11 Wetenschappelijk Bewezen Redenen Waarom Je Pompoenpitten Zou Moeten Eten

Pompoenpitten zijn klein, maar zitten bomvol voedingsstoffen. Een kleine portie levert een substantiële hoeveelheid vetten, magnesium en zink. Hierdoor zijn pompoenpitten in verband gebracht met meerdere gezondheidsvoordelen.

1. Bomvol Waardevolle Voedingsstoffen

Er zitten ongeveer 151 calorieën per 28 gram in de groene pompoenpitten, die voornamelijk uit vetten en eiwitten bestaan. Verder bevat een portie van 28 gram de volgende voedingsstoffen:

 • Vezels: 1.7 gram.
 • Koolhydraten: 5 gram.
 • Eiwitten: 7 gram.
 • Vetten: 13 gram (waarvan 6 omega-6).
 • Vitamine K: 28% van de ADH.
 • Fosfor: 33% van de ADH.
 • Mangaan: 42% van de ADH.
 • Magnesium: 37% van de ADH.
 • IJzer: 23% van de ADH.
 • Zink: 14% van de ADH.
 • Koper: 19% van de ADH.

Ze bevatten ook veel anti-oxidanten en aardige hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren, kalium, vitamine B2 (riboflavine) en foliumzuur. Pompoenpitten en olie bevatten nog veel andere voedingsstoffen die gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Kortom: pompoenpitten zitten boordevol anti-oxidanten, ijzer, zink, magnesium en tal van andere voedingsstoffen.

2. Beschermende Antioxidanten

Pompoenpitten bevatten veel antioxidanten zoals carotenoïden en vitamine E.  Antioxidanten kunnen ontstekingen verminderen en je cellen tegen schadelijke vrije radicalen beschermen. Daarom kan voeding met antioxidanten helpen beschermen tegen veel verschillende ziekten.

Er wordt verondersteld dat de hoge dosering antioxidanten in pompoenpitten voor een gedeelte verantwoordelijk zijn voor hun positieve gezondheidseffect.

3. Verminderd Risico Op Kanker

Voedingspatronen met veel pompoenpitten zijn in verband gebracht met lagere waarden van maag-, borst-, long-, prostaat- en darmkanker. Een groot observatieonderzoek ondervond dat het eten van pompoenpitten in verband is gebracht met een verlaagd risico op borstkanker bij post meno-pauzale vrouwen.

Andere onderzoeken stellen dat de lignanen in pompoenpitten een belangrijke rol spelen in het voorkomen en genezen van borstkanker. Reageerbuisonderzoeken hebben ondervonden dat een supplement met pompoenpitten de potentie hebben om de groei van kankercellen in de prostaat te vertragen.

4. Goed voor Blaas En Prostaat

Pompoenpitten kunnen de symptomen van  benigne prostaathyperplasie (BPH) helpen verlichten. Het is een aandoening waarbij de prostaatklier vergroot en problemen veroorzaakt bij het urineren.

Verschillende onderzoeken bij mensen hebben ondervonden dat het eten van pompoenpitten de symptomen van BPH vermindert. Een onderzoek onder meer dan 1400 mannen keek naar de invloed van het eten van pompoenpitten bij BPH. Na een jaar hadden mannen die ze aten verminderde symptomen en een betere levenskwaliteit.

Er is ook onderzoek dat aantoont dat pompoenpitten of supplementen hiervan de symptomen van een overactieve blaas kunnen genezen. Een onderzoek ondervond dat het dagelijks nemen van een supplement met 10 gram pompoenpitextract de urinefunctie verbeterde bij 45 mannen en vrouwen met een overactieve blaas.

5. Rijk Aan Magnesium

Pompoenpitten zijn een van de beste natuurlijke bronnen van magnesium. Dit is belangrijk omdat een magnesiumtekort veel voorkomt in Westerse landen. In de VS was de inname van ongeveer 79 procent van de volwassenen lager dan de aanbevolen hoeveelheid.

Magnesium is nodig bij meer dan zeshonderd chemische reacties in het lichaam. Voldoende hoeveelheden magnesium zijn belangrijk voor:

 • Een gezonde bloeddruk.
 • Het verlagen van het risico op hartziekte.
 • Het vormen en onderhouden van gezonde botten.
 • Het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

6. Gezond voor het Hart

Pompoenpitten zijn een goede bron van antioxidanten, magnesium, zink en vetzuren, die allemaal bijdragen aan een gezond hart. Dieronderzoeken hebben aangetoond dat pompoenpitolie ook de bloeddruk en hoge cholesterolwaarden kan helpen verlagen. Dit zijn twee belangrijke risicofactoren voor hartziekte.

Een onderzoek onder 35 postmenopauzale vrouwen ondervond dat pompoenpitoliesupplementen de diastolische bloeddruk met 7 procent verlagen en het goede HDL cholesterol met 16 procent verhogen gedurende een periode van twaalf weken.

Andere onderzoeken stellen dat de stikstofmonoxide enzymen in pompoenpitolie verantwoordelijk zijn voor de positieve effecten op de hartgezondheid. Stikstofmonoxide helpt de bloedvaten verwijden, waardoor de bloedstroom verbetert en het risico op plaque in de slagaders verlaagt.

7. Helpt Bloedsuiker spiegel verlagen

Dieronderzoeken hebben aangetoond dat pompoen, pompoenpitten, pompoenpitpoeder en pompoensap de bloedsuiker kunnen verlagen. Dit is met name belangrijk voor mensen met diabetes die moeite hebben met een stabiele bloedsuikerspiegel. Meerdere onderzoeken hebben ondervonden dat het toevoegen van pompoensap of pittenpoeder de bloedsuikerspiegel verlaagde bij mensen met type 2 diabetes. Het hoge magnesiumgehalte van pompoenpitten kan verantwoordelijk zijn voor het positieve effect op diabetes.

Een observatieonderzoek onder meer dan 127.000 mannen en vrouwen ondervond dat voedingspatronen met veel magnesium in verband werden gebracht met 33 procent minder kans op type 2 diabetes bij mannen en 34 procent minder kans bij vrouwen. Meer onderzoek is vereist om deze gunstige werking op de bloedsuikerspiegel te bevestigen.

8. Vezelrijk

Pompoenpitten zijn een geweldige bron van voedingsvezels. De hele pitten bevatten 5.2 gram vezels in een portie van 28 gram. De schilvrije pitten bevatten echter 1.7 gram vezels per portie. Dit zijn de groene pitten die beschikbaar zijn in de meeste supermarkten. Een voedingspatroon met veel vezels bevordert een goede spijsvertering. Daarbij zijn vezelrijke voedingspatronen in verband gebracht met een verlaagd risico op hartziekte, type 2 diabetes en obesitas.

9. Ondersteuning Van Spermakwaliteit

Lage zinkwaarden zijn in verband gebracht met een verminderde spermakwaliteit en een verhoogde kans op onvruchtbaarheid bij mannen. Aangezien pompoenpitten rijk zijn aan zink kunnen ze de spermakwaliteit helpen verbeteren. Bewijzen van een onderzoek onder muizen wijzen erop dat ze ook menselijke sperma kunnen beschermen tegen schade van chemotherapie en auto-immuunziekten.

Pompoenpitten zijn ook rijk aan antioxidanten en andere voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een gezond testosterongehalte en een betere algehele gezondheid. Al deze factoren kunnen de vruchtbaarheid en voortplanting ten goede komen, met name bij mannen.

10. Bevordert de Nachtrust

Als je moeite hebt om te slapen kun je wat pompoenpitten eten voor het slapengaan. Ze zijn een natuurlijke bron van tryptofaan, een aminozuur die de slaap kan bevorderen. Er wordt verondersteld dat het dagelijks eten van ongeveer 1 gram tryptofaan de slaap helpt verbeteren. Je moet echter ongeveer 200 gram pompoenpitten eten om 1 gram tryptofaan binnen te krijgen.

Zink in de pitten kan ook helpen om tryptofaan in serotonine om te zetten, wat vervolgens weer wordt omgezet in melatonine, het hormoon dat de slaapcyclus reguleert. Verder zijn de pitten een uitstekende bron van magnesium. Voldoende magnesium is ook in verband gebracht met een betere nachtrust.

Sommige kleine onderzoeken hebben ondervonden dat het nemen van een magnesiumsupplement de slaapkwaliteit en de totale slaaptijd verbetert bij mensen met lage magnesiumwaarden.

11. Makkelijk Toe Te Voegen Aan Voedingspatroon

Als je van de voordelen van pompoenpitten wilt genieten is het makkelijk om ze aan je voedingspatroon toe te voegen. In veel landen zijn ze een populaire snack die zowel rauw, geroosterd, gezouten of ongezouten gegeten kan worden.

Je kunt ze los eten, maar ook aan je smoothies of Griekse yoghurt en fruit toevoegen. Je kunt salades, soepen of ontbijtgranen ermee besprenkelen. Sommige mensen gebruiken ze in baksels, zoals hartige of zoete broden en cakes.

Net zoals veel zaden en noten bevatten ook deze pitten fytinezuur, wat de biologische beschikbaarheid van sommige voedingsstoffen die je eet kan verminderen.

Als je regelmatig zaden en noten eet kun je ze weken of kiemen om de hoeveelheid fytinezuur te beperken. Roosteren kan ook helpen.

Dit is slechts één voorbeeld van hoe je met  kleine aanpassingen je eet- en levensgewoonten kan verbeteren.

Wanneer je verschillende van dergelijke kleine mentale aanpassingen maakt, verbeter je spontaan deze gewoonten. Hierdoor slank je op een automatische, natuurlijke en gezonde manier af.
En dit zonder dat je het gevoel hebt dat je aan het lijnen bent.

Dit is meteen ook één van de grootste voordelen van Het Mentale Dieet Plan.

mdp-turboactie

Na de initiële TURBO faze, waarin je snel en effectief de eerste kilo’s vet verliest  (tss. de 15% en 30% overtollig vet in de eerste twee tot drie weken)  ben je ondertussen ‘mentaal’ voorbereid om op een spontane manier een reeks kleine veranderingen te maken in je eetgedrag.

Hierdoor ga je verder op een automatische, evenwichtige en lekkere manier blijft afslanken tot jij jouw ideale gewicht bereikt hebt.

En dit zonder het gevoel te hebben van te ‘lijnen’ en zonder achteraf slachtoffer te worden van het joJO-effect.

Dit verklaart waarom de meeste deelnemers van Het Mentale Dieet Plan ook niet het gevoel hebben dat ze op dieet staan en dat ze zichzelf lekkere dingen moeten ontzeggen.

Ze gaan gewoon op een andere manier met voedsel en eten om en ze genieten zelfs beter van de heerlijke gerechten die op tafel komen.

Ontdek via deze link hoe het Mentale Dieet Plan jou op ‘automatische piloot’ en 2x zo snel laat afslanken, zonder joJO-slachtoffer te blijven.
Klik hier voor meer info.

Heb jij het gevoel dat je te veel eet of dat jij je gewicht NIET onder controle hebt?

Heb je alle diëten reeds uitgeprobeerd zonder dat je ze kon volhouden omwille van allerlei gekke regeltjes die je dagelijks leven onmogelijk maken?

Heb je ondertussen ervaren dat er werkelijk geen enkel pilletje of shake bestaat dat je op lange termijn doet afslanken en je gewicht laat behouden?

Zit je nog steeds met een ongecontroleerd overgewicht dat dagelijks door je hoofd spookt waardoor je jezelf niet vrij en onbezorgd voelt?

Dan is het misschien de moeite om eens iets anders te proberen en te ervaren hoe Het Mentale Dieet Plan jou je Ideale Gewicht Terug Geeft…
50-heerlijke-receptenHoe zou jij jezelf voelen indien je 5kg tot 17kg (buik)Vet verbrandt hebt met heerlijke recepten…?

Wat wanneer jij ein-de-lijk verlost bent van die overtollige kilo’s en vetrolletjes en niet langer last hebt van het JOJO-effect of het gevoel hebt dat je constant zit ‘te lijnen’?

Ontdek in mijn Afslank Rapport (27 blz.) oa. de 10 Redenen Waarom Je Momenteel Geen (Buik)vet Verbrandt En Hoe Je Dit Oplost! en ontvang GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten voor een Platte Buik als extra kadootje.
Klik Hier om het op te slaan.

Tot binnenkort,

Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. Dit rapport heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te lezen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

Deel desgewenst dit artikel

>