Het meeste advies over gezondheid en gewichtsverlies is misplaatst, verouderd en wetenschappelijk onnauwkeurig. Laat deze mythen, eindeloos besproken in de media, geen blokkades creëren voor jouw gewichtsverlies en algehele gezondheid.
Mythe 1: Alle calorieën worden gelijk gemaakt
Een calorie is een calorie is een calorie, toch? Fout.
Het huidige denken is dat je gewicht verliest door meer calorieën te verbranden dan je verbruikt. Deze calorieën-in-calorieën-theorie overtreft de waarheid enorm. Je lichaam is veel complexer dan een eenvoudig wiskundeprobleem.
Als je eet, heeft je eten een wisselwerking met je biologie, een complex systeem dat elke hap transformeert en je cellen vertelt wat ze moeten doen. Dit beïnvloedt je hormonen, hersenchemie en metabolisme.
Suikercalorieën veroorzaken vetopslag en wekken honger op. Calorieën van vet en eiwitten bevorderen vetverbranding.
Je vindt de hoogste kwaliteit calorieën in “whole” voedingsmiddelen, die minder calorieën bevatten dan bewerkte voedingsmiddelen:
- Goede eiwitten: grasgevoede dierlijke producten, biologische eieren, kip, kleine wilde vis, noten en zaden.
- Goede vetten: avocado, extra vierge olijfolie, kokosboter en omega-3 vetten van vis.
- Goede koolhydraten: fel gekleurde groenten, fruit zoals wilde bessen, appels, kiwi’s
- Superfood: Chia, hennepzaden en meer
Mythe 2: Je genetica definieert jou
Conventionele wijsheid zegt dat je vanwege je familiegeschiedenis vatbaar bent voor gewichtstoename. Met andere woorden, je bent zwaar omdat een ouder en grootouder zwaar zijn. Dat was de kaart die je in de genetische loterij hebt getrokken.
Maar in de functionele geneeskunde, geloven we niet dat jouw genetica jouw toekomstige gezondheid dicteert. Wij geloven dat voedsel medicijnen en informatie voor jouw cellen is.
Bedenk dit: tegenwoordig is ongeveer 35 procent van de Nederlanders/Vlamingen zwaarlijvig. Maar tegen 2050 zal dat aantal de 50 procent overschrijden.
Wat verklaart deze drastische verandering? Het zijn niet onze genen, maar het feit dat we van ongeveer 4,5 kilo suiker eten, per persoon, per jaar in 1800 tot het eten van 70 kilo suiker (plus 65 kilo bloem) per persoon, per jaar vandaag de dag.
Die hoeveelheid suiker en bloem zal je metabolisme kapen, je gewicht omhoog laten schieten en chronische ziekten uitnodigen.
Een aantal factoren draagt bij aan obesitas, maar genetica is daar de minste van. Je hebt meer macht dan je denkt… pas je eetpatroon aan en eet meer groenten en fruit.
Mythe 3: Je kunt een slecht eetpatroon “er af” bewegen
De overtuiging dat je kunt eten wat je maar wilt en calorieën verbranden met lichaamsbeweging is volkomen onjuist. Als je jezelf trakteert op een suikerhoudende smoothie of een “gezonde” muffin, of sportdrank na 30 minuten op de loopband heb je jezelf voor mislukking gesteld.
Dat is niet hoe het menselijk lichaam werkt. Als je van eetpatroon verandert, kun je afvallen. Als je beweegt en jouw eetpatroon op dezelfde manier houdt kun je aan spieren, uithoudingsvermogen en de algehele gezondheid winnen. Maar je zult niet veel kilo’s verliezen.
Zet het in het juiste perspectief: om een blikje frisdrank te verbranden, zou je zeven kilometer moeten lopen. Om een supergrote fastfoodmaaltijd te verbranden, zou je een week lang 6 kilometer per dag moeten rennen. Als je er dagelijks één neemt, zou je elke dag een marathon moeten lopen om het te verbranden.
Ja, lichaamsbeweging is uiterst belangrijk. Maar om gewicht te verliezen en zo te houden, moet je bewegen combineren met een gezond eetpatroon, gevuld met veel plantaardig voedsel, goede vetten en eiwitten.
Mythe 4: Vet maakt je dik
Vet eten maakt je niet alleen niet dik, het is ook cruciaal voor gezondheid en gewichtsverlies.
Goed vet versnelt eigenlijk jouw stofwisseling, terwijl suiker het vertraagt. De juiste soorten vet koelen ontstekingen af, terwijl suiker het voedt.
Onderzoeken waarbij hoog-vet tot hoog-suiker eetpatronen werden vergeleken – met hetzelfde aantal calorieën – hadden totaal verschillende effecten op het metabolisme. Het hoger vet eetpatroon zorgde ervoor dat mensen 300 extra calorieën per dag verbrandden. Dat is het equivalent van een uur hardlopen (zonder oefeningen te doen)!
In onderzoeken bij dieren die eetpatronen met exact hetzelfde aantal calorieën werden gevoerd, leidde het eetpatroon met een hoger vet- en eiwitverlies tot vetverlies en meer spiermassa. Maar de eetpatronen met weinig vet en veel suiker leidden tot meer vetophoping en spierverlies.
Ja, blijf dus weg van transvetten. Maar juiste vetten zijn de brandstof die je graag aan jouw cellen geeft: extra vierge olijfolie, avocado, noten, zaden, notenpasta en kokosolie en -boter (beide bevatten voedzame middelgrote-keten triglyceriden). En vergeet de gezonde omega-3 vetzuren niet.
Deze vetten geven je een vol gevoel en smeren je metabolisme.
Laat deze mythen je niet tegenhouden voor succesvol gewichtsverlies en een levendige gezondheid.
Tot slot…
Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt… het eeuwig uitstellen…
Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want… je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,… er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet ‘het juiste moment’ is. Herkenbaar?
Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”.
De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is.
…en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is…..omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.
Waarom zou je zo dik willen blijven tot een bepaalde “maand” of “periode van het jaar”?
Want na je verjaardag of je vakantie komt er weer iets nieuws waardoor het net niet uitkomt.
Begin gewoon nu en kijk hoe ver je komt.
Als je blijft wachten op dat ‘juiste moment’ komt er nooit wat van. Wanneer je gewoon begint en kijkt hoe ver je komt zal je merken dat je veel meer bereikt dan je aanvankelijk gedacht had.
Wacht niet op motivatie, maar vertrouw erop dat wanneer je nu begint de eerste resultaten je vanzelf motiveren om door te gaan.
Dat is hoe succesvolle afslankers het doen… ze kiezen een echt goed en gezond programma en zetten er dan hun schouders onder en nemen volop actie.
Tja, misschien geen “pottenbrekend nieuws”, maar zo is het wel.
Kies een programma waar je jezelf goed bij voelt en neem dan actie. Dit is de snelste weg naar een slank, fit en gezond lichaam.
Vriendelijke groetjes,
Katja Callens
P.S. Het Mentale Dieet Plan heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te doen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.
Deel desgewenst dit artikel