Buikvet Geeft Verhoogd Risico Bij Corona

Mensen met buikvet blijken kwetsbaarder voor coronavirus, hier zijn enkele praktische tips voor hoe je daar afvalt
Recent onderzoek toont aan dat niet elke persoon met overgewicht zich extra zorgen moet maken om corona, maar vooral mensen met visceraal vet. “De plaats waar het vet zit, is bepalend voor het risico dat je loopt”.

Tegelijkertijd geeft bijna een kwart van de bevolking aan te zijn bijgekomen sinds de crisis. Hoe pak je vet aan de buik het best aan: “Buikspieroefeningen zijn niet de meest effectieve manier om visceraal vet weg te trainen, in tegenstelling tot wat velen denken.”

Sinds het begin van de pandemie kregen we te horen dat mensen met overgewicht een groter risico lopen om op de intensieve zorgen te belanden door corona. Recent onderzoek in het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam wees uit dat het vooral de plaats van het vet is die een rol speelt. Vet op de heupen blijkt minder uit te maken, terwijl mensen met een dikke buik veel zwaardere gevolgen riskeren.

Symptomen van een ongezonde levensstijl, zoals hoge bloeddruk en cholesterol bleken negatieve factoren volgens het onderzoek, maar het was vooral de buikomvang die extra risico opleverde. Al hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘BMJ Open Respiratory Research’.

Dieet, Lifestyle en Genen

Wat is de oorzaak is van overtollig buikvet?

“Wanneer je lichaam specifiek daar vet opslaat, heeft dat met heel veel verschillende factoren te maken. Voeding heeft het belangrijkste aandeel, maar ook je lifestyle is belangrijk. Als je een job hebt waarbij je de hele dag zit en daarnaast weinig actief bent, zal je makkelijker aankomen. Daarnaast mogen we niet vergeten dat ook een genetische factor mee kan spelen. Maar het is niet omdat je aanleg hebt voor buikvet, dat je het niet kan wegkrijgen.”

Zijn er specifieke voedingsmiddelen waarvan je sneller bijkomt aan de buik?

“Nee. Je kan afvallen en bijkomen vergelijken met een balans. Als je meer opneemt dan je verbruikt, kom je automatisch aan. Bij vrouwen is dat vaak aan de heupen of aan de dijen. Het heeft allemaal te maken met je genen. Je kan jammer genoeg niet kiezen waar het vet zich opslaat. Als je afslankt, kan je ook niet kiezen of je gaat afvallen aan je buik, armen of billen.”

‘Mensen zijn gewoonte­die­ren. Ze denken: ‘Ik eet dit al jaren, dus het zal wel goed zijn’

“Maar er zijn wel voedingsmiddelen die hoger zijn in calorieën, waardoor je sneller een teveel zal opstapelen. De gekende boosdoeners; suiker- en vetrijke voedingsmiddelen (gebak, koekjes), afhaalmaaltijden, bewerkte salades en vleeswaren, vette kazen,… Probeer die te vermijden.”

Sluipende calorieën

Wanneer je wil afvallen aan je buik, hangt het vooral af van wat je eet en hoeveel. Het probleem is dat veel mensen producten eten die (bom)vol suikers en vetten zitten, zonder dat ze het weten. Een veel voorkomend voorbeeld zijn de yoghurtjes met fruitsmaak. Mensen denken vaak dat dat een gezonde keuze is. Ze zijn zich er niet van bewust bewust dat het volle yoghurt is, en dat kan op zich niet veel kwaad, maar daarbij zitten er heel wat suikerklontjes verwerkt in zo één potje.

Let ook op met kokosolie. Momenteel is het een enorme hype, maar het bevat veel verzadigd vet, een minder gezonde soort vet. Met mate kan het zeker een (goede) toevoeging zijn aan je dieet, ter afwisseling van andere plantaardige oliën en vloeibare vetstoffen. Maar ook hier geldt: als je er veel van gaat gebruiken, sluipen er heel wat extra calorieën binnen. Dan ben je niet gezond meer bezig, hoewel het een gezond product is.

Ook sommige dierlijke producten zoals zuivel en vlees bevatten veel verzadigde vetten, waardoor je er sneller van bijkomt. Op lange termijn kunnen ze zelfs zorgen voor een risico op voor hart- en vaatziektes. En mensen met een verhoogde buikomvang lopen daar sowieso al meer risico op. Door zulke producten stapsgewijs te verminderen of te switchen, kan je een groot verschil maken.

De bedoeling van een afslankcoaching is niet om je in een strak voedings­sche­ma te duwen, maar om met kleine stappen bepaalde eetgewoonten en voedings­mid­de­len te vervangen of introduce­ren

Mensen zijn gewoontedieren. Ze denken: ‘Ik eet dit al jaren, dus het zal wel goed zijn’. Neem je voedingspatroon dus eens goed onder de loep, want de ideeën over gezonde voeding zijn de laatste jaren enorm hard veranderd. En het Mentale Dieet Plan kan je hierbij helpen. Niet om in een strak voedingsschema te worden geduwd, maar om met kleine stappen bepaalde eetgewoonten en voedingsmiddelen te vervangen of introduceren.

Het allerbelangrijkste blijft balans. Wat je eetpatroon betreft, wordt een gematigde aanpak geadviseerd, want intens diëten komt je weerstand niet ten goede. Probeer daarom stapsgewijs en op een gezonde manier op je voeding te letten.

Je zou er van versteld staan wat voor resultaat je behaalt door iedere week een kleine eetgewoonte te veranderen of aan te passen. De mentale coaching van het MDP zorgt ervoor dat je deze vernieuwde, gezonde lifestyle automatisch gaat blijven toepassen, zonder dat je er nog bij stil staat. Daarin zit de kracht van deze mentale aanpak.

Buikspieroefeningen niet meest effectief

buikspierenNaast voeding is ook beweging belangrijk voor wie van zijn of haar overtollig buikvet af wil.

Simpel gezegd moet je aan het einde van de dag zien dat je meer verbruikt hebt dan je hebt gegeten. Vermijd een passieve levensstijl en beweeg zoveel je kan. Door weinig activiteit verlies je je spiermassa, terwijl de vetmassa op de taille blijft zitten, want je zit nog steeds met een energie-overschot omdat je meer opneemt dan je verbruikt.

Je moet zorgen dat je in een negatieve balans zit waarin je meer verbruikt dan je eigenlijk nodig hebt. Dat kan door alle vormen van beweging – elke activiteit helpt om calorieën te verbranden. Voor oudere mensen kunnen fiets- of wandeltochten een goede optie zijn.

In tegenstelling tot wat sommigen denken, zijn buikspieroefeningen niet de meest effectieve manier om visceraal vet weg te trainen. Als je kijkt naar het aantal calorieën dat je ermee verbrandt, zie je dat dat niet fantastisch veel is. Het is sowieso een meerwaarde, maar verwacht niet dat je buikvet er meteen van gaat verdwijnen.

Wanneer jij je voeding en eetgewoonten niet aanpast, gaat core training zelfs vrij weinig doen. Je gaat dan alleen je onderliggende buikspieren verstevigen, terwijl het laagje erop blijft zitten. Ik beschouw ze als een aanvulling, bovenop andere vormen van beweging én op je eten letten.

Stil zitten is het nieuwe roken

Kort samengevat: wie buikvet wil wegwerken, kiest idealiter voor een combinatie van beweging, spier- of krachttraining en op zijn of haar voeding letten. Ik weet uit ervaring dat elke dag een work-out doen van twintig minuten nu eenmaal niet voor iedereen is weggelegd. Probeer daarom een balans te vinden. De korte doch krachtige FitIn4Minuten workouts, die gebaseerd zijn op HIIT, laten al je spiergroepen aan bod komen, en na vier minuten zit je workout er al op, terwijl je lichaam de rest van de dag verder vet blijft verbranden.

Voor mensen met een bureaujob is voldoende bewegen een uitdaging. Van langdurig stilzitten is nochtans geweten dat het enorm negatieve effecten heeft op onze gezondheid. Een gouden tip die ik altijd geef aan mensen met een passieve job, is: probeer elk halfuur op te staan. Haal een koffie, ga naar de wc, zet je water wat verder weg of neem eens de trap. Dat doet al enorm veel.

Als je één persoon hebt die acht uur lang stil zit, maar na zijn werk nog een halfuurtje gaat joggen, en één persoon die ‘s avonds niet sport, maar er wel werk van maakt om tijdens zijn werk om het halfuur even op te staan, dan is persoon twee in principe gezonder bezig. En als die tweede persoon na zijn werk ook nog een frisse neus gaat halen en wat wandelt, is het helemaal mooi.

Opstaan tijdens je werk is haalbaar, niet te drastisch en heeft enorm veel effect. Zeker nu we thuiswerken. Steek snel een wasje in of laad het afwasmachine uit. Als je sporten na je werk niet meer ziet zitten, ga dan een blokje wandelen en probeer de FitIn4Minuten Workouts. Alle kleine beetjes helpen, en kunnen op lange termijn voor een gezondere levensstijl zorgen.

Tot slot…

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.

De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.

…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?

Begin gewoon nu.

Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.

Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.

Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.

Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.

Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.

Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.

Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.

Vriendelijke groetjes,

Katja Callens

P.S. Het Mentale Dieet Plan heeft al meer dan 176,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te doen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

Deel desgewenst dit artikel

>