De 11 Beste Koolhydraatarme Groenten

‘Iedereen’ lijkt vandaag de dag weer op zoek naar het beste koolhydraatarm voedsel. Zelf hou ik het eigenlijk liever op koolhydraat-BEWUST voedsel en koolhydraat-BEWUST eten, want je lichaam heeft nu eenmaal koolhydraten nodig zodat je stofwisseling optimaal functioneert.

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met de 11 beste koolhydraatarme groenten. Overloop ze even en sla vervolgens de 50 Heerlijke Dieetrecepten op wanneer je enkele lekkere en gezonde voorbeelden wenst van wat koolhydraat-BEWUST genieten inhoudt.

Koolhydraatarme Groenten

De meest bladgroenten zijn koolhydraatarm. Knollen bevatten vaak wel een hoge mate van koolhydraten, waaronder de bekendste de aardappel is. De meeste andere groenten kan je normaal eten zonder eigenlijk te veel koolhydraten binnen te krijgen.

Courgette

Courgettes zijn een voedzame groente met gemiddeld slechts 7 gram koolhydraten per stuk. Ze bevatten niet zozeer een hoge mate van vitaminen, maar wel een grote diversiteit in de vorm van vitamine C, vitamines B, mangaan en kalium.

Daarnaast is het een groente die culinair veelzijdig is en in veel verschillende recepten toe te passen is. Denk aan gegrild bij een stuk vlees of in een salade, of juist geroerbakt in een pittig gerecht.

Spinazie

spinazieVroeger kregen we altijd al te horen dat spinazie goed voor ons was.

Spinazie bevat immers het welbekende ijzer, maar ook veel anti-oxidanten en vitamines E.

Het is lekker te combineren bij veel gerechten.

De voedingswaarden van spinazie zijn overigens gekookt minder hoog dan wanneer je het rauw of geroerbakt eten. Bij het koken gaan immers veel voedingsstoffen verloren.

Broccoli

Niet iedereen vindt het even lekker, maar broccoli bevat wel een boel goede stoffen voor je lichaam. Voor een groente bevat het relatief veel vitamine C. Daarnaast werkt het door de vele vezels goed voor je stofwisseling.

GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten

Ontdek hoe je op een lekkere manier kan afslanken...

  • zonder honger te lijden
  • zonder JoJO-effect

Vul hieronder je voornaam en emailadres in om je 50 Heerlijke Dieetrecepten meteen te ontvangen en...
ontdek De 7 Simpele Stappen Om (buik)Vet Te Verbranden.

Tomaten

Technisch eigenlijk een fruit, maar veelal gebruikt als groente. Tomaat is natuurlijk een zeer veelzijdig ingrediënt en enorm nuttig voor een koolhydraatarm voedingspatroon. Je kunt tomaten rauw eten, maar ook koken, pureren, bakken of in de oven doen.

Tomaten combineren vaak mooi met andere groenten en vlees. Daarnaast zijn tomaten erg gezond door de vele goede vitaminen, kalium en magnesium.

Bloemkool

Bloemkool bevat zeer weinig koolhydraten, zelf voor een groente. Door de wat grovere textuur kun je bloemkool goed inzetten als vervanger voor aardappelen bij de maaltijd. Ook bloemkool bevat veel vitamine C, en daarnaast ook een goede portie calcium.

Selderij

Selderij houdt veel water vast waardoor het een verfrissend element is als snack, in een salade of een stoofgerecht. Het is een van de groenten met de minste koolhydraten. Ook bevat selderij veel vitamine K, wat onder meer goed is voor de gezondheid van je bloedlichamen.

Aubergine

aubergineDoor haar stevige karakter wordt aubergine ook wel gezien als een “zware” groente. Maar aubergine is ook bijzonder gezond. Zo bevat het een hoge mate van vezels, wat weer goed is voor je stofwisseling.

Aubergine staat er wel bekend om dat het veel vetten opneemt bij het bakken. Je kunt daarom voor een slanke bereiding de aubergine het beste grillen in de oven. Hierna is aubergine zowel warm als koud lekker, bijvoorbeeld in een salade.

Paprika

Door het lichtzoete karakter en de vaak knapperig textuur is paprika een favoriete groente. En dan is het ook nog eens mooi dat paprika veel vitamine C, vezels en anti-oxidanten bevat. Je kunt paprika’s in reepjes in een salade eten, grillen in de oven of juist in blokjes roerbakken met andere groenten en vlees.

Tofoe

tofoe tofuTofoe is een bewerking van sojabonen. Je kunt sojabonen ook in natuurlijke vorm eten.

Echter door het fermenteringsproces van sojabonen naar tofoe komen de beste voedingsstoffen in soja naar boven.

Tofoe is voor vegetariërs een vleesvervanger bij uitstek.

Daarnaast is het voor velen een smakelijk element in een roerbakgerecht, soep of curry. Tofoe bevat voor een plantaardig product een hoge mate van eiwitten.

Pompoen

Het stevige vruchtvlees van de pompoen maakt dat het erg veelzijdig toegepast kan worden. Zo kun je er lekkere soep van maken, maar ook de pompoen roosteren in de oven.

Deze bereidingswijzen houden de pompoen slank. Pompoenen bevatten relatief veel eiwitten, magnesium en zink. Daarnaast geeft pompoen door de vele vezels je snel een verzadigd gevoel, terwijl het toch een slanke groente is.

Paddenstoelen

Technisch gezien geen groenten (het is een fungi), maar zo worden paddenstoelen natuurlijk wel vaak gezien. Het zijn uitstekende vleesvervangers.

Daarnaast bevatten ze weinig koolhydraten maar wel relatief veel goede zuren en anti-oxidanten. Paddenstoelen kun je heel erg goed gebakken, gesmoord, geroerbakt of in een soep eten.

Andere gezonde koolhydraatarme groenten zijn: Boerenkool, Asperge, Witte Kool, Rode Kool, Komkommer, Uien, Paksoi, Waterkers, Radijs en Chilipepers.

Jouw exacte koolhydraatbehoefte bepalen

Met het lijstje groeten hierboven is het heel lastig te bepalen hoeveel koolhydraten jij exact nodig hebt.

Dat komt omdat geslacht, leeftijd en de mate waarin je beweegt niet de enige factoren zijn die je dagelijkse koolhydraathoefte bepalen, er zijn er nog veel meer. Plus je zou constant aan het rekenen zijn op voorwaarde dat je al zou weten hoeveel koolhydraten waar inzitten.

Gelukkig is er iets veel eenvoudiger om te weten dat je het juiste aantal koolhydraten binnenkrijgt terwijl je gewoon kan genieten van je gerechten zonder een wandelende rekenmachine te hoeven zijn…

Jouw lichaam als barometer!

Het is werkelijk heel simpel!

Je hongergevoel en punt van verzadiging zijn de perfecte barometer.  Lees verder hieronder hoe dit in z’n werk gaat.

Als je normaal eet en aandachtig je hongergevoel volgt, vertelt je lichaam je gewoon hoeveel energie het op een bepaald moment nodig heeft. Van nature wil je lichaam immers alleen voedsel wanneer het hiervoor behoefte heeft. En het geeft je ook een teken wanneer het voldoende heeft.

Je lichaam kan je deze signalen geven dankzij enkele hormonen in ons lichaam. Het Mentale Dieet Plan toont je, aan de hand van een eenvoudig principe, hoe je deze hormonen (leptine en ghreline) op een simpele manier een beetje voor de gek kan houden… waardoor je dus sneller kan afslanken zonder met een hongergevoel te zitten.

In het kort komt het neer op  één basis principe.

Het Basis Principe

” Wat is dan dit basis principe Katja?” krijg ik vaak te horen.

Je lichaam haalt zijn energie uit drie elementen; koolhydraten, vetten en eiwitten. Dankzij deze elementen krijgen je hormonen via het lichaam signalen van honger en verzadiging.

Vetten en eiwitten geven je lichaam duidelijke signalen van honger en verzadiging. Natuurlijke koolhydraten ook, en hier wringt het schoentje…

In onze huidige gemoderniseerde samenleving zijn we de meeste natuurlijke koolhydraten gaan vervangen door ‘kunstmatige’ slechte koolhydraten en deze geven verkeerde signalen door aan je lichaam.

Vandaar dat je dus bv. na het drinken van een Cola of frisdrank sneller een hongergevoel krijgt, herkenbaar?  En dit terwijl je lichaam eigenlijk geen honger heeft. Het is misleid door de kunstmatige koolhydraten die je hormonen op hol doen slaan.

Het basisprincipe is dus eenvoudig om gevarieerd en koolhydraat-bewust te eten. Je mag op zich alles eten, alleen dien je de natuurlijke volgorde van je lichaam te volgen.

Ik kan hier onmogelijk ingaan op alle details (lees daarvoor mijn afslankrapport) maar enkel wanneer je koolhydraat-bewust en in de juiste volgorde eet, werkt de barometer van je lichaam correct. Het zijn de ‘slechte’ suikers die je lichaam een vals hongergevoel geven.

Moet ik dan koolhydraat-arm gaan eten? 

Help… NEE!

Als je tientallen dieetgoeroes wilt geloven is dit het ‘wahala’ om af te slanken. En,… natuurlijk slank je af als je nooit nog koolhydraten eet…

Tot je er mee stopt!

Dan komen de kilo’s er dubbel en dik terug bij (jojo-effect is typisch gevolg van elk koolhydraat-arm dieet). Dat heb je waarschijnlijk al wel ervaren…

Plus, heb je gedurende al die tijd nauwelijks van je maaltijden genoten, en kom je uiteindelijk van een kale reis terug.

Hetgeen je wel dient te begrijpen is hoe jij je lichaam (en de hormonen) bewust een beetje voor de gek gaat houden door op een bepaalde manier te genieten van je verschillende maaltijden .

En dit is meteen ook de beste manier om het juiste aantal calorieën binnen te krijgen zodat je effectief afslankt of op gewicht blijft.

Je hoeft met Het Mentale Dieet Plan dan ook geen koolhydraten of calorieën te tellen omdat je spontaan de juiste keuzes gaat maken, koolhydraat-bewust en gevarieerd eet en naar je lichaam luistert.

In mijn Afslankrapport ga ik hier verder op in. Je kan het hier eenvoudig aanvragen.

Dit is slechts één voorbeeld van hoe je met  kleine aanpassingen je eet- en levensgewoonten kan verbeteren.

Wanneer je verschillende van dergelijke kleine mentale aanpassingen maakt, verbeter je spontaan deze gewoonten. Hierdoor slank je op een automatische, natuurlijke en gezonde manier af.
En dit zonder dat je het gevoel hebt dat je aan het lijnen bent.

Dit is meteen ook één van de grootste voordelen van Het Mentale Dieet Plan.

mdp-turboactie

Na de initiële TURBO faze, waarin je snel en effectief de eerste kilo’s vet verliest  (tss. de 15% en 30% overtollig vet in de eerste twee tot drie weken)  ben je ondertussen ‘mentaal’ voorbereid om op een spontane manier een reeks kleine veranderingen te maken in je eetgedrag.

Hierdoor ga je verder op een automatische, evenwichtige en lekkere manier blijft afslanken tot jij jouw ideale gewicht bereikt hebt.

En dit zonder het gevoel te hebben van te ‘lijnen’ en zonder achteraf slachtoffer te worden van het joJO-effect.

Dit verklaart waarom de meeste deelnemers van Het Mentale Dieet Plan ook niet het gevoel hebben dat ze op dieet staan en dat ze zichzelf lekkere dingen moeten ontzeggen.

Ze gaan gewoon op een andere manier met voedsel en eten om en ze genieten zelfs beter van de heerlijke gerechten die op tafel komen.

Ontdek via deze link hoe het Mentale Dieet Plan jou op ‘automatische piloot’ en 2x zo snel laat afslanken, zonder joJO-slachtoffer te blijven.
Klik hier voor meer info.

Heb jij het gevoel dat je te veel eet of dat jij je gewicht NIET onder controle hebt?

Heb je alle diëten reeds uitgeprobeerd zonder dat je ze kon volhouden omwille van allerlei gekke regeltjes die je dagelijks leven onmogelijk maken?

Heb je ondertussen ervaren dat er werkelijk geen enkel pilletje of shake bestaat dat je op lange termijn doet afslanken en je gewicht laat behouden?

Zit je nog steeds met een ongecontroleerd overgewicht dat dagelijks door je hoofd spookt waardoor je jezelf niet vrij en onbezorgd voelt?

Dan is het misschien de moeite om eens iets anders te proberen en te ervaren hoe Het Mentale Dieet Plan jou je Ideale Gewicht Terug Geeft…
50-heerlijke-receptenHoe zou jij jezelf voelen wanneer je jouw overtollig (buik)vet verbrandt hebt met heerlijke recepten…? 

Wat wanneer jij ein-de-lijk verlost bent van die overtollige kilo’s en vetrolletjes en niet langer last hebt van het JOJO-effect of het gevoel hebt dat je constant zit ‘te lijnen’?

Ontdek in mijn Afslank Rapport (27 blz.) oa. de 10 Redenen Waarom Je Momenteel Geen (Buik)vet Verbrandt En Hoe Je Dit Oplost! en ontvang GRATIS 50 Heerlijke Dieetrecepten voor een Platte Buik als extra kadootje.
Klik Hier om het op te slaan.

Tot binnenkort,

Katja Callens
Auteur van “Het Mentale Dieet Plan”

P.S. Dit rapport heeft al meer dan 126,789 afslankers terug op het juiste pad gebracht waardoor ze nu dagelijks van hun ideale gewicht genieten met heerlijke, gezonde gerechten… Voor mij hoef je dit niet te lezen,… zij zijn echter zeer blij dat ze dit wel gedaan hebben.

Deel desgewenst dit artikel

>