezorgd voelt?

Dan is het misschien de moeite om eens iets anders te proberen en te ervaren hoe Het Mentale Dieet Plan jou je Ideale Gewicht Terug Geeft…

50-heerlijke-receptenHoe zou jij jezelf voelen wanneer je jouw overtollig (buik)vet verbrandt hebt met heerlijke recepten…?

Wat wanneer jij ein-de-lijk verlost bent van die overtollige kilo’s en vetrolletjes en niet langer last hebt van het JOJO-effect of het gevoel hebt dat je constant zit ‘te lijnen’?

Ontdek in mijn Afslank Rapport (27 blz.) oa. de 10 Redenen Waarom Je Momenteel Geen (Buik)vet Verbrandt En Hoe Je Dit Oplost(!) en ontvang GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten voor een Platte Buik als extra kadootje.

Klik hier
om het op te slaan.

Tot binnenkort,

Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. Dit rapport heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te lezen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

Deel desgewenst dit artikel

>