Bij een koolhydraat-bewust dieet zijn vlees en vis een vaste waarde in een gevarieerd menu. Vlees en vis bevatten immers een hoge mate van eiwitten en nuttige vetten. Hierdoor wordt het hongergevoel tegengaan en krijg je toch veel goede voedingsstoffen binnen.
Vermijd wel gerookte of ingemaakte vleeswaren (zoals worst) omdat deze een hoge mate van zouten en verzadigde vetten bevatten. Tevens is kweekvis, zoals tilapia of pangasius, niet aangeraden. Deze bevatten gewoonlijk teveel slechte stoffen voor regelmatige consumptie.
Koolhydraatarm Vlees & Vis
Kip(en Kalkoen)
Gevogelte als kip en kalkoen worden al zeer lang door de mens gegeten. Het zijn uitstekende bronnen van proteïnen, zonder dat het vlees erg prijzig is.
In Nederland en Vlaanderen gaan we vaak voor kipfilet, maar eigenlijk zijn kippendijen of kippenpoten gewoonlijk veel sappiger (en smakelijker). Haal wel het vel eraf voor de slanke versie.
Kip en kalkoen bevatten naast eiwitten ook verrassend veel goede anti-oxidanten die je lichaam beter helpen te functioneren.
Rundersteak
Rundersteak komen in vele soorten. Voor het afvallen kun je het beste gaan voor entrecote, met weinig vet dus. Let op: dit vet is zeker niet ongezond, laat het dus aan het vlees, maar je moet het mate eten.
Rundersteak is gewoonlijk wel wat prijzig maar een enorme goede bron van eiwitten en bevat weinig koolhydraten. Lekker en goed voor een of twee keer per maand.
Varkenskoteletten
Varkensvlees heeft het imago erg vet te zijn, maar dit is niet geheel waar.
Vermijd bewerkte en vette varkensvlees producten zoals rookworst, speklappen, slavinken en saucijzen. Aan de andere kant zijn varkenskoteletten en ribkarbonades prima stukken vlees met relatief een laag vetgehalte.
Tonijn
Zowel verse tonijn als tonijn in blik zijn gezond. Het bevat naast een grote hoeveelheid eiwitten of veel gunstige omega-3 vetzuren. Tonijn is daarbij arm aan koolhydraten.
Sommige soorten tonijn zijn nogal overbevist, zoals de blauwvintonijn. Deze soorten kun je beter niet eten.
Gelukkig zijn er ook soorten die je wel gewoon kunt eten, zoals de geelvintonijn en vooral de albacoretonijn. In Nederland en Vlaanderen is tonijn uit blik eigenlijk altijd van deze laatste twee soorten.
Zeewolf
Dit is een stevige witte vis die ook nog eens een grote mate van vitamine B bevat. Zeewolf heeft nagenoeg geen koolhydraten. Je kunt zeewolf eigenlijk bereiden als een steak of een stoofpot doen.
Vergeleken met andere zeevissoorten is zeewolf minder duur wat het geschikt maakt voor een reguliere consumptie.
Heilbot
Heilbot is een vis die ook goed in de Nederlandse en Vlaamse supermarkten te vinden is.
Het is een voedzame en stevige vissoort, vooral geschikt om te bakken of grillen. Heilbot is zeer koolhydraatarm en heeft een hoge mate van proteïnen.
Zalm
Een wat vettere vis maar dan met de juiste, onverzadigde vetten. Zalm kun je zowel vers als ingeblikt goed eten. De vis wordt geheel terecht geroemd voor haar hoge gehalten aan eiwitten, vitaminen D en omega 3 vetzuren. Lees ook dit gezondheidsrapport over het belang van omega-3, eens je boven de 45 bent!
Het is daardoor een erg gezonde vis die zeer goed past in een koolhydraatarm dieet. Bereidt bijvoorbeeld de zalm in de pan, gegrild met kokosolie of juist lekker met groenten uit de oven.
Let wel op en koop best ‘wilde’ zalm omdat gekweekte zalm vaak veel vetter is dan zijn broertje dat vrij rond zwemt.
Kabeljauw
Misschien wel de meeste populaire witte vis in Nederland en Vlaanderen. Kabeljauw wordt al vele eeuwen door Nederlanders en Belgen gegeten, mede doordat het ook in Noordzee wordt gevangen.
Koop voor de beste voedingsstoffen verse kabeljauw. Het is een gezonde vis die je zowel kunt bakken, braden alsook kunt stoven.
Sardines
De meeste mensen zullen sardines kennen in ingeblikte vorm. Het is een wat minder populaire vis voor consumptie maar bestaat in feite uit veel goede voedingsstoffen.
Zo zijn sardines goede bronnen van onder meer calcium, vitamines B, selenium en ijzer. Je kunt sardines uit blik eten. Verse sardines kun je het beste bakken of grillen.
Andere goede soorten vlees of vis zijn: Stoofvlees (lange garing) van rund of lam, mager gehakt, garnalen, krab, kreeft, mosselen, ansjovis, haring.
In het Mentale Dieet Plan vind je tal van voorbeelden en inspiratie van lekkere, gezonde koolhydraat-bewuste recepten zodat je stofwisseling optimaal kan functioneren.
Jouw exacte koolhydraatbehoefte bepalen
Met het lijstje vlees en vis hierboven is het heel lastig te bepalen hoeveel koolhydraten jij exact nodig hebt.
Dat komt omdat geslacht, leeftijd en de mate waarin je beweegt niet de enige factoren zijn die je dagelijkse koolhydraathoefte bepalen, er zijn er nog veel meer. Plus je zou constant aan het rekenen zijn op voorwaarde dat je al zou weten hoeveel koolhydraten waar inzitten.
Gelukkig is er iets veel eenvoudiger om te weten dat je het juiste aantal koolhydraten binnenkrijgt terwijl je gewoon kan genieten van je gerechten zonder een wandelende rekenmachine te hoeven zijn…
Jouw lichaam als barometer!
Het is werkelijk heel simpel!
Je hongergevoel en punt van verzadiging zijn de perfecte barometer. Lees verder hieronder hoe dit in z’n werk gaat.
Als je normaal eet en aandachtig je hongergevoel volgt, vertelt je lichaam je gewoon hoeveel energie het op een bepaald moment nodig heeft. Van nature wil je lichaam immers alleen voedsel wanneer het hiervoor behoefte heeft. En het geeft je ook een teken wanneer het voldoende heeft.
Je lichaam kan je deze signalen geven dankzij enkele hormonen in ons lichaam. Het Mentale Dieet Plan toont je, aan de hand van een eenvoudig principe, hoe je deze hormonen (leptine en ghreline) op een simpele manier een beetje voor de gek kan houden… waardoor je dus sneller kan afslanken zonder met een hongergevoel te zitten.
In het kort komt het neer op één basis principe.
Het Basis Principe
” Wat is dan dit basis principe Katja?” krijg ik vaak te horen.
Je lichaam haalt zijn energie uit drie elementen; koolhydraten, vetten en eiwitten. Dankzij deze elementen krijgen je hormonen via het lichaam signalen van honger en verzadiging.
Vetten en eiwitten geven je lichaam duidelijke signalen van honger en verzadiging. Natuurlijke koolhydraten ook, en hier wringt het schoentje…
In onze huidige gemoderniseerde samenleving zijn we de meeste natuurlijke koolhydraten gaan vervangen door ‘kunstmatige’ slechte koolhydraten en deze geven verkeerde signalen door aan je lichaam.
Vandaar dat je dus bv. na het drinken van een Cola of frisdrank sneller een hongergevoel krijgt, herkenbaar? En dit terwijl je lichaam eigenlijk geen honger heeft. Het is misleid door de kunstmatige koolhydraten die je hormonen op hol doen slaan.
Het basisprincipe is dus eenvoudig om gevarieerd en koolhydraat-bewust te eten. Je mag op zich alles eten, alleen dien je de natuurlijke volgorde van je lichaam te volgen.
Ik kan hier onmogelijk ingaan op alle details (begin daarvoor met het Mentale Dieet Plan) maar enkel wanneer je koolhydraat-bewust en in de juiste volgorde eet, werkt de barometer van je lichaam correct. Het zijn de ‘slechte’ suikers die je lichaam een vals hongergevoel geven.
Moet ik dan koolhydraat-arm gaan eten?
Help… NEE!
Als je tientallen dieetgoeroes wilt geloven is dit het ‘wahala’ om af te slanken. En,… natuurlijk slank je af als je nooit nog koolhydraten eet…
Tot je er mee stopt!
Dan komen de kilo’s er dubbel en dik terug bij (jojo-effect is typisch gevolg van elk koolhydraat-arm dieet). Dat heb je waarschijnlijk al wel ervaren…
Plus, heb je gedurende al die tijd nauwelijks van je maaltijden genoten, en kom je uiteindelijk van een kale reis terug.
Hetgeen je wel dient te begrijpen is hoe jij je lichaam (en de hormonen) bewust een beetje voor de gek gaat houden door op een bepaalde manier te genieten van je verschillende maaltijden .
En dit is meteen ook de beste manier om het juiste aantal calorieën binnen te krijgen zodat je effectief afslankt of op gewicht blijft.
Je hoeft met Het Mentale Dieet Plan dan ook geen koolhydraten of calorieën te tellen omdat je spontaan de juiste keuzes gaat maken, koolhydraat-bewust en gevarieerd eet en naar je lichaam luistert.
Tot slot…
Begin gewoon!
Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen…
Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?
Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.
De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.
…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.
Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?
Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.
Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.
Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.
Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.
Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.
Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.
Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.
Vriendelijke groetjes,
Katja Callens
P.S. Het Mentale Dieet Plan heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te doen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.
Deel desgewenst dit artikel